Sunday, June 29, 2014

Rahsia Saya Kurus Walaupun Zaman Anak Dara Chubby !

Hari ni boring2 naik kereta dgn hubby terbelek album lama di fb. Rasanya dulu dah habis hati bergaya. Tp bila tgk mmg senyum sorang2. Sampai laki sy tanya "apasal muka u pelik dlm ni. Kepala penyek, mata kecik " ..

Ya.. Ni la saya zaman sekolah. Tang kening tu x menahan kan. Giler tebal mcm shin chan.. 

Ni zaman2 baru nak "up".. Umur dlm 17thn kut

Picture ni di Madinah ms zaman kami mula2 kahwin dlm 10 thn lalu. Saya ni asalnya gadis berkaca mata. Rabun sebelah mata je hampir 700  dan silau 250. Tanpa cermin mata saya cuma boleh meraba2 keliling sbb mmg x nampak apa sgt. Biasanya sy akan pakai contact lens.. So, lps kawen tu sy tekad buat Lasik. Tak sakit pun. Prosedurnya cuma 20minit. Lps sebln saya dah blh nmpk jelas mcm org normal. Doa sy di Mekah waktu tu spy sy x rabun. Mcm x percaya akhirnya sy dah x rabun.. Amin, alhamdulillah !! Dan ye, waktu ni sy bam2 sgt kan. Hahaha..


Lps 2 kali gugur sy akhirnya berjaya pregnant lps ambil ST Beauty, D'Folia dgn Botanical Herbal Sendayu Tinggi yg baru launch di pasaran. Ni lah buat hati kami, Uzma Raisah. Waktu ni sy 25thn dan sekali lg sy ke Mekah. Waktu ni berat bdn sy lps bersalin spt zaman sy ms anak dara sekitar 56-58kg.. Masa pregnant berat sy naik sampai 80kg. Sy ambil Amme Complete ST ms pantang tp x konsisten. Dlm 2 bln je sy spt berat zaman sy bujang. Bg sy time tu ok dah sbb sblm hamil tu berat sy pernah capai 62kg !


Ini lah set berpantang Amme Complete Sendayu Tinggi. Dlm ni ada 11 produk utk 60hari pantang dan bkn 44 hari spt pantang melayu biasa.



Ms pantang sy ambil nasi tp beras perang. Lebihkan ikan dan sayur sahaja. Lps 2 minggu bersalin sy start treadmill 30minit sehari. Tp lps dah masuk kerja x sempat dah nak treadmill bagai.. Body Contour saya sapu since lps bersalin lg. Sapu area perut dan sy ukur tiap2 hari.. Hahaha.. Sehari sy kurang 1inci. Amme corset / bengkung ST saya pakai sebulan je. Masa tidur pun saya pakai. 


Slps bersalin ke 2 sy tekad nak turunkan lg berat bdn. Sbb nya mak sy ckp perempuan ni sekali kehamilan lemak kekal akan "menetap" pd bdn 2-5kg. Bayangkan kalau 5x beranak. Brp kg lemak nak di bela ??! Tak dinafikan apa yg mak sy sebut tu byk betulnya. Tgk la keliling kita yg dah beranak pinak kan.. Nenek sy pun pandai komen knp sy nampak tua sgt lps bersalin.. So, sy azam nak ubah diri habis2an. Ni pict sy masa aqiqah anak sy ke 2 dlm sebln lps bersalin. Pipi dah mcm doh roti kan.. Spt biasa kali ke 2 pun berat sy masa due 80kg.. Keluar hospital je terus cari penimbang kat rumah. Azabbb !!! Kurang 2kg je lps bersalin.



Yg ni lps 2 bln bersalin. Walaupun dpt berat lama 58kg tp body anak dara dgn mak dara kan x sama. Still rasa kembang setaman mcm mangkuk.


Bila ada baby ni mmg x dapat la nak bergaya sakan. Kendong ni dah mcm aksesori wajib bila keluar. Mak sy kata huduh sgt. Lagi2 kalau kendong tu jenis pattern batik asli .. Hahaha.. Biar la sy mcm rupa bibik yg penting baby x nangis kan.. ( menyedapkan hati je ni )

Dan sy jg notis 1 perkara, bila berat susut lemak2 di hidung, mata, pipi akan berkurangan. Waktu gemuk ni pipi sy je 2kg



Tadaaa.. Slps habis 2 bln dgn Amme Complete sy ambil ni pulak. Dan hasilnya sy dpt berat yg sy selalu impikan masa zaman sy anak dara iaitu 49kg. Tp bila tgk pict ni sy rasa still chubby. So, sy nak turunkan lagi berat. Pict ni la suami sy kata knp kepala sy penyek dan mata tu kecik.. Adoi, dulu x nampak pulak dia kan !




Sy ambil kapsul slim ST . Lucimax, Slimmertique dgn Garlic Plus. Sy mula ambil lps 2 bln bersalin. Sbnrnya kapsul ni blh ambil lps 4 bln bersalin. Memandangkan sy x menyusu bdn + tak sabar nak kurus jadi sy ambil awal.



Sy combine dgn Bio Triple perasa Epal ni. Bgs sgt kalau nak kurangkan selera makan. Ambil sepaket je sehari. Bagusnya produk ni x ada cirit birit. Jd x la panik mencari port tandas kalau nak keluar jalan2.



Yg ni pict latest sy cuti di Hatyai.. Uzma selak apa tu.. Malu la kakak !!


Peace..


So.. Kalau tanya apa sy ambil skrg utk maintain. Sy just ambil DTox utk pastikan sy ke tandas daily dan EasyFull kalau tiba2 mlm rasa lapar. Elakkan makan lbh dr jam 6ptg. Ia sgt bgs utk maintain berat ideal. Makin meningkat umur, makin ssh kurus tp senang naik berat bdn. So, jgn sampai lemak tepu tu lama sgt bertapa kat bdn..


So, inilah serba ringkas yg blh sy share dgn wanita2 di luar sana yg nak kuruskan badan. Jgn jadikan alasan dah "berpunya" utk x perlu lagi menjaga penampilan. Jom cepat2 cr gmbr lama2 dulu dan compare dgn skrg.. 

Jumpa lagi utk next story yer !


5 comments:

Ai Artkid said...

Inspired gila cerita kak yatie. Puas hati sgt2 tgk hasil selepas berjaya kurangkan berat ni kan kak yatie. Bergambar pulak dgn anak, xrupa mak pun. Like siblings je.

Yatie Sendayu Tinggi said...

Siblings pun kecik2 lagi sbb mak produktif.. hahaha

Elly Elly said...

wah bersemangat plak tgk kak yatie slim. apa produk yang sesuai ek nak turunkan berat badan. sy ni dah beranak ank ke dua hampir dua tahun. badan tak turun2 kalo turun pon sipi2 ujung bulu mata je hahaah. so set prduk apa yg sesuai kalo nak cuba sendayu tinggi ni. sgrk 60 nak kembali 43kg zaman dara rebutan dulu haahahah. dah la katik gemok plak tu terasa hodoh gila

ereen ereena said...

sis...kalau amek 2 item tu...p sy still bf.....its that ok....

Unknown said...

akak , saya nangis baca . adore yang amattttttttt.....

Post a Comment