Saturday, January 31, 2015

PERKARA PENTING KENA TAHU SEBELUM KAHWIN

TOPIK : PENGALAMAN SAYA SEBELUM KAHWIN


Gambar lama ni snap dari phone je. Sorry la kualiti kurang. Muda lagi mak time ni baru 30+


Kisahnya mak mertua sy siap picit2 jari saya sebab katanya debab2 mcm serai gemuk.. haha
               


Entry kali ni saya nak share pasal persiapan anak dara sebelum jadi mak dara. Ada yg tanya saya apa yg penting luar & dalam. Kalau tanya luar tu semestinya la skin dan body shape. Sebab masa sanding kalau blh nak perfect 10 gituh kan. Jgn jadi mcm saya dah la, time sanding jadi tong sampai koyak baju pengantin. Nasib event malam, tampal kat blkg tak nampak sgt. Kalau idak mmg aibbb.. haha.. Then dalaman mmg penting. Lagi2 org perempuan. Malu kalau laki yang tegur spenda ada tanda kuning, bra lunyai ke, rambut bau kepam.. Dulu masa anak dara rupanya indah luar dari dalam. Bertahan maintain ayu depan laki dalam 5 bulan pertama masa awal kahwin je. Lepas tu korek idung merata, kentut main lepas.. haha.. Kalau blh cover2 la sikit ye kan.. Saya ada sempat buat simple review persiapan sebelum perkahwinan dalam Youtube. Yg ni pun ringkas je khas utk dalaman & luaran. Yg blm tgk blh click SINI utk full video ya


Merisik sudah, bertunang pun sudah, sekarang masanya utk menghitung hari utk melangkah ke fasa seterusnya iaitu pernikahan dan persandingan. Barulah complete semua fasa perkahwinan org melayu. Nak share sikit pengalaman sy sebelum kahwin. Mak saya ni jenis garang sesangat. Dating pun tak blh balik lewat dari jam 6 ptg. End up saya dating kat pasaraya Giant je sbb jumpa pun dalam pkl 4 ke atas. Mana sempatnya nak redah sampai ke Mid Valley nun.. Anak dara nya yg taat ni juga tak pernah ada boipreng. Jadi mak sy mmg tak suka tgk berkepit lama. Kahwin je katanya. Saya nikah umur 19 tahun.. dulu masa nak nikah percaya tak mak saya minta berapa wang hantaran ? Mesti org ingat puluhan ribu kan. Hakikatnya cuma RM1000 sahaja. Duit tu pun katanya hadiah utk saya je. Bukan merendahkan martabat anak, jauh sekali niat nak menjual anak katanya. Alasan mak sy ialah kerana bakal Suami saya tu baru je kerja. Simpanan pun tak ada. Biarlah sederhana je. Pelbagai persiapan harus disiapkan. Tapi sebelah suami nak grand sebab anak lelaki sorang kan, terjebak jugak lah hutang credit card sampai 2 tahun br langsai.. meranaaaaaa... dpt gaji bulanan buta2 byr kredit kad je. So, pesanan sy utk mereka yg baru nak kahwin tu try la elak hutang2 ni. Menyeksa jiwa. Fasa mengenal org baru juga bermula ya. Mak saya kata 1 tahun kahwin honeymoon, 3 tahun kahwin dugaan, 5 tahun ujian hebat.. Kalau lepas 5 tahun tu lega sikit. Tggu nanti lg 10 tahun katanya.. alhamdulillah saya dah lalui fasa tu. Mmg benar belaka apa ckp mak sy tu. Nanti anak sy pun sy akan advice perkara yg sama. Nak masuk 12 tahun kahwin ni pun mcm2 perangai baru yg kita belajar dan detect tau dari pasangan kita. Tapi, itu yg buat hubungan tu lg fun. Bila tgk org bersanding, kami selalu ingat yg baru semalam je kitorg naik pelamin kena kompang cenggitu gak.. cehhh.. perasan.. haha.. 

PENJAGAAN MUKA & BADAN 30 HARI SEBELUM KAHWIN
  • Sebulan sebelum bernikah at least 2 kali buat facial. Tak ada masa ke salon buat je di rumah, Pakai Whitening Flawless Scrub dan Clay Mask ( utk skin oily ) atau Gel Mask ( skin dry ). Lepas tu buat extraction dengan jarum besi jerawat. Lepas tu sapu Acne Toner supaya jerawat tak tumbuh balik di tempat yg sama. Soothing Cream sapu tipis area yg kita dah picit. Tujuannya utk redakan kesan bengkak, menggelupas dan luka kesan picit jerawat, bintik putih & bintik hitam
  • Bakal pengantin jgn terlalu kerap mengenakan mekap yang tebal sebab ia akan menyebabkan kulit naik jerawat terutama skin sensitif bila tak cuci bersih. Pakai Mousse Sunblock atau BB Cream je waktu siang utk protect skin dari sunburn. 
  • Perlu membersih muka dengan sempurna setiap kali mengenakan mekap. Basuh wajah sekurang-kurangnya 3 kali sehari dan elakkan air panas. Ia akan sebabkan skin jadi dry dan pori besar. Malam jangan lupa sapu Serum Stem Cell & 24k Gold utk remove dead cell dan haluskan lagi skin. Pori pun jadi kecil selain blh kurangkan dark circle
  • Utk badan pula mandi dengan Zeodari Soap dan sapu Anti Strecth Mark Cream pada bahagian yg gelap dan berparut. Insyallah akan nampak perubahan dan skin jadi smooth je. Sebolehnya kita taknak lah badan berkerak berdaki sana sini kan.






SUPLEMEN DALAMAN & KEPENTINGANNYA PADA PENGANTIN
  • D'Folia RM28 ialah suplemen herba diperakui berkesan pada dalaman wanita dan bagus diamalkan bagi wanita bujang untuk memelihara dalaman dan kesihatan rahim dari awal lagi. Bagus utk suburkan rahim utk memudahkan kehamilan dan kurangkan masalah keputihan. Kalau tak di rawat ia menyebabkan bau busuk dan menyebabkan ketidakselesaan masa hubungan intim. Ada kes keputihan teruk bg anak dara, masa malam pertama mudah tembus dan disyaki tak dara lagi oleh si suami. Simptom awal masa ambil keputihan keluar lebih banyak dari biasa utk mencuci kotoran dlm rahim. Ia bersifat sementara. Teratas sengal-sengal badan dan bahagian ari-ari.

Diambil 2 biji kapsul 2 kali sehari sebelum mkn..

  • Salmon Plasenta Powder RM55 Suplemen kecantikan kunyah telan terus formula daripada plasenta ikan salmon, kolagen, anggur & Q10. Kaya dengan protein dan vitamin yg dijamin HALAL pengambilannya. Ia memang elok utk merawat kerosakan bdn, menambahkan kesihatan bdn lebih cepat drpd kolagen. Lebih konsentrasi menjadikan kulit lebih tegang, muda dan kurangkan kedutan. Amalkan 30 hari sebelum wedding insyallah akan nampak muka firm dan cerah sekata je. Mekap pun nanti nampak flawless jer..

Serbuk kunyah telan terus perasa anggur


  • Body Contour Cream RM45 berkesan memecahkan selulit, lemak dan lebihan air dlm badan 3x ganda. Mengatasi lengan besar, perut boyak dan lipatan lemak di belakang bdn. So tak payah nak pakai korset masa pakai baju wedding nanti. Selulit pun insyallah licin lepas sapu

Sapu di bahagian bdn 2kali sehari lps mandi.biarkan meresap ke dlm kulit

  • Acne Tablet RM35 tablet kunyah yg sedap dgn perisa strawberi bersama biji anggur dan kolagen utk mengurangkan bengkak, keradangan & kemerahan jerawat juga mengawal pengeluaran minyak berlebihan di muka. Kena start ambil sbb time ni senang breakout sebabnya perubahan hormon. Ia akan mengawal muka dari naik jerawat teruk. Sebolehnya kita nak muka licin je makeup nanti kan


Ada 30 tablet. Makan 2 biji pada waktu pagi

LAST TIPS : Pengantin Kena Ada Persediaan Mental
  • Perlu terbuka & kena face to face kalau ada benda yg kita tak puas hari pasal pasangan kita. Jangan merajuk. melarikan diri dari rumah, mengadu dgn mak atau kawan terus tanpa bertanya pada pasangan. Dapat yg bila bg advice baik membawa ke syurga. Yg musuh dalam selimut, membawa ke neraka semua nasihat2 nya tu.. paham kan ? Lebih2 lagi yg melibatkan masalah seksual.. simpan dalam2 ego tu sebab time emo mmg mcm2 blh berlaku samada perbuatan / percakapan
  • Kesihatan adalah faktor yang agak penting dalam proses pembinaan rumahtangga kerana penyakit kronik hanya akan dianggap menyusahkan pihak yang satu lagi. Jagalah kesihatan untuk orang yang tersayang. Tapi kalau pasangan kita mmg Allah dah bg sakit jgn pula main sedap kita tinggalkan ye. Besar ganjaran tau jaga pasangan masa sakit ni. Ujian utk kita juga sayang tu tahap mana
  • Cubalah belajar untuk berkomunikasi dengan cara yang betul. Hampir 80% kegagalan rumahtangga berpunca dari masalah komunikasi. Masalah dgn couple yg problem ni jenis tak terus terang. Pendam je. Sampai dah tua makin hati. Saya selalu jumpa makcik2 masa tazkirah dok luah perasaan yg suami memasing buat hal buli diorg. Tak blh tgk isteri rehat. Dia nak melenting je. Nak buat mcm mana, ujian utk kita di hujung usia kan. Harap suami sy tak menguji mcm tu la hendaknya..
  • Pasangan juga perlu bersedia daripada soal kewangan/ekonomi. Pastikan ada menyimpan sedikit wang untuk keperluan pada awal perkahwinan. Malah kedua-duanya juga perlu saling bekerjasama dan bantu-membantu. Jangan terlalu boros berbelanja sebaliknya menggunakan apa sahaja yang ada untuk keperluan harian. Belanja ikut kemampuan. Kadang2 tgk org pakai brg mahal2 tu mmg teringin. Tapi ada benda lain yg lebih utama. Time susah benda2 branded tu tak blh nak tolong cash liquid pun kan.. Time berdua mmg tak pakai byk duit, nanti dah mengandung, ada anak, nak sekolah lagi. Isu duit ni jadi isu besar ye. Boleh cerai berai gara2 duit juga.. hmm.. 
  • Pasangan yang bakal berkahwin perlu tahu dan faham skop tanggungjawab masing-masing dalam memainkan peranan sebagai suami mahupun isteri. Bagi saya back to basic. Baik lelaki atau perempuan kena kuat dan faham islam tu apa. Kalau kita faham kehidupoan sebenar dlm islam insyallah rumahtangga tu akan ada penyelesaian dan Allah akan mudahkan segalanya. Bagi sy setiap org ada pasang surutnya dlm sebuah perkahwinan. Sekaligus mematangkan kita sebagai manusia. Jgn lupa, setiap org juga kena lengkapkan diri mengenai ilmu menjadi ibu & bapa juga supaya anak yg lahir nanti sihat. Byk parent muda bila dah kahwin terus bunting pelamin & tak prepare pasal pregnancy dll. Lps tu jadi stress..
Tq pada yg sudi baca sampai habis & hopefully tips pengantin tak berapa lama ni blh membantu anak2 dara yg baru nak kahwin. Doakan perkahwinan sy pun kekal bahagian hingga akhir hayat dan
dunia akhirat hendaknya.. amin..


Bagi yg nak beli online blh click http://sendayutinggi.com/ atau whatsapp order di 019 7917133 / 019 3042133. Produk yg saya nyatakan juga blh di dapati di Watsons terpilih dan Outlet ST seluruh Msia :)


Wednesday, January 28, 2015

LAKI MINTA CERAI LEPAS DAPAT TOMBONG

TOPIK : PERANAKAN / RAHIM TERKELUAR ( TOMBONG )
khas utk wanita shj ni.. kalau ngeri scroll laju2. Yg tak tau mcm mana rupa tombong tu beginilah keadaanya ya.


Pernah dengar tak tombong tu apa ? Kalau anak dara ramai tak tahu. Yg mak dara mcm saya pun baru je tahu lepas beranak 1. Bila selalu jumpa macam2 pengguna ni mmg byk membuka mata saya utk belajar dan dpt ilmu baru. Ada kes sorang pengguna ST yang hanya menoreh getah. Anak masuk 3 waktu tu. Disebabkan faktor kesusahan dan tiada yg blh membantu terpaksa buat segala kerja rumah walaupun lepas 3 hari bersalin. Akibatnya, lepas 2 bulan peranakan turun. Ramai tak tahu bila lepas bersalin rahim perempuan ni akan menjadi sebesar ayam dara saiznya. Bila dalam pantang selama 2 bulan saiz rahim akan back to normal. Ada yg lepas 6 bulan baru kpd saiz asal sbb kurang penjagaan / ilmu. Sebaiknya lepas bersalin buat pap smear terus dan boleh tanya doktor saiz rahim dalam keadaan baik atau tak. Bagi yg tak pernah buat pap smear ni mmg cuak. Mcm saya juga lah. Dah la baru 2 minggu bersalin terus buat. Ngeri betul. Bila ingat2 balik rasa gerun rasa nak beranak lagi.. haha..
Ihsan google - pap smear ni ni bagus utk mengetahui kesihatan dalaman rahim sekaligus dapat detect awal jika ada tanda2 awal kanser atau ketumbuhan rahim
Pn Lotinah ni mmg pengguna setia ST. Dulu muka cengkung dan bawah mata kelam. Lepas ambil Dfolia & Sedu Arrow dlm 3 bulan alhamudlillah katanya peranakannya naik balik & keputihan tak ada

Ok saya sambung cerita pengguna tadi ya. Namanya Pn Lotinah. Dia sendiri sanggup share pengalaman sendiri. Katanya buat apa nak segan. Dulu gara2 segan lah sampai melarat teruk mcm ni. Waktu peranakan tu keluar sakitnya jgn cerita. Pucat lesu satu muka. Memang tak selesa. Nak jalan mesti rasa bergesel je benda tu di seluar. Melecet dan pedih. Kalau ada keputihan lagi lah tak selesa. Kalau pergi ke Doktor Sakit Puan biasanya rahim yg dah terkeluar sgt tu mrk akan ikat dengan cincin. Bukan cincin belah rotan tu tau. Lepas tu katanya berbau kuat sangat sebab keputihan. Sampai lalu depan suami pun kena marah sebab busuk sgt. Katanya lagi teruk dari bau ikan masin. Kesian dgr nasib dia sebab gara2 tombong ni lakinya minta cerai. Tambahan bila bersama mmg azab sangat rasanya. Nasib perempuan kan, dah penat bersalin, mengandung, berpantang lagi.. Mudahan kita wanita dapat suami yg menghargai kita. Ingat senang ke nak keluarkan budak tu. Belum lagi tahap ada ibu2 yg dapat buasir lepas bersalin kan.. ( geram jap sebab teringat laki Pn Lotinah ni ) Masa sy dengar dia cerita sebak rasa dada.. Apa pun, jadi perempuan ni kena ada ilmu di dada. Tak boleh juga kalau mengharap & doa je kan..
Nampak tak cincin ( pessaries 0 tu.. yg tu la akan di gunakan utk ikat rahim yg terjulur keluar dari alat sulit wanita. Ini lah yg dinamakan tombong ye.. Basicly kalau dalam Sendayu Tinggi perlu ambil Sedu Arrow RM30  & D'Folia RM28 utk naikkan semula rahim yg keluar. Proses sembuh juga tak sama setiap org. Senaman kegel juga amat membantu supaya otot rahim kembali kuat
APA YANG PERLU WANITA TAHU PASAL RAHIM & TOMBONG ?
  • Peranakan atau rahim iaitu tempat janin membesar, terletak di dalam pelvic dan  disokong oleh otot jaringan dan ligament.
  • Proses kehamilan dan melahirkan anak boleh menyebabkan otot dan ligament yang menyokong rahim menjadi lemah, mengakibatkan ia jatuh dan kadangkala terkeluar dari saluran faraj.
  • Rahim terkeluar dari vagina boleh dirasai melalui jari terutama semasa mencangkung. Ia juga menyebabkan wanita mudah sakit belakang / pinggang
  • Bagi peringkat yg teruk tombong pesakit akan terasa sakit seperti mahu bersalin. Kejang pada otot perut, sakit pada dinding faraj, keluar keputihan banyak yg luar biasa
  • Wanita yang alami lemah bahagian peranakan cenderung terkencing bila batuk, kencing tidak lawas, mudah keguguran awal kehamilan, sakit ketika hubungan seksual dan terasa peranakan tersembul terkeluar melalui vagina.

Peringkat 1 - Rahim terturun sedikit. Kebanyakan wanita mungkin tidak menyedarinya. Selalunya keadaan ini hanya diketahui apabila pemeriksaan dijalankan oleh doktor atas tujuan lain seperti pap smear. Kalau nak test blh mencangkung dan rasa macam ada benda tersembul tak dari kemaluan. Kalau ada mgkn anda dah tahap peringkat 1


Peringkat 2 - Rahim jatuh lebih jauh ke bawah dan pangkal rahim boleh dilihat di muka pintu faraj. Bila dipegang dari luar boleh terasa seakan licin sepeti belon. Jika tidak dirawat mmg akan lebih teruk. Waktu ini bila ketawa atau batuk mmg mudah utk terkucil sekali

Peringkat 3 - Hampir keseluruhan rahim jatuh terkeluar dari faraj. Pelu ke Pakar Sakit Puan sebab jika tidak dicuci akan menyebabkan jangkitan pangkal rahim yg menjurus kepada kanser sebabnya sebahagian organ kita dah terdedah di luar. 
Ok yg ni picture simbolik je. bayangkan yg tengah tu rupa peranakan yg terkeluar. Bila disentuh licin je rasanya. Ia akan tersembul pada pintu alat sulit begini. 

Punca Peranakan Jatuh:

·         Kehamilan dan kerap bersalin,  terutama mereka yang melahirkan anak yang besar atau pun melahirkan bayi secara instrumental (forceps/ vacuum)
·         Umur meningkat dan menopaus.
·         Tidak meneran dengan betul semasa bersalin
·         Batuk atau sembelit kronik.
·         Berat badan berlebihan (obesiti).
·         Sering mengangkat barang berat.
·         Ketumbuhan dalam abdomen.

Kesan Jika Dibiarkan Berlarutan?
·         Menjejaskan hubungan suami isteri
·         Sukar mengawal atau tidak berasa puas ketika membuang air besar atau kecil.
·         Kandungan mudah gugur.
·         Peringkat ketiga peranakan terkeluar, pintu peranakan akan bergesel pada seluar dalam dan menyebabkan luka, jangkitan dan kanser pangkal rahim.


RAWATAN HERBA ALTERNATIF
Ramai yg takut berjumpa Doktor dan menidakkan masalah tombong ni. Selain dari rawatan moden, ada alternatif lain yg ramai telah berjaya amalkan. Ada 2 produk penting iaitu D'Folia & Sedu Arrow

      BERAPA LAMA NAMPAK KESAN ?
  •       Biasanya dalam 2 minggu pengambilan pesakit akan merasa merengat pada air2 dan terasa berdenyut pada perut. Ada keluar keluar keputihan banyak waktu ni. Jika tombing dalam peringkat 1 sahaja kesan boleh dilihat seawal 1 bulan. Jika peringkat 2 & 3 perlu ambil masa dan 60% berjaya atasi masalah tombong tanpa perlu rujuk pada pakar sakit puan. Apa pun semuanya izin Allah.. yg penting ada usaha :)


SEDU ARROW - 60 Kapsul RM30.00

  • Suplemen tradisional herba kulit cendana, biji kucing hindi dan akar susu baik untuk kesihatan dalaman.
  • Bagus diamalkan wanita yang telah berusia 30an ke atas untuk melewatkan simptom pra menopaus.
  • Membantu menyihatkan rahim selepas melahirkan anak dan menjadikan wanita lebih awet muda.
  • Menyihatkan rahim selepas bersalin dan atasi ketidaksuburan untuk yang sukar hamil.
  • Merawat masalah rahim /  peranakan terkeluar dan kerap terkencing semasa batuk atau kurang lawas.
  • Menggalakkan penghasilan hormon estrogen secara semulajadi.
  • Mengatasi sakit belakang, sengal sendi dan mudah penat.
  • Pengambilan D’Folia dan Sedu Arrow menegangkan dan menguatkan semula peranakan yang lemah.
  • Cara pengambilan: Ambil 2 biji 2 kali sehari sebelum  makan.


    D'FOLIA - 60 kapsul RM28.00
    •   Mengurangkan lebihan cecair pada vagina.
    •  Menguatkan cengkaman vagina yang longgar terutama sekali selepas bersalin.
    •  Mengatasi keputihan yang serius
    •   Menguatkan rahim lemak terutama wanita yang mudah keguguran.
    • Mengatasi rahim kembang dan perut buncit selepas keguguran atau selepas bersalin.
    • Merangsang hormon seks wanita dan mengurankan lendir berbau dan kotoran dalam rahim.
    • Elok diamalkan setiap hari sebagai suplemen harian bagi menaikkan seri wajah dari dalam dan
    • mengurangkan masalah keputihan & lebihan cecair pada alat sulit.
    • Cara pengambilan : ambil 2 biji 2 kali sehari sebelum makan

    RAWATAN SENAMAN KEGEL ?? APA TU ..
    Senaman Kegel adalah senaman yang bagus untuk setiap wanita terutamanya wanita yang telah berkahwin dan melahirkan anak atau masa hamil. Ia juga membantu memantapkan otot perut & mengecilkan punggung selain membentuknya agar tidak jatuh dan hilang shape & kepejalan. Semasa hamil juga bgs amalkan senaman ni sebab sy pun dapat advice dari Doktor sy masa pregnant dulu. Bila meneran nanti kita akan tau bezakan utk teran yg depan atau belakang. Bila salah teran atau blm tiba waktu byk wanita yg dapat buasir. So dgn senaman kegel ni kita dah praktis awal. Cara ini juga diamalkan oleh wanita Thailand kerana ia berkesan menyempitkan cengkaman alat sulit dan memudahkan proses bersalin juga tanpa menyebabkan koyakan yang besar. Selain tu ia akan mengurangkan masalah tombong ni dari berlaku. 

    Fungsi dan Faedah Senaman Kegel
    • mampu membantu mengatasi masalah seperti tidak boleh mengawal kencing{mosimage}
    • mengurangkan kes peranakan turun
    • meningkatkan aliran darah ke uterus atau vagina
    • meningkatkan kualiti hubungan kelamin
    • menguatkan otot vagina seterusnya memudahkan proses bersalin dan mengurangkan koyak pada perenium


    Teknik Senaman Kegel

    CARA SENAMAN KEGEL

    1. Cara-cara :Sewaktu membuang air kecil, buat kemutan bagi menghentikan aliran air kencing secara tiba-tiba.
    2. Tahan kemutan selama 8 – 10 saat dan lepaskan dengan perlahan-lahan baki kencing seperti biasa.
    3. Otot pada pangkal rahim anda cukup kuat jika anda mampu menahan air kencing tanpa menggerakkan kaki.
    4. Ulangi langkah ini sehingga empat ke lima kali. Seeloknya lakukan secara berkala sabanyak tiga kali sehari dan lakukannya sekerap yang mungkin.
    5. Cara kemutan ini boleh dilakukan dengan cara berdiri, duduk atau berbaring




      







    Friday, January 23, 2015

    SEBALIK TABIR : Youtube Makeover Sweet & Natural Makeup

    Topik: Sebalik Tabir Makeover di Youtube

    Hari tu ingat lepas shoot nak update blog tapi sibuk kemain sampai semua pun lupa.. Peserta mmg ramai nak join Makeover ST dan semua tggu q je ni. Saya kalau bab mekap2 kan muka org ni mmg eksited dari menenyeh muka sendiri. Pagi jam 9 dah smapai testimoni ST dari Kuala Pilah iaitu Cik Atun. Kecik je orgnya. Siap bawa 2 org kawan lagi tolong teman.. Sy mmg rasa terharu sgt sbb sanggup datang dari jauh dan sudi share pengalaman dgn viewer. Bukan apa, dulu ST kalau buat iklan hanya di paper jadi org tak tahu kesahihan produk tu ok ke tak.. Jadi bila live testimoni bercakap lebih ikhlas kan dan mmg produk tu terbukti berkesan.


    Sempat pose ramai2 lagi sebelum habis diorg balik Kuala Pilah.. 



    Sebelum mula shoot tu sempat la sy borak2 tanya berapa lama dia ambil Acne Tablet dgn Instant Collagen Powder, simptom dan kesannya berapa lama dah blh nampak. Bukan apa, sepanjang sy jumpa yg ambil Acne Tablet atau Acne Powder ni mmg rata2 komen lepas 3 hari dah nampak jerawat tak naik dah... Cuma tinggal bekas2 je.. Lepas tu kitorang rehearsel sekejap. Cik Atun ni seriously mmg pemalu sgt orangnya.. Risau juga sy nanti nak shoot takut dia segan nak ckp.




    Utk shooting tak lama pun tp bergantung pd model juga lah... Mcm biasaya bila kamera dah roll tu sy mmg jadi nervous mengalahkan bercakap live dekat WHI di TV3.. haha.. Dulu kalau sy kena on air kat TV biasanya 3 hari tak lena tido malam. Dah sampai lokasi terus rasa nak tercirit punya cuak.. skrg rekod sendiri tetap cuak jugak cuma kurang rasa nak tercirit.. haha


    INTERVIEW SESSION
    Sebelum mula makeover session kami ada interview utk produk yg Cik Atun ambil. Sy nak share sikit kebaikan produk ni. Kadang2 dah buntu cuba semua skincare kan tapi jerawat tak mahu juga hilang. Why not cuba and as i said previoulsy rata2 yg ambil mmg within 3 days insyallah perubahan tu dah blh nampak. Sy ada juga buat review produk ni utk video persediaan 30 hari sblm wedding. Yg ada masalah jerawat on off tu bgs ambil utk avoid muka mcm jalan tar masa big event selain wedding. So sy nak share 2 produk yg diambil oleh testimoni ST iaitu Acne Tablet & Instant Collagen Powder. Yg nak beli blh click sendayutinggi.com atau whatsapp order di 019 7917133 / 019 3042133 kalau malas ke outlet ST atau di Watsons ;)

    Fungsi kedua produk ni tak sama ya.. yg selalu breakout dan oily skin selain bgs pudarkan scar ialah Acne Powder RM5. Acne Tablet RM35  khas utk surutkan jerawat dan kecilkan pori besar. Produk ni utk 2 weeks


    Testimoni sebelum - pori2 terbuka, jerawat  dan kulit berminyak.


    Gambar kiri adalah pict yg di hantar oleh testimoni sendiri.. Katanya ada masalah jerawat ni sejak sekolah rendah lagi


    Terkini - selepa guna Acne Tablet & Instant collagen powder




    ST Ac-ne Tablet (30 tablet)    RM35

    Harga member RM33.25

    • Tablet kunyah dgn perisa strawberi bersama biji anggur dan kolagen yg sedap & enak dikunyah. Ia mengurangkan bengkak jerawat, kulit sensitif dan kemerahan akibat jerawat.
    • Bertindak mengawal lebihan minyak kat muka.
    • Paling utama ia dpt meredakan jerawat yg tgh bengkak tumbuh  tanpa tinggalkan kesan parut.
    • Membina semula elastin kulit supaya lebih licin semula
    • Ia mengurangkan kesan lubang akibat jerawat atau parut lekung.
    • Mengandungi anti oksida yg tinggi utk kekalkan kelembapan pd kulit dan anti bakteria.
    • Kaya dgn ekstrak manggis, teh hijau, buah zaitun, aloe vera dan dandelion.
    • Meneutralkan radikal bebas yg menyebabkan kerosakan pd kulit.

    cara pengambilan: 2 biji Ac-ne Tablet pd waktu pagi. 


    Instant Collagen Powder    RM41



    • Serbuk telan terus campuran botani raspberi  dan kolagen utk memulihkan kulit rosak, parut dan masalah kulit.
    • Sepeket 1500mg kolagen mampu mengekalkan kelembapan seharian. 
    • Dengan 2 peket Instant Collagen Powder ia memberi perubahan ketara pd seluruh wajah & bdn. Pengambilan secara konsisten selama 28 hari  boleh menunjukkan kesan pada lembapan kulit.
    • Mempunyai kesan 3x ganda lebih efektid menyerap utk melambatkan penuaan dan mengekalkan keremajaan kulit.
    • mengurangkan kedutan, jeragat, pigmentasi dan garis halus.
    • Mengelakkan kulit kering dan bersisik.
    • wanita yg sedang hamil elok amalkan dan sesuai utk lelaki.


    parut (sebelum & selepas )



    MAKEOVER SESSION 

    Lepas tu saya move pada makeover pulak.. yg nak tgk step by step serta interview tu please click MAKEUP TUTORIAL VIDEO FULL ya


    Model ni request mekap natural. Tapi tgk muka mcm sweet je kan jadi sy tambah eleman sweet juga dlm mekap tu. Antara produk yg saya gunakan utk mekap ni ialah :

    1. AC-NE Tablet RM35
    2. Instant Collagen Powder RM42
    3. Makeup Remover RM15.50
    4. Make Up BASE RM29
    5. Doll Skin Foundation kod 01 & 02 RM38
    6. Doll Matte Powder kod 03 Basic Brown RM35
    7. Rose Glow Bonzer RM33
    8. Baked Face Powder kod Bohemian RM40
    9. Gel Eyeliner kod Espresso Brown RM29.90
    10. Eye Primer RM25
    11. HD Signature Eyeshade kod Seductive Rose RM45
    12. Doll Intense Pencil Liner kod True Black RM28
    13. Long Lash Mascara
    14. Handmade Eyelashes kod 03 RM15.50
    15. Perfect Concealer kod vanilla RM25
    16. Lip Art kod Russian Red RM31
    17. Perfect Glace Lipgloss kod 04 Seashell RM29




    Testimoni / Model : Uswatun
    Utk sesi ni kita tukar 2 kali style tudung.. Pose sikit dgn produk yg sy gunakan utk tutorial tad :)
    Doll Powder RM25 dan Doll Skin Foundation RM38 ni antara bestseller produk ST. Bila pakai mmg tahan lama, gebu dan high coverage


    Sekarang kan trend nak skin mcm glowy dan shining kononnya ala2 kulit org Korea kan.. Sapukan Doll Cream Foundation ni dgn Cream Brush ST dengan Collagen Toner dulu. Confirm bersinar muka bak bintang gituh !!



    Bagi yg dah pakai produk ST saya alu2kan join pencarian Testimoni ST yg juga merangkap Makeover.. hantarkan gmbr & detail diri, gmbr sebelum, selepas dan nyatakan sekali pengalaman sepanjang ambil produk tu di stmodel@sendayutinggi,com 


    Monday, January 19, 2015

    TEKNIK PAKAI CELAK & MASCARA KENING

    Topik : Warna Kening Beri Impak Keseluruhan Makeup


    Ramai request utk saya buat video mcm mana sy draw kening.. So saya ada buat tp bukan utk post yg ni. Kali ni cuma ada pictorial shj. Utk mendapatkan kening yg cantik dan kemas memerlukan praktis. Biasanya selepas beberapa tempoh mekap akan lbh improve dan kemas. Utk pictorial kali ni saya nak share teknik mengemaskan kening dgn celak pensil dan maskara khas. Ada 3 color special yg akan dikeluar oleh Sendayu Tinggi dgn harga sebarang RM30. Yang nak beli online sbb malas pergi outlet / Watsons whatsapp je terus 019 3042133 / 019 7917133 ya..

    Swatches ni saya buat di tangan. Tak ada flash. side A tu ialah celak.. dan side B ialah mascara utk kening.
    Biasanya celak ni kalau pakai memang tak sama colornya setiap org bergantung pada jenis dan ketebalan bulu kening. Kalau kening yang tipis dan sikit bulunya mmg akan nampak lebih bold. Jadi masa apply tu jgn la press kuat. Saya sendiri pakai mmg tak tekan kuat sbb bulu kening saya jenis jarak-jarak. Yang bestnya celak ni bila apply ia akan coating sekali bulu kening. So, color nya mmg nampak mcm bulu kening dah siap bercolor ( mcm rambut yg dye ). Lepas tu sapukan mascara pada bulu kening. Automatik akan nampak tone down sikit. Siapa yg mmg kening dan terbentuk sapukan mascara je pun dah cun

    Yg ni 3 color yg saya buat pada kening. Basicly celak kali ni saya mmg tak tekan  kuat sgt. So yg mana idaman kalbu.. Saya suka Golden Shine sbb dlm tu ada glitter gold. ( sorry dlm watermark salah kod pulak. bukan Golden Brown ye )  

    Duo Eyebrow ni yg bestnyer dah ada depan belakang. Jadi tak pening nak bawa asing2
    Warna kening akan beri aura dan mood pd overall makeup. Apa kata try pelbagai color dan teknik. Mesti akan nampak air muka pun berubah sekali..Saya suka try ketiga2 color sbb efeknya beri kesan berbeza. Sbg cth, kod Deep Brown akan beri kesan lembut pd air muka. Deep Brown pula akan nampak mekap lbh intense. Golden Brown akan nampakkan mekap lbh exclusive. Sy akan padankan dgn mekap mata yg sgt bold / heavy


    Step lukis kening :


    1. Brush kening dan tips bg kening jenis degil ( tegak ) apply sikit foundation kenis krim utk lekatkan sikit bulu dgn kening. Kalau sgt2 degil sapukan sedikit glue jenis stick then br apply foundation
    2. Draw atas dan bawah kening dulu utk marking. Bagi yg suka kening rendah blh adjust ikut kegemaran masing2
    3. Then isikan bhgn dlm bulu kening yg kurang color.
    4. Lepas tu brush seluruh kening spy color sekata dan blend inYg ni dah siap blend. Kali ni sy tak conceal atas dan beh kening ya. Just natural look gituh
    5. Tutorial ni sy pakai kod Golden Brown. Lepas pakai celak brush mascara tu di kening pula
    6. Tadaaa.. Dah siap. Nampak tak ada glitter gold di situ. Jgn takut.. Sbb bila tgk overall tak nampak aneh kalau buat full makeup. Kalau nak daily natural blh pakai kod Deep Brown atau Dark Brown

    Bagi yg susah nak bayangkan full look dgn kening2 tadi yg ni saya bg full look. Kening ni saya pakai masa 1st dapat sample. Kod ni ialah Golden Shine. Saya sapu coating by coating supaya kening bushy mcm ni. Yg suka natural sapu light je ok..

    Ok utk the rest pictorial sy ada buat juga. So boleh tgk mcm mana rupa Duo Eyebrow Pencil & Mascara ni dengan celak + mascara. Kalau malas blh guna salah satu pun.. Kalau nak lbh glamor try la dua2 sekali. Bagi yg tak ad abulu kening blh je sapukan mascara tu dot2kan pada kulit. Memang akan nampak natural je nanti

    KOD COLOR : Golden Shine. Tapi salah tulis pulak kat watermark tu. 


    KOD PRODUK : Dark Brown


    KOD PRODUK : Deep Brown


    Produk ni akan berada di Watsons dan Outlet ST tak lama lagi. Coming soon sy akan try buat video tutorial utk lbh jelas lg. Blh follow utk dptkan info dan update produk ST di link SINI ya.. Yang nak beli online blh whatsapp 019 3042133 / 019 7917133 ataupun beli di website je.. semua koleksi ada dlm tu. Link web click SENDAYU TINGGI

    Chiaoooo..


    oh ye.. Kalau yg ada kening berterabur dan tak tahu nak bentuk mcm mana blh tgk pict bawah ni. Tapi waktu ni saya pakai Gel Liner ST kod Espresso Brown. Then cover la bulu kening extra dgn Doll Foundation sbb produk ni high coverage. Jadi terus tertutup la bulu2 tersebut.. gituuu





    Friday, January 16, 2015

    6 COLOR LIPSTICK +TUTORIAL CARA SIMPLE PAKAI EYESHADOW ORANGE

    TOPIK : CARA SAYA GAYAKAN 6 WARNA LIPSTICK & TUTORIAL EYESHADOW COLOR ORANGE

    Hai.. kali ni saya ada buat tutorial dengan 6 color Chubby Lipstick terbaru dari Sendayu Tinggi. Harganya cuma RM25.50 sebatang. Tak perlu raut pun.. Saiznya debab2 dan mmg sedap di pegang. Kalau dapat kat anak sy mmg dia ingat pencil color. Teksturnya pula semi matte tp still smooth dan licin bila apply di bibir. Memandangkan bukan shoot di studio ada color yg agak lain bila kena lighting kat rmh yg tak berapa ni. 


    Color di bibir setiap org mmg tak sama bila apply. Warna tudung juga bg effect berbeza pada overall makeup. So kali ni try lah color2 bibir yg lain pula. Mood pun nampak berbeza tau



    Yg ni pula saya swatch color di tgn. Bila di tangan lagi la lain colornya dgn di bibir. Saya ada buat video juga so uols blh imagine kan mcm mana color & tekstur produk tu
    Utk kod produk refer pada numbering yg saya buat di tgn dan lipstick ye ;
    1) Honey Nude
    2) True Natural
    3) Pink Lush
    4) Sandy Pink
    5) Soft Kiss
    6) Rose Bleed


    Yg ni saya snap video pakai phone je.. Bila kena lampu color lain2 sikit kan



    TUTORIAL EYESHADOW

    Utk mekap mata pula kali ni saya pakai palet Beyond Extravaganza. Kenapa saya pilih warna oren utk eyeshadow ialah kerana warna ni jarang di pakai sebab majoriti takut dgn color2 mcm ni. So lepas tgk tutorial ni hopefully ramai la berani usik color2 hoT mcm ni sekali sekala kan..

    Lens ni sy tak ingat brand apa tp beli online je. Utk tone down kan color oren tu saya pakai celak Doll Eyeliner kod True Black
     STEP BY STEP :


    Utk step ni saya pakai :
    • Duo Eyebrown Pencil & Mascara kod Dark Brown
    • Eyes & Cheek Palette kod Beyond Extravaganza


    Utk step ni saya pakai :
    • Eyes & Cheek Palette kod Beyond Extravaganza
    • Doll Intense Pencil Liner kod True Black


    Utk step ni saya pakai :
    • Doll Intense Pencil Liner kod True Black
    • Handmade Eyelashes kod 03
    • Long Lash Mascara

    Yg ni saya tukar tudung lain . Bibir yg ni saya pakai kod Honey Nude
    Bagi yg nak dapatkan harga / detail produk ataupun nak beli online blh whatsapp 019 3042133 / 019 7917133 ataupun click link SENDAYUTINGGI.COM ... Hopefully dgn tutorial ringkas ni boleh membantu pemakaian mekap anda.. bye girlsss !!