Wednesday, November 18, 2015

HINA SANGATKAH WAJAHKU BERJERAWAT ?!

Jerawat Punca Rasa Rendah Diri


Bagi yg berkulit licin mmg tak akan blh menyelami mereka yg ada masalah dgn jerawat ni. Especially yg ada jerawat jenis resdung. Mmg jerawat tu tak mahu pupus. Mati yg ni tumbuh sebelah pula. Kadang-kadang rasa give up dah. Sy dah pernah rasa bila jerawat bernanah teruk menyerang satu muka. Rasa nak angkat muka pun segan. Org tgk seolah-olah kita ni macam pengotor. Padahal, org berjerawat ni lah cukup jaga sbb kononnya tak nak bg jerawat merebak. Belum cukup jerawat bernanah di tambah pula dgn bintik hitam. putih di hidung, dagu dgn tepi bibir. Mmg stressss !!!!


Bagi yg ada jerawat, kena kenal dulu jenis jerawat kita mcm mana. 


JERAWAT SENSITIF : Tak blh salah pakai produk. Elakkan dari pakai foundation kerana skin akan jadi lbh sensitif. Sebaiknya try yg light coverage dan jenis mineral. Make sure kena remove makeup dgn sempurna. Kalau tak akan break out lagi worst. Selain tu, ada yg senditif disebabkan pada sesetgh bahan pada produk yg dipakai contoh alergi talkum, vit E dll. Kena kena kenal apa yg blh dan tak blh. Try buat eksperimen sendiri. Sebelu apply apa2 produk, try sedikit di antara pipi & rahang. tgk dlm 24jam. Jika tak ada redness atau jerawat bermakna skin kita serasi

Penghidap resdung jg cenderung berjerawat teruk pada badan, Mandi dgn Juglan Soap membantu mematikan kuman jerawat selain memudarkan parut

JERAWAT BERNANAH RESDUNG : Kalau resdung pantangnya elakkan dari seafood dan jenis2 cencaluk budu bagai. Makanan pedas, terlalu manis juga kadangkala menyumbang kepada jerawat lagi meriah. Biasanya kalau resdung sembuh insyallah jerawat dah tak teruk mcm dulu. Sebab saya juga penghidap jerawat resdung. Saya ada buat sedikit video & cara mengenali resdung di Youtube.  Produk khas bg yg ada resdung ni kena ambil Nosygone & Lucimax. Click video di  PENGALAMAN SAYA RESDUNG




JERAWAT HORMON ; Bengkak, tidak bermata dan merah2. Selalu naik di area tepi rahang, pipi atau atas bibir. Punca utama ialah hormon tak stabil. Suka makan pedas dan berminyak. Try ambil suplemen yg bantu seimbangkan hormon. Insyallah jerawat akan hilang sendiri. Utk remaja pun selalu jadi. Kalau dalam Sendayu Tinggi blh try ambil Beauty Drink utk stabilkan hormon selain bgs utk skin & dalaman wanita

JERAWAT HALUS & MUKA BERMINYAK : Kalau skin mudah berminyak kena pakai produk skincare jenis waterbase, tak terlalu creamy dan mudah diserap. Kena rajin pakai mask utk balance kan penghasilan sebum. Ia akan buat kurang berminyak + jerawat tak mudah tumbuh. Skrub penting kerana ia akan kurangkan pengumpulan dead cell pada permukaan skin. Mekap pula kena makesure cuci bersih. Makeup remover penting spy pori2 bersih sepenuhnya spy jerawat tak naik


BLACKHEAD + WHITEHEAD : Membiak bagai diternak area hidung, dagu, bibir dan dahi. Biasanya sbb byk sgt dead cell. Kita mungkin tak pergi facial / skrub muka dgn kerap. Punca terhasilnya ialah disebabkan persekitaran, makeup tak cuci bersih & habuk. Sebab tu Makeup Remover penting. Walaupun kita bkn artis yg mekap tebal 20inci, tapi habuk blh menyumbat dan clog pores yg ada. End up skin akan kasar. Bila dead cell byk skin akan nampak kusam & setiap produk yg disapu pada skin akan less effective

JERAWAT STRESS / TAK CUKUP TIDUR : Biasanya student selalu kena. Akan attack di dahi dgn meriah sekali. Sebab tu, tidur yg mencukupi penting utk skin clear. Jgn dipicit dgn meriah sekali. Biarkan hingga jerawta benar2 masak & ranum. Ada jerwta yg akan kecut dgn sendirinya. Ia akan mengelakkan masalah scar yg teruk nanti. Ingat, jerawat lbh mudah kecut tetapi parutnya yg sukar dihilangkan especially bila kita picit tu tak ingat dunia. Sampai koyak dan luka dalam. 


Bagi yg rasanya dah putus asa nak try semua skincare sbb tak ada yg berkesan apa kata try yg ni last. Rata-rata feedback alhamdulillah dalam masa 3 hari jerawat nampak tak meriah dah. Sebab jerawat ada byk jenis. Ada yg pakai skincare mcm2 tapi still tak jalan. Saya ada compile antara pengguna yg amalkan ACNE TABLET & ACNE POWDER ( RM71 satu set utk 2 minggu ). Bagi yg berminat utk try & pertanyaan blh Whatsapp 0193042133 / 0197917133 / 0133922133 atau ke Facebook  SENDAYU TINGGI









1 comments:

Nurul Fara said...

Nak mintak izin share :)
Good info

Post a Comment