Thursday, August 7, 2014

TANDA - TANDA WANITA & LELAKI TAK SUBUR - Punca susah dapat anak.


TOPIK : MENGAPA SUKAR SANGAT NAK DAPAT ZURIAT

 
Credit to staf Sendayu Tinggi atas lakonan semula yg memang menjadi..
Special entry kali ni sekali lagi saya nak kupas isu susah dapat anak. Ada yg tahu dan ada yg tak tahu. Sebabnya takut atau malas nak check. Tunggu bertahun-tahun sampai porak peranda rumahtangga. masing-masing makan hati. Ada yg isteri sanggup suami kahwin lagi satu dengan alasan tak mampu nak bagi suami zuriat. Boleh nak payung emas, tapi sebaiknya check dulu supaya bukti bukan anda si isteri yg bermasalah. Peringatan utk couple yg dah kahwin setahun dan tak merancang. Kalau masih belum hamil make sure pergi check up cecepat utk buat tindakan awal.
 
 
 
APA PUNCA TAK HAMIL ?

 
1. MANDUL
  • Kemandulan wanita berpunca dari ketidaksimbangan hormone dalam badan. Hanya insan terpilih sahaja. Ada yg born mmg dah mandul ada yg mandul kemudian.
  • Sebabnya, hormone tu terhakis kerana gaya hidup, pemakanan serta penggunaan bahan kosmetik kecantikan yang mempunyai pelbagai bahan kimia yang mematikan sel endoktrin.
  • Kalau yg pakai produk pengelupasan tu kena be carefull. Sebab majority bahan yg digunakan utk peel off kan skin supaya jadi licin mcm telur tu dari bahan terlarang seperti hidrokinon, tretenoin dll. Chemical tu kan meresap dalam darah dan effect pada badan dan kalau mengandung akan efek pada baby juga.
  • Mandul juga boleh terjadi sebab ada penyakit dalam faraj dan rahim. Ni dua part berbeza ya.
  • Penyakit dalam saluran tiub falopio dan kegagalan ovulasi. Telur tak subur
  • Hakikatnya 60% perhatian diberikan pada isteri kalau timbul isu mandul ni. Please do your daily medical check up kalau yang dah kahwin
 
2. FIBROID
  • Kalau yg ada jangan risau. Bukan tak boleh hamil.. Tapi lambat. Puncanya disebabkan terlebih hormone estrogen.
  • Fibroid tu kena dikeluarkan dan bagi yang ada masalah ni make sure tak consume herba yg stimulate hormone estrogen. Sebab ia akan menyebabkan fibroid lagi membesar.
  • Kalau dalam Sendayu Tinggi biasanya 60% yang amalkan kapsul D'Folia Berjaya mengecutkan fibroid tanpa perlu dibedah.
  • Tapi diingatkan, pesakit perlu lakukan medical check up utk lihat progress fibroid yg dihidapi.
  • D'Folia tak ada bahan seperti Mirifica, Lobata atau apa-apa agen herba yg stimulate estrogen. So, boleh consume.. don't worry
 
3. PCOS ( Polycistic Ovarian Syndrome )
 
  • Apa benda tu.. boleh tengok gambar untuk tengok perbezaan ovary yang normal dengan yg ada problem ni. Ovari gagal mematangkan telur.
  • kegagalan ovulasi disebabkan hormone androgen yang berlebihan dan kekurangan hormone estrogen. Haid jadi tak teratur, mandul, haid sikit atau berlarutan panjang
  • Tumbuh rambut pada kaki, muka, dada atau dada seperti lelaki. Sebab hormone androgen tu ada lebih pada lelaki.
 
 
4. ENDOMETRIOSIS
Nampak tak parut tu..
Comparison antara yang normal dan tak normal / endometriosis 
 
  • Ia akan ganggu kesuburan. Dalam endometriosis, tisu endometrium yang sepatutnya berada dalam rahim tumbuh di luar rahim
  • Tak kira lah di mana ia tumbuh, ia akan mirip lapisan uterus kerana setiap bulan ia akan mengeluarkan darah ketika haid berlaku
  • Kalau darah haid boleh keluar melalui vagina, tapi darah dari tisu endometriosis ni tak dapat dibuang. Maka akan menyebabkan tisu parut dan sakit pada kawasan tersebut
  • Apa simptom atau gejala penghidap masalah ni :
           -  Inflamasi
           -  Sakit teramat masa haid terutama di akhir menstruasi
           -  Ketulan darah yg sangat besar
           -  Haid yang sangat banyak / pendarahan luar biasa
           -  Ovarian cyst
           -  Sakit ketika buang air besar
           -  Darah tompok-tompok sebelum haid
           -  Tidak subur
           -  Sakit dibahagian bawah pinggang
           -  Sakit semasa hubungan seksual
 
 
6. TIUB FALLOPIAN TERSUMBAT MENYEBABKAN KETIDAKSUBURAN
Kalau ada masalah ni biasanya doctor akan lakukan pembedahan untuk mengeluarkan ketumbuhan atau mengatasi masalah tersumbat tu
 
 
PENYEBAB-PENYEBAB LAIN TIDAK SUBUR :
 
  1. Gangguan pada telur menyebabkan telur tak matang
  2. Umur meningkat terutama selepas usia 35 tahun ke atas
  3. Stress
  4. Pemakanan harian yang tak elok
  5. Latihan olahraga yg melampau
  6. Terlebih atau terlalu kurang berat badan
  7. Merokok
  8. Penyakit kelamin
  9. Masalah kesihatan disebabkan hormone
  10. Senggugut teruk
 
PENYEBAB LELAKI TAK SUBUR
  1. Sperma kurang atau tidak berkualiti. Air mani lelaki mengandungi sperma dan cecair nutrient yang dikatakan mempunyai kualiti normal apabila erdapat lebih 20 juta sperma dalam 1 milimiter ( ml ) air mani
  2. Merokok dan mengambil alcohol
  3. Berat badan berlebihan
  4. Kencing manis

 



perbandingan sperma normal dan tak normal

 
 
 

Kalau pergi ke pakar sakit Tuan setiap lelaki boleh memeriksa kadar kesuburan. Nasib baik sekarang Kursus Kahwin perlu buat HIV test je kan..  
 
APA RAWATAN YANG ADA DALAM SENDAYU TINGGI UNTUK PASANGAN SUSAH MENDAPAT ZURIAT ??
Pertama sekali kena buat medical check up. Dari situ kita akan tahu punca kenapa susah pregnant. Elakkan stress kerana ia boleh menganggu kualiti sperma dan telur wanita. Makanan yang diambil haruslah berkhasiat. Antara susulan lain, boleh cuba produk kesihatan yang membantu utk kesuburan dalam masa yg sama atasi masalah dalaman wanita. Alhamdulillah setelah Sendayu Tinggi berada hamper 20 tahun di pasaran sangat ramai pasanan pelbagai kaum yang berjaya hamil lepas ambil produk ni. Tak salah mencuba.. Dan paling penting langkah terakhir ialah doa.. Mudah-mudahan Allah izinkan kita mendapat cahaya mata. Tanda cinta anda dan suami :)
 
 
 
HERBA KESUBURAN UNTUK WANITA
Semua produk herba Sendayu Tinggi berdaftar dengan KKM dan mempunyai lessen MAL No yang tertera di belakang botol. Bagi isteri, ini antara produk yang perlu diambil serta kelebihannya
 
 
ST Beauty - 30 kapsul / 1 biji 2 kali sehari selepas makan (RM37 )
  • Ia atasi masalah dalaman rahim dan memudahkan kehamilan
  • 100% herba esktrak herba
  • Meningkatkan keinginan seksual wanita terutama yg ada masalah dingin hubungan seks selepas bersalin
  • memejalkan punggung dan payudara kerana ia mengandungi herba untuk tambah hormone estrogen
  • Jadi produk ni tak sesuai kalau anda menghidap fibdroid, cyst atau apa saja ketumbuhan dalam rahim
Sedu Arrow - 60 kapsul / 2 biji 2 kali sehari sebelum makan ( RM30 )
  • Bagus diambil jika alami haid tak menentu / tak lancar
  • Bertindak pada system produktiviti wanita untuk menyuburkan telur terutama yg ada masalah telur tidak matang. Sekaligus memudahkan kehamilan
  • Melewatkan menapous dan bagus diamalkan bila wanita start umur 30an. Kerana waktu ini hormon estrogen mula menurun. kekurangan estrogen menyebabkan wanita cepat tua dan tidak subur selain kurang keinginan seks pada pasangan
  • Menguatkan rahim yang lemah atau tombong / peranakan terkeluar
  • Tak sesuai utk penghidap cyst dan fibroid
 
 
D'Folia - 60 kapsul / 2 biji 2 kali sehari sebelum makan ( RM28 )
  • Ia amat berkesan mengatasi keputihan. Simptom awalan masa ambil akan keluar keputihan berketul - ketul dengan warna merah / coklat / hijau dengan bau busuk dalam 3-7 hari mengikut tahap keputihan seseorang.
  • Ada kes yang alami ketulan lemak keluar dari rahim lepas ambil D'Folia. Ia adalah punca pengguna ni susah hamil
  • Sangat bagus bagi yg kerap gugur atau selepas keguguran. Ia akan menyuburkan semula rahim dan menguatkan rahim utk elak keguguran berulang.
  • Kalau ada cyst, fibroid boleh ambil produk ni. Juga boleh diambil oleh wanita bujang
  • Saya ada buka topic keputihan semasa wawancara di WHI TV3. Click di sini : http://youtu.be/dHqhFirkfvQ?list=UUHqziE5WAYcZ9Nphs95jKzw
 
Botanical Herbal -  1 sudu besar 2 kali sehari sebelum makan ( RM43 )
  • Ia merapatkan cengkaman vagina dan otot dalam rahim
  • Menghaluskan kulit dan memejalkan payudara selepas bersalin
  • Mengatasi senggugut teruk
  • Melambatkan penuaan dalaman kerana kandungan herbanya juga mengandungi herba yang stimulate hormone estrogen
  • Juga tak sesuai bg penghidap cyst dan fibroid
  • Masa haid hanya produk ni sahaja yg perlu dihentikan pengambilannya
 
________________________________________________________________
 
 
HERBA KESUBURAN UNTUK LELAKI
 
Yang ni herba untuk lelaki. Kalau tak ada masalah kesuburan pun x ada masalah nak ambil. Sebab ia akan menyuburkan lagi sperma selain memudahkan kehamilan.
 
GINGKO - 60 kapsul / 2 biji 2 kali sehari sebelum makan ( RM40 )
  • Terkenal dengan herbanya yang mampu melancarkan pengepaman oksigen keseluruh tubuh badan dengan baik. Ia sangat bagus diamalkan bagi penghidap kencing manis
  • Mengelakkan masalah penuaan otak sekaligus mengurangkan masalah Alzheimer / nyanyuk ketika lanjut usia
  • Membuang toksin dalam badan dan bagus merawta masalah seksual
 
ROCK ARROW - 60 kapsul / 2 biji 2 kali sehari sebelum makan ( RM40 )
  • Tingkatkan keinginan seksual lelaki, atasi masalah tenaga batin & menambah tenaga seharian bekerja
  • Meningkatkan bilangan serta kualiti sperma
  • Melancarkan peredaran darah serta mengatasi masalah kebas kaki terutama penghidap kencing manis
  • Melambatkan ejakulasi semasa hubungan seksual
 
SPIRULINA - 60 kapsul / 2 biji 2 kali sehari sebelum makan ( RM35 )
  • Terkenal sebagai herba yang tinggi antioksidan. Boleh diambil lelaki atau wnaita selain sangat efektif sebagai herba anti penuaan
  • Membekalkan zat dan vitamin pada badan
  • Kaya nutrient dan bagus untuk yang alami kekurangan pengambilan sayuran / makanan berkhasiat / gizi seimbang.
 
ANTARA TESTIMONI SENDAYU TINGGI YANG BERJAYA HAMIL

Pn Ashlinda adalah antara pengguna setia ST. Beliau ambil D'Folia dan dalam masa 2 bulan hamil.

Pn Naira dari Langkawi sudi dtg ke Studio ST utk photoshoot. Beliau juga hamil lepas ambil produk kesuburan ST dalam masa tak sampai 6 bulan.
 
Perhatian : kesemua herba di atas boleh diambil untuk suplemen harian bagi tujuan kesihatan tubuh badan. Jika mengambil ubatan Doktor, jarakkan 1 jam dari pengambilan herba di atas

 
Bagi yang ada apa-apa pertanyaan mengenai entry ni jgn lupa isi ruangan komen di bawah. Kalau segan jugak sms / watsapp di 013 3922133.. Atau ada topic lain yang anda ingin tahu rawatan yang sesuai untuk masalah yg dihidapi. Thank You semua sudi baca :)
 
 
 

9 comments:

~Bee~ said...

As salam , puan..sy sedang mencuba untuk anak yg kedua...anak pertama dah 6 tahun dan sy pernah keguguran 3 tahun lepas. Skrg ni saya mengamalkan royal V dari jamu ratu malaya dan sapuan krim furmon. Seandainya saya nak ambil set kesuburan wanita tu, perlukah saya stop ambil suppliment sebelum ni..

Yatie Sendayu Tinggi said...

Bee : Wslm, kalau nak cuba sy cadangkan focus satu persatu dulu. produk yg utk wanita tu setiap satu adalah herba dan konsentrasi yg berbeza2. fungsinya pada dalaman wanita juga x sama.

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Tingkatkan peluang hamil

~wa2~ said...

As salam puan, bolehkah saya mengamalkan d'folia dan beauty drinks dalam masa yang sama.

Arianna Arissya said...

Assaallamualaikum wbt, tqsm sis.. perkongsian yang menarik.. semuanya dengan izin Allah...yang penting usaha.. pemakanan dan supplement mmg penting.. jom singgah ke blog sy.. banyak dikongsi tips untk kekal sihat secara semulajadi.. insyallah bermanfaat untuk kita semua.. >>>Amalan untuk sihat secara semulajadi! <<<

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
miss eyta said...

salam puan,, saya bujang,, bolehkan produk d'folio dan salmon placenta powder diambil bersama? ada kesan atau perlu dijarakkan masa pengambilan?

Unknown said...

assalammualaikum puan,
saya nak tanya saya dah berkahwin 7 bulan tapi blom di kurniakan zuriat . Tapi sekarang saya tengah consume sedu arrow dan de folia tpi dr baru sah kan saya ada cyst .. perlukah saya stop sedu arrow ?

kaliza khazali said...

assalammualaikum puan,
saya nak tanya saya dah berkahwin 7 bulan tapi blom di kurniakan zuriat . Tapi sekarang saya tengah consume sedu arrow dan de folia tpi dr baru sah kan saya ada cyst .. perlukah saya stop sedu arrow ?

Post a Comment