Monday, December 22, 2014

BADAN KURUS TAPI PERUT BUNCIT

TOPIK  BADAN KURUS TAPI PERUT BERLIPAT / BUNCIT

Zaman sekarang semua concern pasal penampilan kan. Apa tak nya, skrg laman sosial byk sangat. Info semua ada dlm tu blm lagi imej permpuan thinspo yg jadi kegilaan kat barat. Saya yg tua bangka pun kadangkala 'termakan' dengan sajian gambar mcm tu. Lagi2 budak muda paling aktif dlm laman sosial kan.. Saya kebetulan berborak dgn adik perempuan saya yg umurnya masuk 17thn dan kawan-kawannya basicly obses pasal nak thigh gap, colar bone, hip bone lah.. budak2 skrg kan. Saya dulu tak disajikan dgn mcm2 ilmu jadi seusia tu mmg tak kisah berbadan panda sekalipun.. haha

kalau perut tak berapa nak flat mmg siap la lelemak tu muncul macam donut mengelilingi seluar low cut mcm ni.. 

Majoriti bila berborak antara gadis2 mahupun mak dara part paling mrk tak suka ialah tang perut. Ada yg anak dara tapi perut mcm beranak 3. Kalau dah beranak mau mcm beranak 13.. Itu mak saya cakap.. haha.. Stress kan.. Saya lepas bersalin paling stress part perut lah. Sampai suami cakap macam mengandung 6 bulan jer lagi. Saya bertuah sebab dulu walau sy chubby tapi perut saya naik sekata dan siembang dgn peha dan tangan. tak ada terbonjol keluar. Badan sy jenis padat mcm nangka. So bila bersalin, perut dak tak mcm zaman bujang. Hakikatnya, walaupun perut ni boleh sorok dengan baju, dikepit dengan girdle harga beribu ringgit atau ditutup dengan handbeg bila bergambar tapi kepuasan sebenar tak dapat bila kena dressing depan husband. Kena tutup lampu main cak2 dengan hubby baru confident tu keluar.. Kalau dulu masa anak dara, hambik.. kemain la lari2 ala Victoria Secret konon kan siap buat jalan kucing depan hubby. haha. Sekarang dah tak boleh sebab perutmu melambai2.. Kalau bersalin ceaser lagi kesian kalau tak jaga boleh jadi apam balik size jumbo. Kalau lelaki mmg tahunya komplen atau bila tgk yg pucuk muda perut sepapan dia jelinngggg je. Kadang2 diorg tak berbunyi. Tau2 je buat hal atau tetiba dingin. Kes ni bukan lawak dan saya tak niat nak buka aib sesiapa pun. Sebabnya sy bercerita dari pengalaman saya sepjg jumpa pengguna ST. dari situ lah keazaman saya utk sentiasa menjaga diri sebaik mungkin seperti pesanan mak saya. Hakikatnya kita org perempuan kalau tgk lelaki ala2 " Adi Putra " pun menoleh juga kan.. semua org suka tgk benda cantik. Kalau lelaki mcm biasa la. Dia suka tgk bini & kereta dia cantik. Kalau org perempuan suka tgk rumah cantik, baju cantik, tudung cantik.. dan macam2 lagi kan.. Tak mcm lelaki betul tak ??

So saya nak share sikit petua dan tips mcm mana nak dapatkan perut yg flat walaupun masa anak dara dan lepas beranak. Sebelum tu saya nak semua check jenis body type kita mcm mana. Saya jenis endomorph.. apa tu yer ? 




Saya jenis sangat payah berpeluh. Orang lain lenjun lepas work out 15 minit tapi sy blh relax lagi. Jenis yg tak berapa suka work out. Tapi demi jantung saya gagahkan juga berjalan 30 minit dalam 3 kali seminggu. Yg ni bukan window shopping tau. Jenis work out yg keluar peluh punya. Majoriti org melayu mcm ni kan. Window shopping amat gagah. Suruh work liat. Idaman body type saya nak mcm ectomorph sebab biasanya makan byk mana pun maintain je body dia mcm bela hantu raya kat sebelah.. ( gurau je )

Ok, utk kita2 yg tak berapa nak mcm ala2 model tu dont worry.. kita pun blh anggun mcm Erra Fazira tapi kena usaha sikit la. Saya sendiri amalkan senaman crunch ( senaman org malas ) dan sy buat mula2 lepas bersalin selama 2 bulan 200 kali sehari ( buat 10 kali rehat 10 saat sambil tgk TV ) .. Sekarang just 50 kali sebelum tidur. Yg bestnyer mmg perut sy less flabby. Tapi saya pakai Body Contour Cream pada area perut utk dapatkan kesan mcm sekarang. Bila dah flat sy tak pakai unless bila berat mula naik. Anak dara pinggang saya 29  inci paling kurus.. Tapi sekarang 21 inci. Kalau makan boleh naik jadi 22 inci setengah. Tak salah cuba work out ni sebab nanti kurus tapi perut lembik dan buncit nak buat apa. Jadi tak balance kan. Lagi satu senaman ni buat body nampak fit dan healthy.

Body Contour Cream ( RM45 ) dan Garlic Plus ( RM27.50 ) mmg bagus utk burn fat area perut, peha, punggung dan double chin kat dagu. Cuma yg dagu tu jgn la letak Body Contour Cream. memang ada yg buat pun tapi diorg letak sikit je. Krim ni panas tau !!




PUNCA UTAMA BUNCIT 
  • Lepas keguguran atau bersalin tak jaga dengan baik rahim blh menjadi kembang dan buncit. Ada yg ambil D'Folia je nampak kurang dah buncit.
  • Kenaikan berat badan selalunya berpunca daripada bahan pembuangan yg terkumpul di dalam usus besar. Ahli naturopathi serta homeopathi tidak menyangkal hakikat ramai di antara kita yg memikul beban sekurang-kurangnya 3kg dalam usus besar tanpa disedari. Macam size baby sebulan lebih tau.. Pakar pemakanan turut berpendapat individu yg memiliki usus yg bermasalah tidak mampu menyerap khasiat makanan yg diambil & mrk cenderung utk mkn lebih byk dari sepatutnya ( petikan diambil dari keratan akhbar )
  • Bagi yg alami masalah mcm ni amalkan Detox setiap hari sebelum jam 9mlm. Ia akan membantu melancarkan pembuangan, penyingkiran toksin dan mengempiskan perut. 
  • Ada pengguna yg sukar ke tandas dalam masa 5 hari turun dlm 8kg hanya dengan mengambil Detox

Detox  ( RM44 ) ni memang selalu sold out sebab produk ni efeknya nampak cepat. Tak ada kesan cirit birit yg blh rosakkan usus. Biasanya maksimum lepas ambil mmg blh kurang 3 kg tak sampai 2 hari terutama yg susah ke tandas tu. Ukur lilit perut mesti kurang byk. Edisi baru kali ni ST upgrade lagi rasanya. Produk ni sedap dan tak pejal / muak bila ambil. Pastikan kita minum sebelum jam 9 mlm sebab esok pagi subuh mmg terus membuang dgn lancar


MAINTAIN PERUT FLAT

Tips mudah utk perut flat yg saya amalkan sampai sekarang ialah :

  1. Minum air kosong dalam 3/4 gelas sebelum makan berat
  2. Tidak makan bersulam dengan air
  3. Tidak ambil ais /  gas
  4. Senaman crunch minimum 20 kali sehari
  5. Body Contour Cream & Garlic Plus sy mula ambil jika berat naik 2 kg dlm sebulan
  6. Detox sy wajib ambil setiap hari kalau tak perut sy mcm masuk angin mcm belon dan sy mmg jenis ssh ke tandas. So kalau x ambil Detox saya ambil masa 3-7 hari br ke tandas walaupun dah makan buah dan minum air lebih 2liter sehari.
  7. Sebulan sekali mesti ukur pinggang dgn tape spy berat dan size sentiasa dlm keadaan maintain indirectly buat sy lbh berwaspada bila nak melantak yg merepek2 ni... Saya jenis senang gemuk tp ssh kurus. Tambahan pulak kalau nampak kek, coklat, aiskrim, pop corn dan apa saja yg manis mmg kegemaran sy dr dulu. Kebiasaanya berat sy akan naik bila travel sbb sy makan sgt byk time tu sbb nak merasa makanan di tmpt org. 

Bg yg nak try produk yg sy ambil ni blh la shopping sakan time Promosi Akhir Tahun kat semua outlet ST di seluruh Malaysia atau through website SENDAYU TINGGI ONLINE


Jgn lupa follow ( Instagram Sendayu Tinggi ) dan ( FB Sendayu Tinggi Online  utk dapatkan cabutan bertuah tau. Masa promo ni bg yg beli RM150 ke atas akan dpt baucer. Di baucer tu ada no siri. Nanti no siri yg bertuah akan randomly pick utk dpt mystery gift tau.. Ada 50 hadiah kitrog nak giveaway.. Promosi akan mula 25 - 29hb Dis ni. Start hr Khamis ni tau.. 















1 comments:

Syazaa said...

Tq for the tips kakak cantik. Tell what kita adore u dari zaman 2001 masa tu umuR kita 11 tahun masa tu sis jadi pengguna golden herbs tak silap. Then 2011 met u dekat pelancaran Outlet Bkt Baru masa tu cantik walaupunn sis berisi. hopefully tomorrow can meet u dkt bkt baru sbb im one of winner vvip guest. U really inspiring me. Much love!

Post a Comment