Wednesday, March 25, 2015

RAHSIA KULIT BEBAS JERAGAT YG SANGAT MUDAH


TOPIK : RAHSIA KULIT TAK BERJERAGAT

Ya, org perempuan kalau bincang isu kecantikan mmg tak habis kan. Sekarang ni melambaklah org jual skincare online yg byk juga tak ada lesen. Tapi disebabkan terpengaruh ramai jg yg mencuba. Tak kisahlah dia shoot pakai kamera 360 ke, edit kasi muka putih selepuk ke, yg penting nak cuba dulu. Kalau produk tu x ada penggelupasan tak risau sgt. Tp kalau ada, kena hati2 sebab cantiknya tu tak berpanjangan. Ramai dah kena pun. Nak dapat kulit mulus balik bukan mudah. Baik hitam dari bertompok2 kan..

Tertarik dengan topik nak kulit gebu ni sebenarnya sy nak share rahsia sebenar supaya skin tu sentiasa sihat, bebas jeragat dan awet muda. Sebabnya, tips yg sy nak share ni kena start amalkan sejak muda. Baru menjadi. Apa faktor cepat naik jeragat dan skin jadi tua selain dari faktor usia tu ya ? haaa.. kena baca sampai entry ni habis..


MATAHARI

  • Panas terik yang dialami di sekitar Semenanjung sekarang menyebabkan kulit kering, kasar dan kusam. Kulit kering dan kusam boleh menjejaskan dan mengganggu penampilan luaran seseorang kerana kelihatan seperti orang berumur/ berusia/ lebih tua dari usia sebenar. Kulit kering boleh menyebabkan kulit berkedut, menggelupas dan permukaannya seperti bersisik/ menggerutu dan kasar apabila disentuh. 


tangan bersisik

kulit muka menggelupas



KURANG AIR
  • Kurang minum air kosong akan menyebabkan kulit kelihatan kusam, kering, bersisik dan menyebabkan kedutan mudah muncul dan kekal. Apabila menginjak usia 30an rata2 wanita dan lelaki akan mengalami kulit yang ebih kering. Oleh itu digalakkan paling minimum 8 gelas besar perlu diambil untuk orang dewasa. Jika kita lihat mengapa kulit bangsa Cina, Korea dan Taiwan tu cantik lihat pengambilan air yg mrk minum dlm sehari. Minimum 3L !!
Start dari 2011 baru sy jaga skin, makan dan suplemen. Hasilnya mmg puas hati. Sunblock & Plasenta Powder WAJIB utk saya amalkan hari2.. Lagi2 bila usia dah 30+ ni skin lg cpt nampak kedut dan kusam

RAHSIA KULIT SENTIASA LEMBAP & BEBAS DARI JERAGAT
Saya berborak dgn mak saya dan share pengalaman seorang bangsa Cina yg juga owner kepada sebuah kedai Bunga di Sg Buloh. Walaupun seharian terdedah pada panas tak nampak sekelumit jeragat langsung di mukanya yg usianya kini hampir 40an. Ibunya yg berusia 62thn juga bebas dari masalah jeragat. Bila ditanya apakah rahsianya ? Jawapannya ialah SUNBLOCK. Mereka amalkan sejak muda ditambah dengan bekalan air yg cukup sbb kerja mrk memerlukan mrk terdedah pada cuaca panas matahari. Kalau kita tgk org Korea, mereka suka berpayung di siang hari. Di rumah juga mrk memakai sunblock krn adanya sinaran UV

jeragat selalunya muncul pada kawasan pipi, hidung paling ketara. Kalau pernah pakai penggelupasan lagi besar jeragatnya.

BAGAIMANA MEMILIH SUNBLOCK ?
  • Mousse Sunblock : Jenis tekstur ni mmg ringan dan tak sumbat pori. Ada spf25 dan ia akan melindungi wajah selama 4-8 jam. Sesuai utk kulit jenis normal, kombinasi dan berminyak. Saya pun pakai yg ni sebab skin sy jenis kombinasi. Bila tak ada aktiviti yg memerlukan sy bermekap, sy hanya gunakan ni shj utk ke ofis. 
  • Sunblock Cream : Yg ni jenis separa liquid + cream. Sangat sesuai utk skin jenis normal & kering. Ia akan lock moisture dan bg skin nampak mcm basa2 gitu.. Dlm ni ada spf30. Apply lepas solat semula sebelum pakai powder atau foundation. 
  • Foundation + Sunblock : Yg ni bagi yg suka ada foundation sikit. Lebih coverage tp bukanlah seperti Doll Skin Foundation ya. Tapi skin mmg nampak lbh gebu pakai yg ni. Dlm ni ada SPF33. Sesuai utk semua jenis skin
Mousse Sunblock RM30


Foundation + Sunblock spf 33 RM40

SUPLEMEN BLH KE BANTU UTK ANTI PENUAAN ?
Ok, ada beza besar tau bagi mrk yg berjaga dgn tak jaga. Tak jauh tgk benda tak bernyawa cukup. Rumah kalau tak dijaga atau di cat tak lama lepas tu confirm nampak lusuh. Inikan pulak manusia. Suplemen yg diambil akan MEMBANTU melewatkan penuaan. Sebab tu pentingnya kesedaran dari awal sebab efeknya akan dilihat dlm tempoh jangka pjg. Ada beberapa suplemen dlm ST yg ramai tak tahu fokusnya lbh kepada apa. Yg org kisah skrg nak putih je.. Tapi skin yg dry dan kusam atak akan naik seri walaupun putih mcm kapas.. Nampak lagi comot adalah.. jeragat bertepek, berkedut, menggelupas dan parut jerawat bersepah2.. harap putih je.. Baik gelap mcm Beyonce kan




TREMELLA MUSHROOM - Skin lembap ala2 Korean

Tremella Mushroom - RM42/ RM44 (EM)

  • Dalam ni ada Hyaluric Asid yg terdapat di dalam Tremella Mushroom. Ia adalah agen penting yang membantu kulit nampak glowy dan cerah mcm skin Korean. 
  • Silver Ear Musroom antara bahan penting dlm ni. Ia akan lock moisture dlm badan seakan span 100x ganda. Sekaligus akan kurangkan masalah kulit badan & muka yg kering, bersisik dan kasar. Selain tu dlm ni ada Kolagen, Pinebark & Pomegranate
  • Mengekalkan kelembapan kulit dari dalam secara keseluruhan 
  • Mengelakkan penuaan atau pereputan sel dalam badan 
  • Mengurangkan kerosakan oksidatif kepada tisu penting
  • Mengurangkan kedutan dan anti penuaan


PLASENTA POWDER - Lagi power !!
Sekotak RM55 ada 10 paket. Kunyah sepaket shj sehari sblm tidur. Kalau dah usia 40+ blh ambil 2 paket sehari


  • Kalau nak extra dan kesan lg cepat ambil dengan Plasenta Powder. Yg ni mmg wajib sy ambil setiap hari. Tak skip. Skin pun nampak beza dan jadi lbh putih dari dulu. Sy dah ambil lbh setahun. Tremella Mushroom sy akan ambil bila skin sgt2 dry shj
  • Dlm ni kaya RNA, DNA, Asid Amino dan membantu antibodi badna lbh kuat selain memperbaiki kerosakan dalaman badan
  • Bahan utama ialah dari Plasenta Salmon + Kolagen. Yg amalkan konsisten insyallah dalam 1 kotak nampak beza lagi2 skin yg sagging dan berkedut teruk. Saya dulu kedut area mata teruk sgt. Alhamdulillah lps amalkan ni dah kurang deep line pada wrinkle tu. Muka pun nampak mcm jatuh sikit dulu.

2009 picture - Baru start dgn suplemen ST Beauty dan Botanical Herbal

PENTING KE KRIM MALAM ?
Ya sangat lah penting.. Krim malam ni beri peranan penting pada anti ageing. Bukan semata2 putih. Mcm sy story awal tadi lah, harap putih je tp lisut nak buat apa. Apa beza krim malam ni ?


Yg ni Whitening Cream RM36. Khas utk pudarkan parut dan cerahkan muka selain bintik2 halus. Kalau pakai ni dan ada soft peel tu normal sbb ia akan kupas sel mati shj. Bukan peeling the whole face tau. Kalau nak mix dgn skincare lain syaratnya jgn produk yg ada PEELING. Skin normal, dry, oily pun blh pakai. Saya pakai kalau nampak muka berbelak je. Kadang2 punca berbelak tu sbb dead cell berkumpul.

Stem Cell Night Cream RM48 ni mmg power. Bezanya dlm ni ada WHITENING + FIRMING sekali. So, kalau ada jeragat slowly akan lighten tanpa menyebabkan sebarang penggelupasan pada skin

Soothing Cream RM46 ni sangat bagus meredakan kesna menggelupas dan kering pada skin. Apply seluruh muka. Bila skin dah tak kering dan sensitif ia mengurangkan risko muka diserang jeragat



So, lepas ni jangan skip krim siang iaitu Sunblock. Kalau jaga dari awal mmg beri kesan terbaik bila kita dah berumur nanti. Jeragat ni lagi payah tau nak hilang dari parut jerawat. Saya sendiri pernah ada masalah ni masa pergi pantai dan buat umrah. Dulu tak pandai sgt bab skincare ni masa umur 19 tahun.. start 25thn je jeragat dah mula naik sikit area bawah mata. Kalau skin sy kering lagi gelap jeragat tu nampak. Sejak dari situ lah sy mula concern bahagian jeragat ni. Mula2 nampak comel la ala2 freckles mat saleh.. Lama2 menyampah tengok mcm taik lalat bersepah dah rupanya.. tak kiut langsung.. Saya harap sedikit sebanyak tips ni blh bantu utk kita melewatkan penuaan dan bebas dari jeragat. Tak payah nak dok peeling2 muka dah kan..










Monday, March 23, 2015

BIBIR ALA2 DOLL

TOPIK : KOLEKSI TERBARU DOLL COLLECTION

Ok, nak annouce ni yg ST ada satu lagi koleksi baru di bawah kategori Hijabi Doll Collection iaitu Doll Lips. Dah try confirm jatuh cintun sbb teksturnya yg super ammak smooth. Lepas tu colornya mmg intense. Yg ada problem dgn bibir crack pun sesuai pakai uols.. Hari ni saya sempat try kan dekat bonda tercinta ( yg dlm pict tu kod Pink Peach tp bila kena flash mcm lain sikit colrnya ). Sesambil tu update la blog. Sy sempat la buat color swatch kat tgn. Esok sy nak buat video tutorial pulak utk produk baru ni. Jadi blh tgk actual colornya sbb lebih accurate

Yg ni rupa packaging Doll Lipstick tu. Comey je kan. Dah test sure bibir pun ala2 Doll jugak :)


Pose istimewa dari bonda.. ggituhhh ( apa motip tgn mak tu x sure la.. hahaha )


Swatches ni pada tgn jadi mgkn color lain sikit bila kena bibir. 
  1. Red Ruby
  2. Doll Pink
  3. Pink Peach
  4. Rosy Glow
  5. Sun Kiss
  6. Red Desire
  7. Sugar Bloom
  8. Nude Raisin
  9. Just Pink
  10. Milk Pink






KOLEKSI HIJABI DOLL COLLECTION




Dlm kategori ni ada Doll Skin Foundation + Doll Powder + Doll Pencil Liner + Doll Eyebrow + Doll Lipstick

Doll Lips Creme Shine RM30
Koleksi yg paling latest ni ialah lipstick. Semua perempuan suka gincu kan. Try Doll Lips ni sure angau kumpul semua sekali sebab semua color kebabom sgt. 






yg ni rupanya kalau dah sapu ke bibir. Sometimes skin color juga beri impak besar pada tone color tu.


video



Tak sempat buat video sy belanja pictorial dulu semua koleksi Hijabi Doll Collection ST yg baru

  1. Bentuk kening dengan Doll Eyebrow Mascara Pencil kod Deep Blonde
  2. Sapukan Doll Pencil Liner kod Fusion Brown pada hujung sudut mata
  3. Sapukan Long Lash Mascara ( baru ) pada sleuruh bulu mata atas & bwh
  4. Doll Foundation 01 utk highlight. kod 03 utk seluruj muka
  5. Spukan Doll Powder 01 + Baked Face Powder Sun Tahoe
  6. Doll Lipstick sapu light je kod Sun Kiss
Yg nak beli online blh click Sendayu Tinggi Online okeh


LAUNCHING : HIJABI DOLL COLLECTION

Sempena perkenalkan produk baru ni saya ada tour beberapa outlet ST sekaligus ada buat demi sekali. Latest sy akan ke Bangi hujung Mac ni. Boleh tgk sy buat Demo Mekap live dgn menggunakan semua produk ST. Tapi sy ada hari Sabtu je tau. Special hari tu juga ada freegift utk pembeli terawal. Negeri lain menyusul ( Tour msia lagi nampaknya sambil makan local food. Part tu paling syiok sekali )

Bg negeri yg tak ada dlm list ni jgn sedey2 sbb kalau ada yg latest sy update okeh

Khas utk pembeli terawal hari Sabtu di sepanjang tour saya nanti :

  1. Pembeli 1-10 yg terawal akan dpt FREE Doll Pencil Liner kod Snow
  2. Pembeli ke 11- 25 akan dapat 30% diskaun utk belian set Doll Collection
  3. Pembeli ke 26 - 55 akan dpt diskaun Doll Foundation cuma RM26.60
  4. Pembeli ke 56 - 85 akan dpt diskaun Doll Lipstick cuma RM18.00







video
Yg ni video yg sempat sy record utk 1st tour di Melaka Bukit Baru hari tu :)





Wednesday, March 11, 2015

KENAPA LELAKI TAK SUKA PEREMPUAN BERMEKAP ?

TOPIK : REASON LELAKI TAK SUKA PEREMPUAN BERMEKAP

Ok, buat para gadis yg bujang atau belum kahwin, sy ada borak2 dengan pengguna lelaki di ST samada bujang atau yg dah kahwin. Nak tanya pendapat mrk reason knp mrk tak suka perempuan bermekap. Rata2 mmg suka kalau cantik. Tapi apa yg buat jadi tak cantik tu ? Ini komen mereka.. Saya buat summary je.. Terasa i tau sbb penah jugak buat salah satu benda yg diorg sebut kan tu.. haha..


  1. Bedak putih mcm hantu gomak. Kalau pakai tudung selamat sikit tak nampak berbelang dari telinga dengan leher. Cuma bab bila nak betulkan rambut atau tudung tu mmg haru sebab automatik nampak muka & tgn seperti najis cicak.. bila time bergambar mmg jadi nek lampir. Masalahnya, semua perempuan Msia nak putih cik abang oiii.. Nak taknak, kita org pompuan jgn terlebih bedak la sbb nanti yg nak tgk kita cecantik ni suami kita jugak kan. Yg malu pun dia kalau kita keluar mcm hantu Cina.. he he..
  2. Kening tebal & hitam melampau. Sebabnya kita tgk Cara Delevingne & Elfira Loy mcm cun berkening begitu jadi kita pon follow. Kalau kening mmg sedia byk bulu takpe. Ni jenis yg kurang bulu, mcm ada satu seni lukis khat atas mata. 
  3. Foundation 10kg.. hamboihh, melampau la kan. Padahal kita pakai sikit je pon. Biasanya nampak mcm berkilo ni sebab kita pakai bedak matte, powder terlebih, skin dry atau foundation terlalu putih. Apply Collagen serum pada seluruh muka sebelum apply foundation kalau skin kita jenis dry. Mmg akan jadi flawless dan paling best bgs utk firming effect.
  4. Eyeshadow sapu tak habis blend. Ditambah pulak ada 10 color kombinasi kaedahnya kan.. Mcm budak mewarna tekniknya.. So, kalau nak natural jgn lupa kena blend dgn blending brush ye
  5. Blusher terlalu merah. Ye la, kadang2 kita nak nampak fresh kan. Tapi ada yg terbabas sapu blusher mengalahkan warna eyeshadow pulak tu.. 
  6. Shading muka terover. Bila kita ada big event mesti mekap nak up kan.. lps tu kena contour sikit supaya tak nampak pucat. Masalahnya ada yg shading terover area hidung dah nampak mcm kucing Parsi, bawah dagu pulak nampak mcm jambang katanya.
  7. Siap dekat 2 jam semata2 nak mekap punya pasal. Mau tak melenting. Masa couple dia puji la sbb blm dapat.. kentut pun bau rose katanya


Apa pun berbalik pada basic, mekap ni mmg tak blh nak terus cun. Kena kerap buat baru improve. Ada yg suruh bini cuci muka tu balik. Katanya lukis kening huruf "C" dgn pencil color hitam mcm semut beratur, lipstick merah tak sapu rata main ketap2 je lepas tu muka putih mcm kapur. Mau tak kena suruh cuci muka tu balik.. Sian isteri tu cik abang oii, beriya dia nak mencatikkan diri tau. 

Utk isteri2 di luar, jgn la pulak bila suami kata " i suka u natural beauty " terus campak semua mekap2 tu. Ada suami yg jaga hati isteri sebabnya tak nak tido luar malam nanti. Tp nanti laki kita bila kat luar tgk perempuan berdandan cantik dalam hati ada sekelumit rasa " kenapa la bini aku tak pandai berdandan mcm tu ".. Kalau blh org pempuan ni serba boleh. At least kalau tak reti sekali pun belajar la pakai foundation, mascara, gincu natural sikit.. Ada sy jumpa perempuan ni bangga dia tak suka mekap2 ni. Masalahnya, kalau mmg sedia jelita mcm Aishwarya Rai lain cerita. Pepatah mak saya " Sedangkan rumah perlu di kemas, spray bagi wangi dan tukar langsir bagai, ini kan pula kita org perempuan. Yg mana tak cantik tu di cantik2 kan "

Bagi yg suka light2 mekap ni sy sempat lah buat tutorial sikit. Ringkas dan mudah je. Saya buat pun tak sampai 20 minit. blh tgk full video di SINI