Wednesday, September 10, 2014

RAHSIA PINGGANG 21 INCI - DENGAN DETOX

TOPIK : PINGGANG 21 INCI & RAHSIANYA

Dulu saya perlu buat entry macam mana saya dapatkan pinggang 23 inci.. and believe it or not, Kali ni saya measure balik pinggang. wallah... 21 inci. and yes, saya tak pakai korset pun. Jauh sekali memotong tulang rusuk untuk pinggang tu nampak kecik. Memandangkan ramai juga yang pm di FB apa rahsianya, walhal tak ada la rahsia sangat pun. Jgn malas utk baca balik blog saya yer.. Ada juga yg tanya saya makan ke ida. Mau tak makan. Saya ni dah la suka makan, masak.. Cumanya saya amalkan beras perang. Saya tak akan skip makan lewat petang. Tapi tak lebih dari 6/7 petang. Dan lauk favourite saya masak lemak. Tak kisah la lemak rebung ke, nangka ke, pisang dan seangkatan dengannya. Biasanya saya akan makan masak lemak 4 kali seminggu. Lepas tu lawan dengan ikan masin.. adoii, sodapnyer kan - kita org kampung la  :) 



Sebetulnya saya sebelum ni ada masalah nak ke tandas. Saya boleh skip seminggu sekali. hahaha... Walaupun makan buah bagai dengan minum air, saya still ada masalah nak membuang. So, boleh dikatakan dulu perut ni memang membuncit je. Masa dulu kan ada femes org jual Detox macam pepejal kumbahan tu. Bila kita bancuh kena cepat-cepat minum. Masyallah rasa pun mcm sisa kumbahan gak !! Kononnya boleh melancarkan lah.. Dok try juga tapi hampeh.. Cuma masa saya ambil Slimmertique je masa nak lost weight dulu blh lawas. Lepas stop, kesukaran membuang tu datang la balik. Siapa yg lepas ke tandas boleh kurang 3kg ?? haaa... Saya la tu.. Banyak tak stok saya simpan.. Actualy toksin pun punca orang susah kurus dan buncit baik lelaki atau perempuan. Baru-baru ni ad apengguna ST yang datang photoshoot utk Set Slim. Turun dari 62kg - 48kg uols lepas try Dtox jer.. So, bila interview memang confirm dulu tak mau turun berat sebab bawah tersumbat. Dia try nak kuruskan badan hampir 5 tahun dah..


5 TIPS YANG SAYA AMALKAN - Nak perut kempis tak ?? 

1. D-TOX 
  • Ni lah rahsia perut kempis uols.. wajib dibawa ke mana saja. Kalau saya skip alamatnya memang tak ke tandas. Travel pun saya angkut benda ni sekali. Saya ambil 1 sudu setengah sebelum jam 8.30 malam dan campur air setengah cawan je.  Reason kenapa saya ambil waktu tu, nanti ngam2 jam 5.45 pagi perut dan bunyi alarm nak ke tandas. Masa mula-mula ambil sebab jenis susah ke tandas, simptom awalan akan ke tandas dalam 4/5 kali. Tapi simptom tu 1 hari je. Kalau uols jenis lagi banyak stok toksin, mau 3-4 hari la simptom tu. Bila perut lapang, toksin terbuang uols akan notice perubahan pada skin color. Akan lebih bright dan skin jadi even. Kalau jenis muka kusam tu cuba try amalkan D-TOX.. insyallah akan nampak beza ;)
Rasanya memang sedap. Tak akan jadi pepejal bila campur dengan air. Konsep macam ENO pun ada. Harganya RM44 


2. AIR KOSONG
  • Nak tau uols banyak toksin ke idak, pergi kencing sekarang. Kalau warna keruh kuning maknanya tak cukup bagus. Saya dulu macam tu la. Saya tak suka minum air kosong dulu sebab terus je nak ke tandas. Tapi, dalam 3 bulan saya paksa diri ambil 3liter air kosong sehari. Paling best, skin dah x kering, bibir tak pecah lepas tu badan jadi segar je.Selain tu, pengambilan air kosong 500ml sebelum makan akan membuatkan perut kenyang dan 40% less appetite dari makan yang bukan-bukan.
Walaupun rasanya tak sedap tapi byk manfaat. Amalkan paling sikit 8-13 gelas sehari

3. SENAMAN PERUT
  • Jangan jadikan sibuk alasan utk skip senaman. Nak cantik kena ada usaha. Mana ada datang golek2, sedap2 jer perut kempis kan.. So, sambil tengok TV saya mesti buat at least 50 kali crunch. Kalau dulu lepas bersalin lagi over. Saya buat 200 sehari. Lagipun masa pantang bukan buat apa. Dari buat taik mata, better buat workout yg simple mcm ni. 
Senang je crunch yg saya buat. Mcm ni je. Buat 50 kali sehari. Lepas sebulan mmg perut flat

4. NO ICE
  • Yes.. saya tak ambil ais. Selain mmg tak suka ais sebenarnya. Perut mudah buncit, keras, boyot dan shape tak cantik. Dah la lepas beranak ni memang muscle perut tak mantap. Kalau kurus sekalipun, bahagian perut tak cun. berlipat-lipat.. Saya ni memang jenis anti tengok perut sendiri berlipat-lipat. Paling tak best nanti kalau duduk kena cover dengan beg part perut tu. Haissshhhh ( tepuk dahi )

Kalau time puasa minuman ais ni la punca sakit-sakit & lemah badan

5. EASYFULL
  • Ya betul, saya still ambil tapi x konsisten. Saya just ambil kalau memang dah lewat malam tapi ada keroncong dondang sayang kat perut ni. Saya ni pulak jenis suka menguyah bukan-bukan. Untuk elak melarat, saya ambil secawan je. Kalori pun tak byk. Just 180kcal je.. Dari makan keropok, maggi mau dekat 300kcal kak oiii... treadmill 45minit belum tentu dapat burn byk tu !!
Bila bancuh biarkan dalam 5 minit utk tekstur kembang. secawan cuma 180kcal je ni. Kenyang sampai 4/5 jam. Harga RM56

6. BODY CONTOUR CREAM
  • Kalau lemak tebal dan buncit, sapukan krim panas ni. Lemak tebal biasanya akan lambat dapat efek. Saya sapu banyak masa pantang anak ke 2.. Memang puas hati. Kalau saya tau, anak 1st hari tu memang dah buat. Naisb baik tak terlambat. Lepas tu uols sukat tau. Memang senyum sampai telinga masa tengok measuremnt tu.. hahaha.. sebab saya macam tu la. Senyum kambing sengsorang..
Sapu kat lelemak degil terutama perut. Bagus apply lepas mandi masa pori terbuka. RM45



TOKSIN BOLEH MERACUNI TUBUH ?
APA ITU TOKSIN ?

  • Toksin adalah bahan buangan beracun dlm tubuh kita yg blh merosakkan struktur & fungsi sel badan
  • Toksin bukan shj menghancurkan fungsi-fungsi pencernaan secara normal, ttp juga dpt mengikuti peredaran darah ke bahagian-bahagian orangan tubuh badan kita.
  • Toksin berpunca daripada udara yg disedut, makanan dan minuman atau terdedah pd toksin dalama, sisa metabolic yg dihasilkan dlm badan disebabkan tekanan hidup & pemakanan yg tak seimbang
  • Fakta daripada pelbagai kes penyakit mendapati bhw hampir 90% punca penyakit adalah disebabkan toksin
  • Ddi dlm sistem fisiologi tubuh, apabila sesorang tu sakit, badna sedang berusaha utk menyingkirkan sisa-sisa buangan, mukus dan toksin yg menghalang fungsi tubuh. Toksin yg berada di dlm saluran darah akan di bawa ke pelbagai bahagian organ dan merosakkannya
  • Secara semulajadi, toksin blh dibuang melalui proses pencernaan iaitu pembuangan air kecil / besar. 
Usus yang penuh dengan sisa toksin..
Nampak x perbezaan usus yang ada toksin dgn usus yg bersih & sihat..



 MACAM NAK TAU KITA NI BANYAK TOKSIN ?
  • Cepat letih, kurang tenaga, sakit kepala, mulut busuk & badan berbau
  • Insomnia. area mata putih nampak kuning keruh / merah
  • Lemah daya ingatan & rasa cemas sentiasa
  • Alahan, resdung, & sistem imun rendah. So akan cepat sakit / demam
  • Ekzema dan jerawat pada muka dan badan
  • Sembelit, perut kembung, buncit
  • Cepat sakit sendi dan lenguh-lenguh badan
  • Selulit, berat badan naik dan susah kurus
  • Nampak tua dari umur rambut gugur dan kulit kusam
  • Mudah dpt penyakit selain mudah menjurus kepada masalah kesihatan lain seperti kanser, sakit jantung, nyanyuk, asma dan tekanan darah tinggi


So, siapa yang memang naturally mudah ke tandas bagus lah utk uols. Kalau yang tak tu, kena beringat lah :)












10 comments:

Zuriyani Ismail said...

good tips. i like. nak tanya panas sgt ke krim tu?

Yatie Sendayu Tinggi said...

ya.. krim tu panas. lemak tebal akna rasa panas lambat sikit berbanding lemak yg nipis

daddymummy said...

thakx 4 info...1 ? b4 amk nie kna amk set slimming dlu x..yg slimmrtique n adk2nya..tq

Yatie Sendayu Tinggi said...

kalau nak combine kapsul dan drink x ada mslh sbb formulanya berbeza dan fungsinya utk bdn juga x sama.. kalau nak pilih salah satu pun blh..

Pink Korke said...

saya masih breastfeeding anak yg baru 2 bulan lebih. bole ke ambik detox n easy full tu?

ainie jimat said...

kalau lelaki, boleh ke consume detox n easy full tu? =)

Nur Era Nisha said...

Assalam,kak yati nak tanya cara nak order d-tox macam mana ye?

Nur Era Nisha said...

Assalam,kak yati nak tanya cara nak order d-tox macam mana ye?

Nur Era Nisha said...

Assalam,kak yati nak tanya cara nak order d-tox macam mana ye?

NZL viva said...

siapa nak order Dtox sendayu tinggi saya ada stock, Whatapps 0125235634-Lia / Visit my ig : sendayutinggi_online_nzl

Post a Comment