Monday, June 22, 2015

TURUN 10KG MASA PUASA

TOPIK : Kurang 10kg Masa Puasa ??

Hamboihhh, besar cita-cita ya masa puasa ni. Boleh ke kurang 10kg masa puasa ni ? Jawapan saya ialah tak mustahil sbb mmg ada pengguna ST yg kurang 10kg dalam masa bulan biasa. Tak perlu time Ramadhan pun. Diingatkan ya, produk slim ST ni bertindak 60% membantu proses kurus. Lagi 40% pada empunya badan, sejarah kesihatan dan faktor-faktor lain juga diambil kira utk "menjayakan" projek kurus uols ... Kelebihan bulan puasa ni mmg rata-rata komen blh kurang 4-5kg maksimum. Tapi lepas raya tambah 10kg katanya.. hahaha.... tu dia... So, sy nak share sikit tips kurus masa puasa sbb blh loss weight double & next entri sy akan share tips & cara maintainkan berat lepas berjaya kurus. Part ni paling crucial sbb ramai yg naik balik lepas berjaya turunkan berat badan ..







Cara Pengambilan  Masa Ramadhan
Ada yg ambil jenis Slimming Drink dan ada yg ambil jenis kapsul. Di sini sy sertakan cara pengambilan masa puasa ya. Kalau yg ada yang ambil produk herba ST yang lain pun blh ambil 5 minit sebelum makan berat semasa buka & sahur 

WAKTU SAHUR
WAKTU BERBUKA

 Sepaket Bio Triple Slym dibancuh dan diminum 10 minit sebelum bersahur. Kalau mempunyai gastrik ambil selepas makan.

      Sepaket Slimmax Drink di bancuh dan diminum 15 minit sebelum / selepas bersahur.  

      Jika ada ambil set slim jenis kapsul (Lucimax, Garlic Plus & Slimmertique) diambil selepas Slimmax Drink tadi


1)  Bancuh 1 paket Slimmax Drink dan minum semasa berbuka, 5 minit kemudian baru mengambil makanan berat / menu utama.

2)  Jika ada ambil set slim jenis kapsul (Lucimax, Garlic Plus & Slimmertique) diambil selepas Slimmax Drink tadi

3)   Bancuh 1 ½ sudu D’Tox dengan 75ml air sejuk dan ambil sebelum jam 9.00 malam / selepas terawih.



MENU SAYA MASA BERBUKA & BERSAHUR
Saya nak share sikit la apa menu ringkas yg sy makan.. Utk pengetahuan semua, sy ni jenis suka makan. Rugi kalau tak jamah. Walaupun makanan tu sedikit berlemak.. hahaha.. saya akan cuba utk jamah sikit walaupun kadangkalanya terbabas..



BERBUKA
Saya akan ambil manisan dulu then habiskan secawan air kosong sbb nanti terawih ssh nak bekejar ke tandas. Antara menu saya masa berbuka :
  • 1 mangkuk beras perang / ponni ( lebih rendah kalori, kanji  & sihat )
  • 1 mangkuk sayur. Kegemaran sy jenis masak lemak. Lagi-lagi lemak rebung.. haiyoo sedapp..
  • Masakan laut / Isi ayam / Ikan bakar @ sup lebih baik dalam semangkuk
  • Daging saya jarang makan. Kalau ambil tak lebih dari semangkuk kecil
  • Jika mahu ambil desert / manisan jenis bubur ambil dlm 1 mangkuk kecil je. Yang penting kena rasa semua makanan.. hahaha..
  • Kuih tradisional / kurma ( 2 biji shj ) *kadang-kadang terbabas jugak
  • Saya suka manisan tapi tapi tak suka air manis. Jadi air kosong shj setiap hari

     LEWAT MALAM / SELEPAS TERAWIH
Biasanya saya jarang makan lewat sebab cepat mengantuk masa bulan puasa ni. Kalau ke dapur mesti mengunyah. Jadi ini yg saya akan makan salah satu dari list ni :
  • Roti serat bakar sekeping  / buah / kerepek dalam mangkuk kecil. Kalau tak nanti saya terbabas makan lebih
  • Air kosong 3 gelas besar


BERSAHUR
Sahur saya jarang selera makan byk. Tapi dengan Slimmax Drink Alhamdulillah saya tak lapar. Gastrik sy yg agak mild pun tak menyerang time bulan puasa kalau ambil Slimmax Drink. Kalau terlupa, siap la esoknya mesti pedih ulu hati & sesak dada. Menu sahur saya :
  • Nasi separuh mangkuk je. Tu pun susah nak habis
  • Lauk : ikan masin, sayur, kembung rebus masak cili ( favourite !! ), ayam goreng kunyit, ikan singgang ( saya suka mkn ikan dari haiwan yg lain )
  • Slimmax Drink. Kalau hari tu tak selera saya ambil ni dgn yogurt je sahur..
  • Air kosong  3 gelas besar




Tips makanan yg perlu dielakkan:

1) Pengambilan minuman berkafein seperti teh atau kopi tidak digalakkan kerana ianya boleh mengakibatkan kehilangan air dalam badan.

2) Makanan bergaram seperti jeruk (menyerap air dlm badan).

3) Berlemak, berminyak & bersantan (Kandungan karbohidrat tinggi blh menambahkan berat badan). Kalau ambil berpada-pada dan jangan kerap

4) Kuih muih yg manis (tinggi kalori tetapi rendah nutrisi). Jadi saya akan hadkan pengambilan dalam sekeping sehari. Kegemaran saya ialah kuih raya. Boleh habis sebalang saya kerjakan. Tapi sehari makan maksimum 5 keping


Cara Diet Masa berpuasa

1) Kenal pasti kadar metabolisme tubuh badan. Kerana individu yang mempunyai metabolisme tinggi, tidak mempunyai masalah pertambahan berat badan walaupun makan banyak ketika berbuka. Tanda metabolisma rendah ialah cepat mengantuk lepas makan, susah berpeluh dan cepat naik berat badan. Biasanya yg jarang bersenam akan alami metabolisma rendah
2) Jangan lupa utk bersahur. Bersahur membantu badan mengimbangi zat gizi yang tidak diperolehi tubuh selama sehari berpuasa. 
3) Mulakan saat berbuka dengan makan makanan yang mudah, ringkas dan dalam kuantiti yang sedikit demi sedikit tetapi berulang-ulang. 
4) Jangan lupakan sayuran dan buah-buahan di dalam menu berbuka dan bersahur. Seelok-eloknya apabila berbuka puasa, makanan yang diambil perlulah bergantung pada keperluan individu
5) Elakkan makan banyak selepas menunaikan solat terawih dan tidur ketika perut masih kenyang kerana ia akan merangsang kepada kegemukan. Dinasihatkan untuk tidur sekurang-kurangnya tiga jam selepas makan.
6) Ambil serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran secukupnya. 
7) Sebaiknya elak atau kurangkan pengambilan makanan yang berempah dan pedas kerana ia boleh menyebabkan pedih perut dan gastrik. Selain itu, elakkan juga daripada minum minuman berkarbonat atau kandungan kafein yang tinggi kerana ia akan memburukkan lagi keadaan perut yang kosong setelah seharian berpuasa.
8) Minum cukup air masak. Berpuasa tidak seharusnya dijadikan alasan untuk kita kurang minum air. Pastikan kita semua minum air secukupnya di antara waktu bersahur dan juga berbuka puasa. 
9) Aktiviti senaman juga sebaiknya diteruskan meskipun berpuasa


10) Jangan asyik menimbang berat badan. Hanya timbang seminggu sekali.


BAGI YG NAK TGK TIPS SENAMAN RINGAN MASA PUASA & VIDEO YG LEBIH JELAS CLICK KURUS SEBELUM RAYA

Produk Diet Masa Bulan Puasa
Bagi yg nak try menguruskan badan lebih cepat masa berpuasa blh lah try produk yg saya listkan ni. Cara makan masa berpuasa blh skroll atas ya. 

1) Slimmax Drink Hi Fibre Cereal RM27.90


Bijirin tinggi serat

- Minuman berkhasiat berserat tinggi & bagus diamalkan masa hamil juga
- Diperkaya dgn campuran bijirin, oat, gandum, jagung & fiber
- Fiber tadi akan bertindak " mengembang " di dalam perut utk kesan kenyang lebih lama
- Juga bagus membuang toksin & yg kerap pedih ulu hati.
- Sebagai pengganti sarapan / sahur ketika berpuasa.
- Kawal pengambilan makanan secara berlebihan. Try ambil masa berbuka utk cut selera
- Sesuai utk pesakit gastrik, wanita dlm pantang dan semasa hamil utk elakkan sembelit.
- Membantu proses diet utk berat bdn lebih ideal.


2) Bio Triple Slym  RM44


Cuma ambil 1 paket je pd waktu pagi @ sebelum sahur

- Ada 2 perisa iaitu lemon & epal hijau 
- Berkesan menyekat selera makan. Ambil 2 paket jika selera jeis " besar"
- Membantu proses pembakaran lemak 3 kali ganda
- Diperkaya dgn agen pelangsingan yg selamat iaitu ekstrak drpd Garnicia Cambogia, Citrus Auratium & L-Carnitie.




3) D'Tox RM44

- Bantu mencuci / membersih usus dan menyingkir sisa toksin.
- Bantu sistem penghadaman, pundi kencing dan atasi sembelit.
- Menurunkan berat badan dan menurunkan lemak
- Mengempiskan perut yang buncit
- Ektrak daripada Oat, Aloe Vera, Alfalfa dan Licorice Root.
- Boleh diambil bagi penghidap sembelit, buasir, ibu menyusu badan serta dlm pantang


Bancuh 1/2 sudu dgn air sejuk


4) Slimming Set (Lucimax, Garlic Plus & Slimmertique) RM96.50 (1 set)


Produk 3 serangkai utk turunkan berat bdn dgn slmt tanpa cirit birit

Lucimax RM29.50
- Raja penawar dgn herba Ganoderma Lucidum utk atasi pelbagai masalah kesihatan
- Membetulkan sistem bdn secara sistematik & tingkatkan metabolisma.
- Membuang toksin, tekanan darah tinggi / rendah, menurunkan kolesterol 
- Ambil 2 biji 2 kali sehari
- Hentikan pengambilan semasa haid dan 2 minggu sebelum pembedahan).

Garlic Plus RM27.50
- Campuran herba bawang putih kering, ubi temu kunci dan biji lada hitam.
- Membuang angin, memecahkan selulit, membakar lemak di perut, paha & lengan.
- Atasi masalah perut buncit, lemak berlebihan dan sembelit.
- Melawaskan pembuangan air kecil atau besar.
- Ambil bersama Lucimax dan Slimmertique.

Slimmertique RM39.50
- Bertindak melawaskan pembuangan air kecil & bsr.
- Mengurangkan rasa lapar dan membuang air yg berlebihan dlm bdn.
- Menegangkan kulit bdn gelambir dan boyak slps berat bdn turun.
- Kekalkan body shape & curve selain tegangkan kulit lepas kurus
- Mengelakkan rasa penat dan lapar agar sentiasa bertenaga.

* Perhatian : Lucimax, Garlic Plus, Slimmertique, Bio Triple Sym boleh diambil selepas 4 bulan bersalin.


Bagi yg nak shopping sakan dgn harga best price boleh beli di Outlet ST pada 25 - 28hb Jun 2015 ni ya. Semua produk ada diskaun & bg yg jauh blh dapatkan secara online di SENDAYU TINGGI ataupun whatsapp 019 3042133 / 019 7917133. Jumpa lagi next entri uolssss... muahhh !!!





0 comments:

Post a Comment