Thursday, April 23, 2015

JENIS-JENIS GEMUK YANG PERLU DIKETAHUI

TOPIK : ANDA JENIS GEMUK YG MANA ?

Setiap badan manusia adalah unik. Anda jenis gemuk yang bagaimana. Saya cenderung gemuk di muka, punggung dan peha :)


Ramai yg mengalami masalah kegemukan. Rata-rata selepa susia 30an. Kenapa ?? Kenaikan berat badan seiring dengan peningkatan usia. Apabila makin kita berumur, metabolisma akan menjadi semakin rendah. Ia menjadikan lemak lambat terbakar. Metabolisma rendah juga di sebabkan faktor kurangkan melakukan riadah. Berbeza masa kita budak-budak yg mana aktiviti harian lebih kepada bermain, berlari dan ketika ini metabolisma memang tinggi. Masalah obesiti atau kegemukan juga adalah penyumbang terbesar kepada pelbagai penyakit merbahaya. Jadi, kurus bukanlah semata-mata utk kecantikan. Tanpa kesihatan, setiap yg kita miliki tidak berharga. Malah, Malaysia adalah antara negara yang rakyatnya mempunyai masalah obesiti paling tinggi di Asia Tenggara. Percaya atau tidak, mereka yg mengalami kegemukan cederung utk kelihatan 15 tahun lebih nampak "berusia' dari umur sebenar mereka. Pelbagai jenis ‘gemuk’ yang dapat dikenalpasti. Bagaimana cara utk kita mengenal jenis gemuk yg dialami dan adakah ia memberikan apa-apa kelebihan atau kekurangan ?



KENALI JENIS KEGEMUKAN



Adakah anda tergolong dalam golongan yang gemuk? gemuk yang bagaimana? Sebenarnya, ada beberapa jenis kegemukan, yang boleh dikenalpasti dari beberapa ciri fizikal.Jom kenali jenis kegemukan supaya kita tahu cara untuk mengatasi nya



 Ciri-ciri gemuk air
  • badan menggelembir dan lembik
  • badan terasa 'berkocak' dan lemak terasa bergerak semasa melompat atau bergerak
  • cepat mengah apabila melakukan aktiviti fizikal
KELEBIHAN & KEKURANGAN : Gemuk air paling mudah kurus. Dengan sedikit bantuan aktiviti senaman 3 kali seminggu dan diet pemakanan yg seimbang anda mampu turun lebih banyak dari mereka yg mengalami masalah gemuk daging & angin. Namun, apabila anda kurus rata-rata akan mengalami masalah lebih daging yang ketara. Senaman memejalkan bahagian badan sangat penting untuk membentuk badan lebih firm selain pengambilan makanan yg tinggi protein


Ciri-ciri gemuk angin
  • kerap sendawa atau kentut
  • mudah loya, sakit kepala dan migrain serta sebu perut
  • pantang salah makan, mudah mendapat angin satu badan
KELEBIHAN & KEKURANGAN : Gemuk angin adalah seperti gemuk air. Mudah untuk kurus. Tetapi perutnya sangat sensitif dan kena berhati-hati memilih makanan. Badan jenis gemuk angin cenderung sembab tetapi lampung bila dipicit. Apabila kurus, badan kelihatan kecut. Pengambilan makanan tinggi protein bagus untuk membina otot semula


Ciri-ciri gemuk daging
  • Badan berasa berat dan pejal.
  • Mudah penat melakukan tugas harian
  • badan dan otot terasa pejal bila di pegang
KELEBIHAN & KEKURANGAN : Gemuk daging jenis gemuk ini agak susah nak turunkan berat badan dan mengambil masa yg lama nak capai berat badan ideal. Tetapi jgn bimbang, biar lambat asalkan selamat. Kelebihanya ialah, apabila kurus badan anda tidak mengalami lebihan daging yg terlalu ketara.

Jika bersenam, ada yg akan alami penurunan berat badan tak ketara. Tetapi hakikatnya mengalami penurunan yg ketara jika dilihat dari mata kasar. Jadi jangan risau dengan skala penimbang. Yg penting luaran nampak langsing. Tambahan, jika kita kehilangan otot dan bukannya lemak, kita akan cenderung cepat gemuk semula dan kelihatan flabby


Setiap manusia memiliki shape tersendiri. Jangan samakan bentuk badan anda dgn orang lain. Sebagai contoh bentuk badan curvy seperti hourglass memang cantik tetapi bahagian peha cenderung utk besar supaya balance dgn portion punggung. Apa pun, yg penting berat badan yg ideal dan sihat menjadikan kita lebih sihat & awet muda

  • Faktor keturunan.
  • Aktiviti fizikal. Kurang melakukan aktiviti fizikal dan tidak menjaga pemakanan adalah faktor yang sangat penting di dalam peningkatan obesiti.
  • Faktor psikologi. Ramai individu yang makan berlebihan apabila menghadapi tekanan atau mempunyai ketidak stabilan emosi.
  • Penyakit. Walaupun tidak kerap, obesiti boleh berlaku kepada pesakit yang mempunyai penyakit hypothyroidism, kemurungan atau penyakit di bahagian otak yang menyebabkan pesakit makan berlebihan.
  • Ubat-ubatan. Ubat seperti steroid atau ubat untuk merawat kemurungan boleh menyumbang kepada obesiti
Obesiti punca mcm2 penyakit

TESTIMONI - ALINA ALI, 25 TAHUN adalah pengguna ST yang berjaya menurunkan berat badan dari 109kg - 48kg selama 8 bulan. Semasa pengambilan 4 bulan pertama akhirnya berta badan berjaya turun sedikit demi sedikit. Selera makan bekurangan ketara selepas bulan ke 3. Apabila kegemukan yg dialami lama, kita tak blh expect dalam masa 1 bulan boleh turun berkilo-kilo. Tambahan lagi, produk ST bukan dari drug yang menjanjikan proses kurus cepat tetapi kesannya dada bedebar-debar, berpeluh. menggigil dan merosakkan buah pinggang.


BERAT SEBELUM 108kg
SELEPAS 48KG


Utk lihat live interview & makeover dgn Pn Alina click link SINI




BERKESAN & SELAMAT KAH PENGAMBILAN SET SLIMMING ?
Produk yg dipasarkan untuk tujuan pelangsingan haruslah mempunyai lesen dari KKM sebelum di jual. Sebelum ini ST amat terkenal dengan produk pelangsingan jenis kapsul iaitu Lucimax, Garlic Plus dan Slimmertique. Ia membantu memperbetulkan sistem dalaman badan terlebih dahulu sebelum bertindak melangsingkan badan. Konsep pelangsingan ST ialah 60% atas bantuan suplemen dan 40% atas usaha sendiri iaitu displin, aktiviti sukan yang membantu booster metabolisma selain konsisten dalam pengambilan diet harian selepas kurus bagi mengelakkan gemuk yoyo ( on off ). Ia bukan bertindak menguruskan badan sahaja tetapi membakar lemak. Terkini, ST mengeluarkan produk pelangsingan dalam bentuk powder bagi memudahkan mereka yg tidak gemar mengambil kapsul


Lebih 20 tahun Sendayu Tinggi memasarkan produk Kapsul pelangsingan ni. Lucimax, Gralic Plus dan Slimmertique antara yang masih ramai pengguna setianya sampai ke hari ni

BIO TRIPLE SLYM RM44 


  • Ekstrak drpd Garnicia CAmbogia, Citrus, Auratium & L-Carnitine. Mengawal selera mkn & bakar lemak 3x ganda. Menyingkirkan sisa toksin dari badan, membersihkan sistem penghadaman yg menjadi punca kegemukan. dan men jadikan badan kekal segar dan bertenaga. Hanya sepeket mampu menunjukkan penurunan selera makan yg ketara esok harinya. Jika selera masih sama, ambil 2 paket sehari.
Cuma bancuh je sepeket pada waktu pagi sebelum sarapan

EASYFULL RM56 


  • Minuman mengawal pengambilan kalori dan mengurangkan rasa lapar. Kaya dgn Vit, C, A, ASid Lemak, Omega 3 dan Anti Oksida.
  • Kandungan beras perang yg tggi serat mengurangkan rasa lapar dan perut sentiasa kenyang dan membantu menurunkan kolesterol.
  • Ia juga mengelakkan badna kehilangan otot sepanjang proses kurus. Kehilangan otot menjadikan badan flabby dan tidak menarik selepas kurus. Ianya seakan badan menjadi lisut dan sakit


Dibancuh 3 sudu dgn air pns & ambil sebelum makan tengahari
D'TOX RM44 
  • Membantu kekalkan kandungan bakteria sihat dlm kolon, mencuci toksin dalam usus, Ekstrak drpd Alfalfa utk membantu sistem penghadaman dan pundi kencing. Ia juga berkesan dan elok utk menurunkan berat bdn dan meningkatkan sistem pertahanan bdn. Boleh diamalkan untuk yg mengalami masalah sembelit.


Dtox dibancuh 1 1/2 sudu dan minum sebelum pukul 8pm.


DIET HARIAN & PERKARA YG PERLU DIELAKKAN UTK MENJAYAKAN PROGRAM PELANGSINGAN 


  1. Elakkan mengambil makanan yang tinggi pengawet, garam dan perasa. 
  2. Jauhi makanan proses seperti snek, fast food, minuman dalam tin, ais dan tinggi lemak
  3. Elakkan dari mengambil karbohidrat selepas jam 6 petang.
  4. Bijak memilih makanan. Kurangkan pengambilan karbohidrat tetapi lebihkan protein 
  5. Jika suka mengudap makanan atau selalu mengidam manisan, sediakan kekacang dan asingkan mengikut sukatan supaya tidak terlebih
  6. Lebihkan sayuran, buahan, ikan dan isi ayam. Tukarkan mee, roti putih, nasi putih, pasta kepada bihun, laksa, suhun, roti serat dan beras perang 
  7. Ambil 2 gelas air kosong sebelum makan sangat membantu memberikan rasa kenyang lebih awal
  8. Apabila perut sudah terbiasa mengambil makanan dalam portion sedikit, ia akan menjadi rutin harian
  9. Makanan manis cenderung "berkampung " di middle section badan seperti perut, punggung dan peha. Elakkan makanan tinggi gula untuk mendapatkan shape badan yang cantik. Jika teringin, jangan ambil terlalu kerap. Displinkan diri untuk mendapatkan badan yang lebih sihat 



Antara pengguna yang berjaya menguruskan badan dengan Set Slimming ST
Nur Fadila selepas pengambilan set slimming

Utk sesi interview & makeover click SINI. Selain tu ada sesi makeover sekali. Boleh belajar step mekap :)


Lelaki pun ambil produk slim ni. Bukan bangsa Melayu sahaja




Bagi yg berminat mendapatkan produk ST boleh click sendayutinggi.com atau whatsapp 019 3042133 / 019 7917133




2 comments:

noradyani ab rahman said...

god info,tq

MrsSoSweet said...

menyusukan baby boleh ambil ke produk ni?

Post a Comment