Friday, August 28, 2015

MAKIN LAMA KAHWIN MAKIN HAMBAR ?

Kenapa Lepas Lama Berkahwin Makin Tawar ?

Betul ke ? Mesti yang baru kahwin terbaca post saya ni jadi risau kan. Sebab masa bercinta perasaan "mengerenyam" nya membuak-buak. Bila dah kahwin setahun dua, dibuatnya blm ada anak lagi masa ni.. mmg rasa mcm dlm drama cinta Sonata sgt kan. Hahaha..

Biasanya lepas beranak 1 rata-rata pasangan komen akan ada perubahan besar. Dulu si isteri sibuk berdandan mencantikkan diri & melayan kerenah laki / baby besar.. ye la, sebab masa tu tak ada anak nak diuruskan susu, lampin, berak bagai. Tapi bila dah ada anak semuanya berubah. Yg bini mmg tinggal semua shawl, high heel, mekap sampai deodarant pun lupa gara-gara nak menyiapkan anak, suami dan diri. Sudahnya, si isteri yg dulu meletotop dah rupa bidan. Lbh sadis, masa pantang tak jaga badan. Habis boyak sana sini. Itu blm dalam lagi. Dapat laki jenis laser mmg mendapat lah. Walaupun ramai wanita tak suka, cakap suami tak menghargai isteri lah, apa lah, kena terima seadanya sebab tu anak dia lah... Tapi hakikatnya, suami kita suka tgk isterinya cantik. Tak kurus pun tak apa yg penting bersih, kemas dan dalaman "batin" tertunai. Kalau dpt kurus mmg bonus lah kan. Sihat pun dapat selain cantik.. 

Kalau laki kita jenis diam je tak byk komplen pasal penampilan kita, jgn nak bersyukur sgt. Sebabnya sy selalu dapat pm dari golongan suami yg tak tahu mcm mana cara nak bg isteri ni sedar. Kalau dibagitahu mmg tidur luar jawabnya ataupun perang sabil. Paling tak best, tiba-tiba dah ada madu muda.. Selain dari wanita, ramai juga lelaki yg pm sy. Bukan nak berkenalan pun tapi cari penyelesaian. Antara topik yg selalu saya dapat dari org lelaki :


  1. Lepas bersalin isteri saya dah tak macam dulu. Bila "ajak" je dia byk alasan. Masuk bilik je dia dah berdengkur. Cakap penat. Sekali dua kita paham. Tapi kalau dah masuk 3 tahun macam ni lelaki mana tak berdarah hidung
  2. Masalah keputihan terlalu teruk. Bila "bersama" boleh sampai melekat-lekat. Saya jadi geli. Lepas tu berbau. Saya sayangkan dia, tapi takut nak cakap dgn isteri. Risau dia kecik hati
  3. Badan berbau kuat lagi-lagi ketiak & bahagian alat sulit. Sampai hilang rasa nak bersama isteri. Bila tengok isteri orang bersih & wangi rasa tercuit juga hati. Dulu masa bercinta tak tidur sebantal, jadi tak tahu sifat pengotor isteri
  4. Lepas bersalin isteri saya boyak. Saya sayangkan lagi isteri, tapi serba salah nak suruh kurus sebab dia dah susah payah lahirkan anak kami. Jadi saya tak pernah komplen walaupun teringin tengok isteri kurus macam dulu. Tapi, dia macam tak kisah je nak kurus. Mungkin perasaannya bila dah kahwin tak payah dah jaga badan
  5. Lepas isteri beranak yg ke 5, bila bersama mcm tak ada apa-apa.. semuanya bolos je. Mungkin sebab dah beranak banyak jadi mcm tu. Ada pernah suruh dia try la ubat herba ke apa utk ketat balik macam dulu. Tapi malu. 
  6. Lepas menyusu badan aset isteri dah tak macam dulu. Jadi mcm kasut Aladdin. Boleh cecah ke pusat. 

Bila dibaca rasa nak buat sepakan tanpa bayang je pada laki-laki tu semua kan. Pendapat saya kena ada usaha juga. Tak blh terus melenting. Anggap yg positif dulu. Org perempuan kan terkenal dgn kebersihan & kecantikan. Apapun, kita ambil iktibar. Ada berlambak je org perempuan kat luar yg cantik solid molid kena cerai dek laki kan.. Tapi pokoknya, isteri yg bijak ialah yg pandai menjaga diri, suami termasuk pakai, makan, minum & batin.


Kunci kebahagiaan rumahtangga bukan sahaja terletak pada belaian mesra atau kemewahan harta benda tetapi terletak pada hubungan yang mesra, perasaan kasih sayang juga penjagaan kesihatan dalaman. Oleh itu, ia harus diberi perhatian dalam menghangatkan hubungan suami isteri supaya terus kekal lama. Terutamanya para isteri yang mula berdepan dengan seribu satu macam masalah selepas berkahwin dan mahupun selepas bersalin. Ini menjadikan hubungan makin dingin. Isteri dingin ketika di kamar beradu merupakan salah satu penyumbang ke arah keretakan rumah tangga. 

Mereka seolah-olah lupa akan tanggung jawab batin seorang isteri terhadap suaminya.Hubungan suami isteri ibarat sebatang pokok bunga; ia perlu dijaga, disiram dan dibajai  juga dibelai dari semasa ke semasa agar sentiasa subur, segar dan mekar mewangi. Baja kasih sayang anda bersama pasangan bukan hanya ketika di awal perkahwinan atau semasa bercinta. Jika sebaliknya dibiarkan tanpa siraman atau baja ia akan layu dan mati. Begitu juga dengan hubungan suami isteri, ia perlu  diluahkan melalui kasih sayang dan belaian mesra dengan penuh rasa cinta. Namun apabila usia perkahwinan kian bertambah, rasa kasih sayang dan kehangatan hubungan intim bersama pasangan juga semakin pudar dan layu tiada manisnya umpama bunga yang tiada lagi madunya  

Oleh itu, saya ada buat summary serta produk yg sesuai utk semua persoalan yg datang dari suami-suami di atas.


  1. Mmg perempuan lps bersalin lebih2 lagi kalau dah 30an ke atas akan cepat penat. Mana nak layan anak, rumah, laki lagi.. Biasanya kalau anak kecik mmg struggle time ni. Insyallah lepas anak dah usia 8 tahun ke atas dah tak pening sangat nak basuh kencing berak semua. Utk isteri, try ambil ST Beauty RM39.20. Bukan shj akan boosterkan sexual desire tapi bgs bg energy spy malam blh "kerja lebih masa "
  2. Keputihan berlaku sebab faktor makanan junk food, kebersihan dan perubahan hormon. Masa pregnant normal semua akan dpt lbh keputihan dari baisa. Tapi kalau dah sampai melekat-lekat tu mmg geli lah. Ambil D'Folia RM29.70 utk cuci keputihan keluar. Masa ambil mmg akan keluar semuanya. Dalam beberapa hari akan bersih. Keputihan ni juga blh jadi punca cengkaman longgar
  3. Badan bau tu maknanya mgkn peluh kuat. Rajin-rajinkan mandi dgn Zeodari Soap RM 15.90 selain bgs putihkan bhgn badan yg berkerak. Utk alat sulit mmg mudah perangkap bau teruama masa haid / keputihan byk. Cuci dgn Virgin Wash RM26  utk kurangkan bau. Kalau guna sabun biasa nanti kering jadi gatal-gatal. Tak ada la cik abang selak "hidangan" bau ikan kering kan
  4. Nak kurus tak mudah & ambil masa terutama yg bersalin ceaser. Rata-rata perempuan boyak sebab ambil pil perancang. Mmg ssh nak kruus balik. Utk permulaan ambil dulu Garlic Plus RM29.60 & Detox RM46.60 dulu. Bgs utk buang toksin & burn fat pada bhgn yg degil spt perut dan peha. Kalau nak faster result combine dgn Easyfull RM59.40, Bio Triple RM46.60  ( bg yg susah kontrol selera makan ) & Body Contour RM47.70 sapu area berlemak & berselulit. Jgn lupa makanan seimbang sebab produk hanya bantu 60% proses diet anda. lagi 40% pada usaha anda juga
  5. Mmg perempuan dah beranak byk cengkaman akan longgar. Ada jg yg beranak satu dah jadi mcm tu. Amalkan ST Beauty RM39.20  & D'Folia RM29.70 konsisten. Insyallah cengkaman mantap sentiasa. Bukan shj bg utk sex drives, hormon & elak keputihan semata-mata. Kalau nak lg hebat, sapukan Enigma Beauty RM29.20 ( serbuk perapat ) sebelum bersama. Insyallah 99% mcm anak dara balik. Kesan serta merta
  6. Dulu masa menyusu badan air susu penuh mmg payudara nampak padat. Bila dah kurang / stop akan jd lembik. Especially yg memiliki payudara besar. Mcm belon juga. Bila ditiup padat. Bila buang angin lisutlah ia.Selain itu faktor usia jg punca payudara jatuh. Amalkan suplemen yg kaya kolagen & hormon spt Beauty Drink RM36. ia akan mengangkat & menegangkan payudara walaupun tak sama spt macam zaman kita anak dara. At least tak lah jadi lisut sampai ke pusat. 



1 comments:

ComelComot said...

sis nak tanya kalau saya jenis breast kecik, masa breasfeed dulu. cantik mungil je breast tapi bila berat dan susut susu dan kurang breast yg besat tadi dah lisut dan layut je sekata je. nak mkn supplement apa yg bagus ek. advice please.

Post a Comment