Saturday, July 26, 2014

Smokey Eyes Utk Mekap Raya

Entry kali ni sy nak share step ringkas solekan mata smokey teknik sy. Caranya mmg mudah. Antara produk yg sy guna ialah : 
1. Palet Sendayu Tinggi kod Beyond Extravaganza
2. Eyeprimer 
3. Rose Blush Bronzer
4. Kohl Kajal
5. Lip Art kod Warm Lavender 
6. HD Liquid Foundation kod Nude
7. HD Studio Powder kod Porcelain

 
Yg ni pict close up bhgn mata. Utk color yg sy letak nombor di palet. Refer no step pd solekan mata.

Yg ni picture closeup mata shj. Lens ni sy tak ingat brand apa. Beli di IG saja. Color grey ;)


Utk skin, sy super excited nak try powder baru dari Sendayu Tinggi. Kat surfacenya ada polka dot comel. But dont worry, muka x lah berceloreng mcm pelangi ms sapu. Color tu akan blend nicely dan nampak smooth je kat skin. 

Apa kelebihan produk ni ??
- HD bermaknan High Definition. Jadi bila pakai kat skin akan nampak luminous dan light even apply thick.
- Sesuai utk skin kering dan berminyak. Utk bedak ni bukan bedak padat ya. Jadi x blh apply dgn wet sponge. Sy suggest pakai brush lebar utk kemasan natural.
- Tips sy ialah, lebihkan penggunaan HD Liquid tetapi kurangkan pedapan bedak. Skin akan nampak lbh glowy natural gitieww

Okey, yg ni close up dekat hasil mekap tadi. Sesiapa yg nak buat mekap raya mmg meletop lah.. Selamat mencuba ;)




Thursday, July 24, 2014

Cara Refresh Hubungan Bercouple & Anak2.

Entry kali ni sy nak share apa yg sy buat dgn family bila ada masa lapang. Anak2 sedia maklum mak dgn bapaknya sibuk sentiasa. Waktu cuti pun kena outstation. Tp mrk mesti dibawa sama walau x nampak kami dr pagi.. Tp di malam hari sblm tidur mesti tgk muka kami berdua :) Percayalah... kita blh "curi" masa utk spend quality time dgn anak2. Kadang2 sy x paham dgn org yg terlalu sibuk sampai x ada ms utk anak. Budak kecik ni kalau bw pergi Petronas pun mrk dah gembira sgt. Nnti dah besar tak tau mrk nak ikut kita berjalan lg je idak.. Dok sibuk sgt end up anak akan rapat dgn nenek, pembantu atau pengasuh. Bila mrk dewasa, tak ada kenangan utk mrk mahupun kita. Di hujung umur nanti, yg paling indah cuma lah kenangan selain kesihatan yg baik. Waktu tu, kita cuma mampu senyum sendiri teringat keletah mrk masa kecil. 

Tahun lps kami berempat just nak relax2 dan enjoy waktu hujung minggu. Anak2 sibuk ajak " jom la tidur hotel " . Di sebabkan kerap ikut kami outstation mrk ni dah jd addict nak tido hotel je. X kisah lah hotel cap ayam ke, itik ke.. Nasib baik suami sy ada pakej ke The Mines. Harga mmg murah. Top up cuma dlm RM300 je.. Jd kami pun ke sana lah utk 2hari 1 mlm.

Lawak pun ada sbb rmh kami ni kat Sg Buloh je pon.. Hahaha.. Jauh benor cuti.. So, sblm masuk hotel sy bw princess berdua tu beli mainan kat dlm Mines Shopping Mall. Saya dah warning awal2. Nak beli mainan jgn beli harga melampau. Kalau ikut mrk mmg patuh. Tp Daddy nya yg over sgt. Kesian katanya, sekali sekala. 

Diseret lah mainan tu ke hulur ke hilir dlm Mall. Makan pun siap request nak apa.. Punya la byk budak2 tu makan. Lps jalan sikit spt biasa mrk akan jakun nak buka mainan tu. Alasannya penat, nak balik hotel dah.

Daddy yg sentiasa berkhidmat demi puteri2 kesayangannya ;)

Jakun btl budak2 ni. Siap buat show kat bilik
Moment yg paling sy suka ialah Candle Light Dinner. Suami sy ni mmg suka bg suprise. Sy x sangka dia masukkan dlm pakej cuti kami ni. Mak nya jd batak kejap. Sepanjang kami kawen sebenarnya x pernah ber "candle light dinner " bagai ni !! Romantik juga rasanya.. Ececehhh.. Hahah ( jgn muntah hijau ye )
Nak pose manje sket.. ( bluekkk.. muntah kuning.. haha )
Tp paling best bila tgk anak2 lah. Kami naik boat dlm 40 minit dan makanannya mmg byk dan paling penting sodapp... Kalau tau siang tu sy x makan byk. Pelayan ni pulak mcm tau2, siap buka lagu zaman kami bercintun dulu. ( Haa.. Jgn muntah kacang lagi.. Hahaha )

Ini la Chenta hati saya.. Oh, renunganMu menggoda.. hahah.. cettt..

video
Ok, ni Aleya buat tutorial kejap. Penuh perasaan dia kan.. Siap terbeliak biji mata menggayakan.. haha

Dating dgn anak2 sebenarnya lbh seronok dr berdua. Walaupun ada masa mrk ni bingit terutama time bergaduh. Tp bila mrk x ada, sunyi sgt rumah.. 


video
video ni masa kami naik boat utk candle light dinner. Simple tapi memori ni pastinya sy akan ingat bila dah tua nanti :)

So, lps percutian tu kami pun selalu buat honeymoon trip mcm ni. Lps tu kami ke Melaka pula. Ada candle light dinner spt biasa. Penting utk refresh blk relationship spy kita ingat mcm mana rasanya mula2 zaman bercinta dulu. Kannn.. Sy sukakan suprise. Jd setiap kali berjalan mesti ada new things to try. Agaknya sbb tu kami rasa mcm org br kahwin je. 

Trip berikutnya kami berempat anak beranak akan ke Bali. Ada pakej honeymoon lagi. Nnti ada ms sy story ;)




Tuesday, July 15, 2014

Doll Skin Foundation - utk ilusi kulit sempurna

Well.. Setiap org x ada yg sempurna di dunia ni. Termasuk lah sy. Bila naik umur 30an ni part sy paling benci jeragat. Dan hormon yg x balance jg menyebabkan naik jerawat dan parut giler lmbt pudar. Dulu masa muda belia x sampai sebulan acne scar dah clear.. 

Sebenarnya skin sy mmg byk jerawat ms remaja lg sbb mslh resdung. Next entry br sy story detail mcm mana sy overcome problem tu. Even sampai skrg kesan berlubang dr acne scar lama masih ada sebenarnya. Tp berkat konsisten sy amalkan Instant Collagen Powder mmg kurang sikit efek berlubang tu area pipi.

So, kali ni sy nk share mcm mana nak kulit sempurna. Walaupun bersifat sementara, kita jg berhak merasa feel kulit sempurna kan.. Ecehhh.. Hahah ( mcm poyo pulak rasanya ni )

Doll Skin Foundation
Bg yg 1st time nak try blh je pergi di mana2 kaunter Watsons atau outlet ST. Produk ni ada 3 color. Sy pakai kod 03 Too Pretty. Jgn risau.. Mmg x gelap pun bila apply. Nampak natural je bila dah siap. 


Bila apply pada belakang tangan kita blh nampak teksturnya yg pekat tu. Blh cover scar, jeragat dan bgs utk semua jenis skin. Tips sy kalau skin jenis cpt berminyak pakai makeup base dulu lps tu br apply Doll Foundation. Lps tu mesti dap dgn bedak Matte Compact Powder utk lbh lasting. Sy ada buat color swatch. Yg tanda x ialah yg tak apply Doll Foundation.

Bila apply pada skin pula effectnya juga x sama. Sy buat comparison sebelah muka sblm dan slps sapu Doll Foundation. Memandangkan sy mmg suka skin nampak dewy polish look, jd sy x apply powder. Kalau nak mekap pergi jalan2 dating bagai sampai meredah terik mentari make sure top up powder sikit!


Amaran : ( sila jgn terbelalak melihat wjh sebelum sy tu ya.. Ya, anda btl.. Sy pun x sempurna. Skin sy bila berumur ni jd cpt kering dan jeragat halus mula menepek dgn jayanya. Benciii !!! ) thats why sy wajib ambil Instant Collagen Powder. Sy pernah skip sbb malas dlm 2 weeks. Habis jahanam skin. Jeragat naik lbh lebat dr biasa. Kali ni kat hidung pulak. Tp lps ambil collgn tu nampak pudar. Peringatan keras sekali lg.. x payah la nak zoom sgt gmbr sblm tu.. Hahaha..



Utk mekap ni sy hanya guna produk Sendayu Tinggi : 

1) Kening ( guna eyeshadow color hitam dlm palet )

2) Palet Fantasy Mermaid ni sy guna eyeshadow warna caramel brown utk kelopak mata

3) Waterproof Liquid Liner saya sapu kat hujung mata sikit je. 

4) Blusher pun sy pakai dalam palet ni. Pendek kata, lengkap dah semua !

5) Saya suka Natural Lip Color sbb merahnya natural dan tahan lama. Sampai patah dah sbb anak sy yg belasah setiap kali dtg meja mekap ni.


Yg saya tandakan ( x ) tu je color yg sy pakai utk mekap ni. Simple je kan :)

Ok.. Yg ni final. Kita selfie sikit :D

Yg ni pict close up

Dannnn... Ini lah tempat favourite sy no 2 selepas kitchen. Time buat tutorial ni tgh cuti Nuzul Quran. Lps ni nak buat Bread Pudding pulak. 

Thank you semua kerana sudi membaca ;)

Bagi yg nak tgk cara saya gayakan eyeliner dengan 6 teknik berbeza feel free view dlm tutorial sy di youtube

Sunday, July 13, 2014

Kesalahan Teknik Mekap Buat Solekan Buruk

Special entry kali ni sy nak share sedikit tips dan sebab mengapa setiap kali mekap solekan x nampak cantik, kusam dan biasanya komen lelaki " natural beauty is better ".

Pendapat sy, mekap adalah sbg aksesori.  Jika ada, ia melengkapkan penampilan. Jika berlebihan ia mencacatkan penampilan. Solekan jg harus sesuai utk event siang atau mlm ataupun solekan daily. 

Sindrom muka putih tapi tangan hitam
Biasa kita lihat org Melayu muka je putih. Mgkn akibat penggunaan skincare peeling yg menjanjikan cerah sekejap. Ia paling TAK disukai oleh lelaki tp diminati kaum wanita. Blh kalau kita nak muka cerah dr tgn tp jgn keterlaluan. Memadai cerah 1 tona dr skin leher atau tgn. Diingatkan, flash kamera jg blh buat muka anda kelihatan spt clown di dlm gmbr bila selfie. Make sure tutup flash dan cr daylight. Dan x perlu lg 360 ;)

Kening terlalu hitam @ nipis
Zaman dulu terkenal dgn kening super hitam dan nipis seperti semut beratur. Tp trend skrg lbh suka kening "bushy" dan warna coklat kekelabuan lbh "in" selain mekap nampak "natural". Ingat !! Kening ialah bingkai muka. Jika x pandai lukis, ia akan cacatkan keseluruhan solekan. Baik jgn usik langsung !


Blusher terlalu pink @ merah
Semua perempuan suka wajah bersih kemerahan. Tp kalau terlalu pink dan siap bentuk bulat di pipi sbb x blend btl, ia akan merosakkan solekan. Sbb tu lelaki prefer anda tanpa mekap.


Bedak nampak berkepuk
Kadangkala kita rasa nmpk gebu dicermin bila berbedak kepuk. Lbh2 lagi kalau yg skin kering. Bedak bukan sahaja nampak berkuping / terapung dr skin tp ia akan buat wajah kusam. Bila tiada efek glitter atau sedikit kemilau pd skin, ilusi mekap seolah2 bedak sekilo walaupun anda tidak mengenakan gincu atau pembayang mata. Bg kulit kering, sapukan pelembap terutama area yg kering. 

Shading mcm pembaris
Kesilapan shading di siang hari ialah bl kesan contour blh dilihat ketara. Terutama part hidung. Euwww.. Mcm lukis guna pembaris. Make sure hilangkan line tu dgn powder atau blend dgn berus. Kalau anda mekap malam utk event di hotel, ya.. Shading blh heavy sikit. Sbb nya, lampu hotel yg kuning akan "menyerap" warna solekan dlm 60%


Bulu mata "lembu"
Well, sometimes kita nak jg bulu mata ala2 che ta yg 3 lapis tu. Hakikatnya mata anda kecil dan jarak kening dgn mata rapat. Jgn pilih bulu mata yg berbulu lebat dan pjg. Pilih lah yg tipis dan natural. Bkn shj x kena dgn bentuk mata anda, tp mencacatkan solekan keseluruhan. Sbb, org akan tgk 1st di mata.. Then br part lain pd muka kita. Pasang eyelashes jg haruslah btl spy sama antara kiri dan kanan. Bkn sebelah melentik, sebelah lg kejung


Salah pilih warna gincu & pembayang mata
Bagi yg x pandai mekap, stick to natural earth color atau pastel utk solekan mata adalah lbh selamat. Gincu bibir warna pink lembut, coklat merah jambu atau merah pucat. Utk mekap mata heavy dan bibir terang sesuai bg event mlm@hotel. Kalau teringin anda blh matchkan solekan mata lbh simple utk bibir yg merah terang pd siang hari.


Mekap mata bercapuk
Part eyeshadow plg penting utk mekap yg elegan. Bila temu kan 2 color, pastikan  blend bhgn hujung spy nmpk smooth. Bila warna eyeshadow terpisah spt kek lapis, mekap akan nampak "cheap". Ditambah pula bedak putih dgn blusher merah setompok di pipi. Haiyoooo...


Belajar "warm" kan solekan
Apa benda tu, haha. Ingat kek je kena warm up kan oven. Utk solekan sempurna dan elegan, belajar "warm" solekan dgn bronzer pd pelipis pipi, anak rambut, rahang dan sedikit di sisi hidung. Percayalah, mekap anda pasti akan nampak "mahal". 


Gmbr2 di atas adalah sbg cth shj.. Bg yg btl2 suka simple utk siang hari, sy ada tutorial ringkas utk anda gayakan. Click http://m.youtube.com/watch?v=ZHHTf_0G0Kc

Selamat mencuba ;)


Tuesday, July 8, 2014

Jenis Solekan Yg Sesuai Utk Gincu Jenis Matte

Saya nak share dgn penggemar mekap2 mcm saya ni. Gincu bibir wajib ada kan walaupun anda bukanlah seorang yang gemar mekap. Selain color natural seperti merah lembut, brown dan soft pink apa lagi color yang uols suka ?? Kalau saya memang semua color saya suka try.

Pernah try x color oren ?? Color tu mmg tgh "in" sgt di Taiwan. Mekap ala2 Park Sora. blh la google saper tu. Selain surgery yg mencantikkan muka model tu, seriously dia mmg dah cantik pun. Ditambah dengan mekap lagi la meletoppp..


Pict atas ni la namanya Lip Cake. Yummy jer kan tgk, rasa nak makan !! Colornya mmg sweet ler sesangat. Saya suka kod Rose sbb bila pakai siang pun ok. Nampak bibir kemerahan natural dan bibir mmg jadi soft je.
 
Kali ni sy nak share gincu bibir - Lip Art Sendayu Tinggi. Semuanya jenis matte & jgn risau sbb bila apply mmg x berat dan smooth je glide dekat bibir tu. Okay, bagi yang ada masalah bibir super dry tapi mengidam sangat nak pakai gincu jenis mcm ni boleh je. Tips saya, apply Lip Cake sebelum tidur. Esok pagi sure bibir tak kering punya. Then baru apply Lip Art.

Saya ada pakai gincu Lip Art ni utk beberapa event sebelum ni. Antaranya :
Yg ni sy pakai kod Classic Rose. Mcm color merah hati yg bold. Giler meletop color ni kalau tgk live. Bagi yg suka color2 berani wajib try
 
Kalau yg suka color earth kena try color sy pakai ni kod Rose Wood. Mmg romantic colornya.
 
 
Ni la color oren yg saya sangat la suka. Kod Velvet Melon. Tips kalau uols tak suka menyerlah sangat just apply tipis je. Jgn apply byk kali masa sapu. So finishingnya akan jadi soft mcm ni

 
Ada juga yg nak try color fancy tapi takut tak serasi dengan warna skin. Actually, setiap skin ada color yg sesuai. Just try dan berani mencuba. Mekap ni kena eksperimen sikit. So, saya ada sertakan color swatch utk produk Lip Art ni. boleh pilih mana yg berkenan ye cik kak.. haha..





Mcm ni la rupa Lip Art tu. Sesiapa yg nak beli blh ke outlet2 ST, Watsons terpilih atau beli je online kalau duduk jauh.. senang.. confirm sampai depan pintu ;)



 
Click pict ni utk full view - Yg ni color swatch di tangan tanpa flash. direct sunlight je. Actually color ni bila sapu kat bibir lain. Plus kalau color bibir pucat / gelap juga pengaruhi effect setiap individu. Kalau nak bibir nampak full dan sexy ala2 Kylie Jenner uols blh try color Rose Wood tu. Sapu lebih sikit je dari bingkai bibir.
Tips utk color bibir tu nampak mantap & marveles colornya apply 1 layer concealer dulu. Then baru pakai gincu.. mmg colornya superb. Tiny effort can make the whole look different. Blh try concealer ST kod Vanilla.

Yg menyala ni saya pakai kod Rusian Red. Color ni mix antara merah + oren sikit. Fuhh.. mmg my peberet color. Paling best gincu Lip Art ni mmg tahan lama. even dah makan atau minum color tetap maintain yer. Masa mula2 sapu creamy jer. Then lps 1 minit teksturnya akan berubah jadi matte

Nak try color ala2 ombre mix kan 2 color. Saya ada buat dulu utk tutorial di FB dan Instagram. Color lain saya belum sempat try sebab dah jatuh cintun dgn color yg super terang. Tapi kalau utk daily pun ok. Uols jgn la sapu tebal2. selapis jer dah ok. Mmg nampak soft & natural je. Color yg saya pakai terang2 ni sebenarnya masa sapu kat bibir dekat 8 kali kut reapply. hahaha.. pecah dah rahsia susuk mak !!!
 
Utk Ombre style yg simple mcm ni bingkai bibir yg ni saya pakai Classic Rose dan tgh2 bibir Pink Posh.
 
 Ok, kalau nak tgk full mekap yg Natural & Sweet uols blh je tgk mcm mana sy apply masa tutorial di youtube.. Boleh gayakan masa Raya ni atau majlis IFTAR nnti okey !!
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Monday, July 7, 2014

Gugur, Hamil & Apa Perasaan Susah Dpt Anak ?

Salam semua,

Entry kali ni khas utk isteri2 yg baru atau dah lama kahwin. Biasanya kalau kahwin mesti pasangan semua nak anak kan. Saya sendiri antara golongan yg susah pregnant. Mgkn sy sebelum nya x pernah dapatkan apa2 rawatan dan suplemen walaupun jual herba. Hakikatnya, sy rasa sy masih muda. Ye la, masa tu baru 19thn cik kak oii.. Rasa mcm x perlu ambil herba utk dalaman dan rasa bdn tak ada mslh. Selepas kahwin 9 bln sy pregnant 1st tapi gugur. Waktu tu x rasa sgt kehilangan walaupun sedih. Mgkn waktu tu sy masih sgt muda. Kalau hidup, yg 1st sudah masuk 11 thn !!

Pregnant ke 2 sy cukup happy. Selepas 3 thn br sy pregnant blk. Mmg sy impikan sgt. Waktu gugur 1st sy baru berjinak2 ambil dfolia tp x konsisten.. Malangnya, sy gugur sekali lagi masa usia kandungan masuk 4 bln.
Bagi yang tak tahan bau dan rasa Gamat dengan Haruan mmg bgs ambil ni. Luka cepat sembuh dan rasanya mmg sedap. Kalau gugur, bersalin ceaser atau pembedahan apa saja blh ambil even lelaki pun x ada masalah utk makan. Yang ni tak ada gula ya. Manisnya dari pati Kurma. Ambil 2 sudu besar je sehari
 

Haa.. Ni yg nak story lbh sbb sakit gugur seriously lebih sakit dari bersalin !!! Mula2 keluar bleeding pagi dan sy masih kerja tp baring sekejap2. Tapi lps 4 jam still bleeding dan sy rasa mula sakit perut yg teramat. Sakit bersalin pun sy tak rasa mcm tu. Sy ingat lg ms nak bersalin time baby nak keluar tu sy blh pulak gelak2 sampai doktor pun pelik. Sbb tu sy ckp, gugur lagiiiii sakittt.. 

Ms gugur tu lah hr paling lama dlm sejarah yg sy blh rasakan. Muka sy pucat lesi, kuku biru, dan sy x blh berjalan. Sy pergi hospital scan dan Doktor ckp ok. Dia bg ubat utk kuatkan rahim dan suruh rehat. Sepanjang dalam kereta sy menangis sbb terlalu lah sakit. Sy blk rumah utk rehat kononnya tp sakit x hilang. Lebih kurang 8jam sy sakit teruk. Mcm org gila kut nangis sambil jerit2.. 

Akhirnya, part paling sakit ialah bila sy ke tandas.. Akhirnya ! keluar 1 ketulan sebesar penumbuk. Ya btl.. Sebesar tu lah.. Bila keluar terus hilang sakit yg melampau amat tu.



Yg ni pict cth jer.. Bagi yang ngeri tengok darah ni cepat2 scroll yer. Husband sy pun tak berani tengok masa gugur tu.

Sy terus ke hospital dan scan kemudian buat D&C ( cuci rahim ) Dari saat tu lah jg sy tahu kedudukan rahim sy abnormal. Jenis terbalik. Dan sgt2 ssh utk pregnant. Dkr ckp hanya 10% shj blh hamil. Dan sy bersyukur walaupun ssh hamil tp sy PERNAH pregnant ! Sedih yg teramat waktu tu. Sejak waktu tu sy mula amalkan dfolia konsisten. Macam dah kena "smack down" dan kali ni x blh ambik ringan. Lps gugur terus sy ambil D'Folia dgn pati herba amme sekali. Non stop sy amalkan.

Then, slps 2 thn sy pregnant semula. Kisahnya begini, selepas adik sy berkahwin dlm beberapa bulan ipar sy pregnant. Ya.. Sy sedih tp sy tau Allah merancang yg lbh baik utk sy. Waktu tu sy dan suami dah berbincang utk ambil anak angkat. Ada keluarga miskin yg x mampu menjaga anak yg tgh dikandungnya. Sy dpt keluarga ni pun dr mak sy. Dia tanya kalau sy nak kan baby tu. Of coz lah sy nak ! Tp.. Ada segelintir ahli keluarga tak setuju. 

Allah tu kan Maha Pengasih. DIA tahu niat kami laki bini, tak lama lps tu sy dpt tau sy pregnant. Semua rezeki Allah yg bagi. Tapi mmg lps ambil ST Beauty sebulan shj sy pregnant. Waktu tu ST Beauty br je launch di Sendayu Tinggi. Perasaan waktu tu ?? Happy giler !!! Tu yg bila pregnant bdn sy bulat mcm tong. Apa shj yg dihajat terus ditepati ... Hahahaha... Suami sy yg paling happy. Nama baby pun dia yg bagi. Semua ikut taste dia. Gugur 2 kali buat sy lbh berhati2 dari aktiviti harian sampai la bab makan. Time pregnant ni la batak nak makan durian. Mmg kena halangan keras-kerasan la kan.. Lps bersalin x pula jakun nak makan. 
Haa, ni dia yang saya ambil. D'Folia, ST Beauty dan Botanical Herbal. Kalau yang senang gugur atau rahim tak kuat mmg bgs sgt ambil. Kalau yang x biasa ambil herba akan rasa hangat sikit. Kena kerap ambil air kosong

Utk pregnant no 2 sy ambil ms 4 bln shj. Saya masih amalkan ST Beauty dan Botanical Herbal tu sampai sekarang. Mmg beza sgt. Masa pregnant gugur 1st dan 2 nd susah sgt nak lekat. Alhamdulillah.. Itu lah juga punca nya sy mula amalkan herba konsisten. Bila dah "feel" sendiri br sy tahu dan senang cerita lbh yakin bila pengguna tanya. Sy bercerita ni atas pengalaman sendiri. Bukan sy shj yg pregnant lps ambil ST Beauty tp ramai pengguna yg sy jumpa pregnant lps 4 thn dan ada yg 11 thn kahwin. mmg hebat ujian utk mrk.

Pict ni di rumah mertua. Saya masa dalam pantang anak 1st, Uzma Raisah. Masa 1st baby macam-macam benda nak diangkut. Risau sgt kalau baby x selesa dan x blh tidur. Tiap kali travel saya mcm nak berjalan sebulan. Brg baby je penuh 1 kereta. Tgk la belakang saya tu, siap ada swing baby, kipas, termos standby sampai 2, tilam lagi.. botol susu je 5 botol... hahaha.. takut rushing x sempat basuh kononnya !! Tab mandi pun bawa ye uols... giler lah bila dipikirkan balik mcm mana saya blh travel mcm tu :D



Majlis akikah anak saya ke 2. Uzma masuk 3 tahun time ni. Mak saya pun bam2 lagi time ni. Yang baju bunga2 tu adik saya Nur Ain. Sekarang dah 8 tahun Saya ada adik lagi umur 4 tahun :)

Kalau x silap Aleya dalam 11 bulan. Rambut pun blm banyak sangat. Tak sangka pulak bila dah panjang sangat2 lah kerentengnya.. Bila bawa berjalan semua ingat rambut Aleya mcm mak nya sbb Daddy punya rambut agak lurus. Hadoi.. Yg sebenarnya saya pun x tau dia ni kerenteng ikut sape. Gulung2 rambutnya skrg mcm spring. Kalau bgn tido mcm lion nak mengamuk pun ada.
 
 
 
 
Sebelum ada yg bertanya, bagi yg ada masalah dengan period tak teratur atau dah 30an ke atas kena ambil Sedu Arrow sekali sebab hormone estrogen x sama mcm org muda. Selain suburkan rahim utk kehamilan produk ni mmg superb utk awet muda dan lewatkan menapous. Mak saya maintain ambil ni sampai sekarang.


So, anak2 sy ni mmg tahap gaban manja lah sgt.. Lagi2 kalau "usha" barang atau toy dgn daddy mmg dpt sajer. Jgn dgn mak nya. Mmg bebel dpt dulu. Dah la bdn besar, minta dukung lagi berdua tu. Berat bdn je separuh mak dia. Mmg sakit pinggang di buatnya. Well, i dunno about others parent. Tp utk sy, they will always be our babies ( sedih jap kut2 nanti mrk besar mesti mrk rasa mrk bkn baby dh kan ) tapi x apa.. Memori akan buat kita sentiasa happy. 
 Aleya special rompies khas Daddy dia yg cari. Punya la payah dulu nak cari. Suka bapak dia !!


Pandai x Aleya tangkap gambar ?? Siap blur lagi.. Ni aktiviti favourite diorg bertiga. Main lembu2. Bapak dia jadi lembu. sorang duduk atas, sorang lagi duduk kat kaki.. sooo, lembu kena seret dua2 tu yang hampir berat mak dia... Belum lagi diorg ni jadikan Daddy dia mangsa mekap tutorial. Kesian tgk kadang2 bapak dia kena tonyoh sampai jadi rupa mak lampir. Dgn Mummy x berani sbb mesti kena marah.. hehe.. Kena sorang garang. Mummy jadi "Bad Cop".. Daddy jadi " Good Cop ".. ececehhh....

So, utk mengelakkan mak dia jd mangsa kena kendong terpaksa lah beli stroller twin ni. Ke mana2 je mesti org akan Tanya. " twin eh ??" .. sebabnya bdn pun lebih kurang size, baju sama. Rambut je lain. Diet sgt la anak2 aku ni. tgk aiskrim besar penumbuk Mummy.



Setiap kali outstation jauh ke mana pun saya akan angkut budak2 ni. Masa ni di luar Negara utk meeting dgn supplier. Saya pregnant dalam 6 bulan.

Ok, ni la rakan skandal i.. bhahaha.. ceritanya begini.. Aleya tak puas hati kenapa gambar dia tak cantik. Uzma menegaskan " eh x apa, yang penting kakak cantik ".. haha..



Zaman2 "kelangsingan" Aleya dengan fesyen rambut sejumput. Sekarang.. haa... hambek ko. selak rambut pun x nampak kulit kepala


Tahap manja ni jugalah punca mrk pasti akan diangkut ke mana shj kalau kami outstation. Sebabnya, daddy dia x blh tido kalau anak dia x ada. Ya btl.. Daddy yg x blh tido. Bagi yg ssh dpt anak tu doa byk2. Insyallah ada rezeki utk anda. Jgn putus harap. Selain ambil suplemen, emosi kena tenang sbb stress jg menyukarkan proses kehamilan anda. 

Sy doakan bg yg ssh dpt Zuriat mudah2an di bulan Ramadhan yg mulia ni Allah "pandang" dan " kesian" kan kita. Itu la kata2 sy pd suami sy dulu bila dapat Uzma Raisah & Aleya Baheerah :)

Thursday, July 3, 2014

Siapa Saya Di Sebalik Sendayu Tinggi

Sebelum Sendayu Tinggi berada di tahap ni saya tak sangka sebenarnya ST di terima oleh Watsons. Sebabnya saya tau ramai perlekehkan ST sebab produk local. X ada kualiti dan org ckp just label balik je. Ambil mana2 produk kat luar dan tampal label balik. Terkilan sangat sebab yang bercakap tu tak tau bertapa sy penat dan lelah naikkan ST bersama mak dan suami sy serta staf yg setia bersama kami susah dan senang.

Demo di sekolah pada guru-guru masa mula-mula saya nak naikkan produk mekap ST.


walaupun kerja saya tetap bawa anak ke mana-mana. Uzma baru masuk 2 tahun masa ni. Saya ada talk di Puspanita Johor


Waktu membersday paling saya suka sebab bertemu pelanggan terus. Pengguna ni bersalin amalkan ST hingga sekarang untuk suplemen dalaman dll.


Kenangan 2010 masa saya pregnant yang ke 2. Masa ni saya ada talk di KL anjuran Berita Harian



2011 - masa opening di Tesco Melaka Cheng
 
 
Bila ST mula di terima oleh Watsons saya cukup gembira sebab bukan mudah untuk masuk ke sana. Tambahan kami ialah INVITED ekslusif oleh mereka.

Model memperagakan mekap terbaru Sendayu Tinggi semasa launching kemasukan Brand ST di Watsons pada hujung Disember 2012. Antara moment yg akan saya ingat dan ceritakan pada anak dan cucu saya bila tua nanti.. hihi..
Dengan orang kuat di sebalik tour saya di Watsons





Walaupun Sendayu Tinggi masuk tahun ke 2 di Watsons, sambutan luar biasa dari pengguna membolehkan ST mendapat anugerah Best Local Makeup Brand
Tajaan Sendayu Tinggi di cerita sempena Ramadhan ni. Tajuk cerita tu " Raya Ni Mesti Kahwin " oleh Hero pelakon Azlee Khairi yg berlakon cerita Mr Arrogant tu
 


Tahun ni saya ada Tour Watsons seuruh Msia. Pengguna ST yang bertuah akan di mekap Percuma oleh saya



Seperti biasa saya akan bawa anak ke mana saja. Dia dah jadi sy punya assistant :)


Bagi yg tak tahu, ST ada kilang sendiri bertaraf GMP di Port Klang Pulau Indah. ST bukan company tipikal Malay yg ambik brg org then tampal label. Siap.. Hakikatnya sy sendiri berjumpa food tech & chemist berbincang utk formula baru yg sesuai bila mengeluarkan produk baru.. Design dan shooting juga ST buat in house tanpa menggunakan khidmat agensi.  ST juga ada own Studio di Sg Buloh.


Inilah kilang Sendayu Tinggi. Dulu namanya Zeeta Herb's. Diambil sempena nama mak saya Rozita Ibrahim. Tapi lepas beberapa bulan ditubuhkan nama kilang ditukar kepada Sendayu Tinggi Manufacturing kerana lebih dikenali



Selain bertaraf GMP dan Halal Certified fasiliti kilang ST termasuk R&D,  pemprosesan kapsul, blister, oil, food, tablet dan juga mempunyai OEM bagi mengilangkan mana-mana produk luar. Khas utk usahawan baru yang berminat mempunyai jenama sendiri. Kilang ST juga pernah dapat liputan dari TV3 untuk ruangan Majalah 3.


 
Sy dah lama dgn ST. Org belakang tabir je asalnya. Byk buat admin dan marketing. Bila ST mula2 nak naik dgn budget yg terhad sy sendiri yg mekap kan model @ testimoni dan suami sy photographer di sebuah rumah sewa. Saya pernah tour 1 Msia utk photoshoot testimony. Mula berdiri mekap kan org dari jam 10pagi hingga 9 malam dan tak makan. Penatnya waktu tu jgn cakap lah. Tp sy suka sbb byk pengalaman kami belajar dari perkara yg susah dan sekarang jadi kenangan manis


Di Studio ST ruangan untuk makeup. Saya punya favourite area utk berkarya. Sesiapa yg pernah join makeover ST semua pernah merasa duduk di sini kan :)




 

Bila mak sy luahkan hasrat dia nak ada own butik saya anggap satu cabaran dan janji sy pada dia. Mula2 sblm tu dia nak ada kilang GMP. Bukan mudah utk membina kilang sendiri dgn modal yg diberi waktu tu cuma 11k shj. Pandai2 lah saya dan suami fikir mcm mana nak set up kilang. Tp alhamdulillah, Sendayu Tinggi Manufacturing berjaya ditubuhkan. Sekarang dia nak butik pula. Selama 5 tahun saya kaji kebaikan dan kelemahan serta cara untuk develop supaya program baru yang akan kami buat ni berjaya. Tahun 2010 adalah waktu ST mengorak langkah dari Single Level ke Licensee / ekslusif butik



Design terkini outlet Sendayu Tinggi 2013. Setakat ni hampir 40 buah outlet sudah berada di seluruh Malaysia

Doakan Sendayu Tinggi terus mencipta nama. Hampir 20 tahun dengan pelbagai dugaan yang tak mampu saya ceritakan dalam masa sehari. Jumpa lagi next entry.. tq kerana sudi membaca. Sorry juga sebab byk short form bila menulis ni.  ;)