Sunday, July 13, 2014

Kesalahan Teknik Mekap Buat Solekan Buruk

Special entry kali ni sy nak share sedikit tips dan sebab mengapa setiap kali mekap solekan x nampak cantik, kusam dan biasanya komen lelaki " natural beauty is better ".

Pendapat sy, mekap adalah sbg aksesori.  Jika ada, ia melengkapkan penampilan. Jika berlebihan ia mencacatkan penampilan. Solekan jg harus sesuai utk event siang atau mlm ataupun solekan daily. 

Sindrom muka putih tapi tangan hitam
Biasa kita lihat org Melayu muka je putih. Mgkn akibat penggunaan skincare peeling yg menjanjikan cerah sekejap. Ia paling TAK disukai oleh lelaki tp diminati kaum wanita. Blh kalau kita nak muka cerah dr tgn tp jgn keterlaluan. Memadai cerah 1 tona dr skin leher atau tgn. Diingatkan, flash kamera jg blh buat muka anda kelihatan spt clown di dlm gmbr bila selfie. Make sure tutup flash dan cr daylight. Dan x perlu lg 360 ;)

Kening terlalu hitam @ nipis
Zaman dulu terkenal dgn kening super hitam dan nipis seperti semut beratur. Tp trend skrg lbh suka kening "bushy" dan warna coklat kekelabuan lbh "in" selain mekap nampak "natural". Ingat !! Kening ialah bingkai muka. Jika x pandai lukis, ia akan cacatkan keseluruhan solekan. Baik jgn usik langsung !


Blusher terlalu pink @ merah
Semua perempuan suka wajah bersih kemerahan. Tp kalau terlalu pink dan siap bentuk bulat di pipi sbb x blend btl, ia akan merosakkan solekan. Sbb tu lelaki prefer anda tanpa mekap.


Bedak nampak berkepuk
Kadangkala kita rasa nmpk gebu dicermin bila berbedak kepuk. Lbh2 lagi kalau yg skin kering. Bedak bukan sahaja nampak berkuping / terapung dr skin tp ia akan buat wajah kusam. Bila tiada efek glitter atau sedikit kemilau pd skin, ilusi mekap seolah2 bedak sekilo walaupun anda tidak mengenakan gincu atau pembayang mata. Bg kulit kering, sapukan pelembap terutama area yg kering. 

Shading mcm pembaris
Kesilapan shading di siang hari ialah bl kesan contour blh dilihat ketara. Terutama part hidung. Euwww.. Mcm lukis guna pembaris. Make sure hilangkan line tu dgn powder atau blend dgn berus. Kalau anda mekap malam utk event di hotel, ya.. Shading blh heavy sikit. Sbb nya, lampu hotel yg kuning akan "menyerap" warna solekan dlm 60%


Bulu mata "lembu"
Well, sometimes kita nak jg bulu mata ala2 che ta yg 3 lapis tu. Hakikatnya mata anda kecil dan jarak kening dgn mata rapat. Jgn pilih bulu mata yg berbulu lebat dan pjg. Pilih lah yg tipis dan natural. Bkn shj x kena dgn bentuk mata anda, tp mencacatkan solekan keseluruhan. Sbb, org akan tgk 1st di mata.. Then br part lain pd muka kita. Pasang eyelashes jg haruslah btl spy sama antara kiri dan kanan. Bkn sebelah melentik, sebelah lg kejung


Salah pilih warna gincu & pembayang mata
Bagi yg x pandai mekap, stick to natural earth color atau pastel utk solekan mata adalah lbh selamat. Gincu bibir warna pink lembut, coklat merah jambu atau merah pucat. Utk mekap mata heavy dan bibir terang sesuai bg event mlm@hotel. Kalau teringin anda blh matchkan solekan mata lbh simple utk bibir yg merah terang pd siang hari.


Mekap mata bercapuk
Part eyeshadow plg penting utk mekap yg elegan. Bila temu kan 2 color, pastikan  blend bhgn hujung spy nmpk smooth. Bila warna eyeshadow terpisah spt kek lapis, mekap akan nampak "cheap". Ditambah pula bedak putih dgn blusher merah setompok di pipi. Haiyoooo...


Belajar "warm" kan solekan
Apa benda tu, haha. Ingat kek je kena warm up kan oven. Utk solekan sempurna dan elegan, belajar "warm" solekan dgn bronzer pd pelipis pipi, anak rambut, rahang dan sedikit di sisi hidung. Percayalah, mekap anda pasti akan nampak "mahal". 


Gmbr2 di atas adalah sbg cth shj.. Bg yg btl2 suka simple utk siang hari, sy ada tutorial ringkas utk anda gayakan. Click http://m.youtube.com/watch?v=ZHHTf_0G0Kc

Selamat mencuba ;)


4 comments:

Zana Hassan said...

Good info..thanks sis ^^

Cik Iman said...

suke..... ^_^V

Yatie Sendayu Tinggi said...

thank you :)

azie_gee said...

hahaha...terbaik la this info...thks dear

Post a Comment