Tuesday, July 1, 2014

Rahsia Pinggang 23inci Lepas Bersalin

Entry kali ni khas buat wanita bergelar ibu. Pengalaman sy sendiri bila beranak 1st dulu. Kalau org biasanya anak 1st ni la jaga bagai nak rak masa pantang. Sy pula sebaliknya.. Yg 2nd br sibuk. Haa.. Nak tau knp kena baca sampai habis :)

Sblm ni sy ada share kan mcm mana sy kurus walaupun ms anak dara sy chubby. Sy akan pakai jeans paling kecik antara saiz 29-32 Baju saiz M/L. Kalau teringin sgt nak sumbat jg saiz S mmg jd balut nangka...

Bila sy pregnant je yg 1st berat sy mencecah 80kg ms due. Itupun sy mmg plan utk induce / keluarkan baby awal. Kalau x tau la berapa kg berat sy ms cukup bulan. Kenapa sy induce ??Sebabnya sy byk kerja yg dah di plan dr awal. Kena ikut date. Lps je bersalin sy cukup excited la nak menimbang lps blk hospital. Sedihnya sbb berat cuma kurang 2kg jer ( muka bengang je ms timbang tu. Dlm hati ckp timbang ni rosak kut. X kan la 2 kg jer.. MENIPUUU...Hahaha ) 
Macam ayam katik dah rasanya bila semua orang keliling ber 'high heel ' ni..
Waktu ni ST launching new outlet di Melaka Bukit Baru.. Saya baru pregnant dalam 5/6 bulan rasanya. Cuba teka saya di mana ?? hahahah..



Dlm pantang sy ambil Amme Complete tp waktu tu sy x konsisten. Byk sisa botol Amme yg masih sy x habiskan tapi Alhamdulillah berat sy back to asal 56kg. Ramai la ckp " ehh.. Cptnya kurus blk mcm asal " ..  Ye la, waktu pregnant tu kan gemuk btl. Dr jauh nmpk hidung je. But i have to admit, lps bersalin walaupun berat dpt mcm sblm preggy.. Jgn nak tipu laa.. Cutting dah x mcm dulu kan ?? Especially part paling sy x suka punggung dgn perut. Kalau duduk perut tu blh tarik buat kipas kalau panas.. Hahahaha... Benciii !!! Kalau nak duduk cpt2 tarik beg cover perut berlipat. 
Gambar kenangan dengan staf  ST. Kalau tak silap blm 60 hari lagi  lps bersalin. Ada training Staf baru di Melaka.

Yg ni pula pict lps bersalin dlm 50 hari rasanya. Dah kena kerja utk event Membersday ST. Reason tak nak senyum lebih2 kononnya nak cover pipi tembam jd pict nampak kurus. Padahal area lain dah jelas ketembamannya.. Perut kasi cover sikit dengan cardigan. ecehhh...


So, kali ke 2 pregnant anak sulung sy hampir 3 tahun. Sy tekad habis-habisan. Sebabnya sy bkn peminat korset semata-mata nak body mantap masa pakai dress atau kebaya. Sy x blh bernafas, ke tandas dah la susah. Nak jalan dan duduk rasa mengah. So.. Suka atau x sy kena kuruskan badan. Dari situ la lemak yg di perut tu ikut kurang sekali. Termasuk la area punggung, peha, lengan dan lain2 part yg sememangnya mengembang begitu sihat sekali. Punca knp sy nak kurus ialah bila sy tgk gmbr lama ms bujang sy cr punca knp skrg sy nampak  berumur sgt. Jawapannya ialah sbb sy x ambil suplemen konsisten & dah kawen cutting lari ( mak2 org faham la maksudnya kan ), usia bertambah dan bila gemuk nampak tuaaa !!! Ya cik puan semua.. Dan yg paling penting knp sy nak kurus ialah, Suami sy maintain kurus dan org ingat sy kakak dia. Giler kecewa ya.. So, that's it. Masa utk sy berubah 360 darjah dr zaman Neolitik ... Wah, ayat.. Hahaha..
2011, Lps 4 bln bersalin sy dpt berat 44kg. Pict ni ms nak event buka puasa tema Bollywood




Yg ni pict latest baru je ambik td.. pakai phone je la ye. Pinggang saya zaman bujang dulu 27/28cm. Dulu tak blh beat mak saya pinggang 24cm jer.. Kalau dulu baju dia mmg tak blh nak rembat sbb mmg x muat.

Kali ni sy nak share mcm nak dapat pinggang 23 inci tanpa berkorset.. Apa sy buat lps bersalin ialah pakai Tummy Tone kat perut. Dulu sblm formula ni tukar pd krim bentuknya dlm form powder. Kena bancuh air biasa atau air limau.  Apa produk ni buat ?? Yaa.. Produk ni bantu meresap ke dalam bdn dan darah. Masa bersalin liang pori akan mengembang besar dr biasa. Sbb tu x blh sejuk2 ms pantang dan kena pakai stokin dll. Sblm berbengkung Amme Corset sy apply dulu Tummy Tone ni.. Masa nak mandi sy gosok sbg skrub sekaligus bantu pudarkan rekahan pd perut. Ok, kalau yg ceaser tu sapu je tp jarakkan 2/3 inci dr jahitan. Biasanya kalau ceaser lg la boyak perut tu. Kalau x jaga mmg siap la. Tp sy ada kwn sekolah yg ceaser anak ke 2 dan dia ambil Amme Complete. Mmg flat habis perut dia. Pernah jd model ST dulu... Namanya Yati jugak ..

Ni la Amme Corset Sendayu Tinggi. Bengkung ni dari kain belacu & tak panas, Senang sangat pakai dan masa ke tandas tak susah nak buka dan pasang balik. Saya mesti standby 2 helai sebab setiap hari saya cuci. Sejak anak 1st & 2nd saya pakai tap kainnya masih x rosak.

Yang ni Tummy Tone baru dalam bentuk krim. Lebih mudah nak sapu. Produk ni sangat bagus cairkan darah beku dan burn fat area perut juga. Ada juga yang bukan dalam pantang pakai krim ni.
Dulu Tummy Tone bentuk serbuk mcm ni. Kena bancuh air baru sapu kat perut.



Oh ye, Satu lg produk favourite sy Body Contour Cream. Sy akan pakai time lps mandi. Then br sy apply Tummy Tone. Percaya atau x sy pakai 1 botol utk 3 hari. Sbnrnya sy ni x tahan krim panas. Tp nak perut kempis punya pasal diredah jua.. Setiap hari sy akan ukur. Biasanya akan kurang 1 inci. Happy x terkata time tu. Ms 1 bln pertama tu lah waktu terbaik kalau nak kurus sbb lemak senang burn berbanding lps 3 bln bersalin. Lemak jd tepu. Lepas siap pakai bengkung sy mesti bertungku. Fuh, panas dan berasap waktu tu jgn la ckp.. Kencing pun byk. Reason why, ms preggy bdn kita akan alami water retention. Salah satu kenapa masa preggy nampak sembab dan tembam.

Ini la Body Contour Cream tu. Krim ni panas lama sangat & mmg bagus kalau ada selulit. Saya masa pregnant cukup la amat byk selulit area kaki. Kalau x biasa pakai, mula2 sapu sikit je ye.


Lepas 2 minggu bersalin sy terus buat senaman crunch sebanyak 200 sehari. Fuhh.. Banyak kan. Tp jgn terpedaya. Sy buat 10x lps tu berehat 10saat sambil baring dpn TV dgn baby tido kat sebelah. Seharian di rumah tak buat apa pun kan. Lapang2 je sy sambung buat. Sebelum tido pun saya sempat buat 50x. Saya buat sampai 3 bulan konsisten. Kalau malas x ada hasil. Dr pinggang sy 41cm masa pregnant skrg dah 23cm. Duduk dah x "berkipas" mcm dulu. Hihi.. Pakai apa pun konfiden.


Yang x tau mcm mana senaman crunch tu mcm ni la.. Just lipat sikit kaki dan tangan kat belakang kepala. Masa "tarik" kepala ke atas tu jgn guna tenaga dari tangan. Kena guna tenaga dari kepala supaya muscle di perut tu terasa. Kalau tangan dan tengkuk yg sakit, maknanya salah dah teknik tu.


Last sekali, bg yg nak rekahan tu lg cpt pudar sapukan anti stretch mark cream. So far kalau konsisten dlm 2 minggu insyallah nampak perubahan ketara. Bhgn leher dgn ketiak pun blh sapu kalau yg ada mslh gelap ms preggy. Punca gelap tu sbb perubahan hormon. Tp kalau x jaga, efek tu blh kekal sampai bila2..

Krim ni mmg antara yg Hot Sell kat Watsons. Efek mmg blh nampak cepat walaupun kesan merekah tu lama. Even yg ada mslh rekahan sebab berat badan naik pun boleh pakai.


Ok lah, pjg sgt story ni blh buat cerpen pulak.. Akhir kata dari saya bagi yang nak kurus utk sihat, cantik bagi diri sendiri dan suami jgn putus asa. Nak kurus bkn mudah, tapi nak Maintain lagi lah azabbbb.. Kalau nak tahu cara mcm mana sy maintain jumpa lg next story ;)

18 comments:

nana zatie said...

As salam sis.. nak tanya ye? berapa harga amme corset ST dan ade tak alamat bagi stokis di johor bahru? Saya ade anak satu yg berusai 2 tahun 9 bulan. berat badan saya makin bertambah sedangkan saya dah control makan dan mcm2 makan ubat. Adakah Tummy Tone, Body Contour Cream ade jual di ST, JB?

Yatie Sendayu Tinggi said...

wslm, amme corset tu kalau beli dgn amme complete cuma RM28. Kalau beli tu RM40. Semua tu ada jual di outlet ST Johor Bharu. ST ada blkg Plaza Angsana jer. No tel 07 2350133. Blh try set slim ST kalau dah lama bersalin.. Makin berumur mmg cpt naik berat bdn. Sbb tu makan kena seimbang :)

S.A. said...

Salam Sis, sungguh sis pakai Body Contour 1 botol untuk 3 hari? Adakah bila rasa panas hilang sis akan sapu lagi?

Yatie Sendayu Tinggi said...

sehari sapu 2 kali jer.. panasnya mmg tahan lama dan kesannya blh nmpk cpt.. sy pakai Body Contour ni byk dan sapu area lain jg. tu yg cpt habis :)

marguerita said...

Salam sis,pemakanan kena jaga ke bila dah amalkan product ST ni?Maksud saya,saya anak dara yang belum berkahwin,cuma nak kurus sikit aje,Hehehehe,Mohon pencerahan.

Merah Itu Cinta.. said...

Ada nasihat tak utk yg dh lme bersalin ni..hihi..sy lps bersalin mmg kurus giler..tpnlps tu brt akan naik mendadak walopun jg pemakanan..skang perut dh mcm prggey 3 bln..malunyee..org sik tny jer..preggy ke preggy ke?

Yatie Sendayu Tinggi said...

Marguerita : so far masa mula2 ambil tu la sy jaga btl. lps tu mcm biasa je makan tp ambil yg healthy spy tak naik blk berat tu

Yatie Sendayu Tinggi said...

sbb naik lps bersalin biasanya perubahan hormon dan peningkatan umur. Ambil Dtox bgs utk kontrol dan buang toksin

amalina said...

Salam Sis Yatie..sy berumur 30thn n blum bkahwin..insyaAllah ujung tahun ni kahwin.jd sy nk bt persiapan...sy mpunyai lemak di bhgn perut mcm kipas yg Sis ckp tu n ade stretch mark kesan berisi 10 tahun dl..ape produk n cadangan Sis tuk sy nk buang lemak di bhgn perut, punggung, kecilkan paha n buang stretch mark ni?...pls help... :(

Yatie Sendayu Tinggi said...

amalina : kalau dah lama kesannya agak ambil masa juga utk bantu muscle bahagian perut tu tight. selain senaman crunch dll try slimmertique. Yg tu khas utk firm kan body lps kurus. Anti Stretch Mark akan kurangkan rekahan bahagian perut. insyallah akan cpt putih blk kesan gelap tu

Bini Abe said...

jelesnye tggok.. bile lh ade kekuatan nk kcik cm ni jgk

Yatie Sendayu Tinggi said...

Bini abe : kalau azam mesti blh :)

azie_gee said...

alamak gile jeles cam ni...

fisya2000 said...

Di Johor ada ST Outlet di sertakn makeup store?

misseiji said...
This comment has been removed by the author.
misseiji said...

review dari saya.
http://misseiji.blogspot.my/2016/01/dah-lama-x-updateblog-since-my-fisrt.html

Si Gadis Kampung said...

kak yati sye x berkawin lgi badan sye kurus jeee...tp kan sye ade masalah perut buncit...ape pendapat kak yati yg mne satu sye perlu amik...Body Contour Cream or Tummy Tone or ade product lain yg blh membantu...

Am MOI said...

Kedai sendayu tinggi di bukit batu closed jam berapa

Post a Comment