Tuesday, July 15, 2014

Doll Skin Foundation - utk ilusi kulit sempurna

Well.. Setiap org x ada yg sempurna di dunia ni. Termasuk lah sy. Bila naik umur 30an ni part sy paling benci jeragat. Dan hormon yg x balance jg menyebabkan naik jerawat dan parut giler lmbt pudar. Dulu masa muda belia x sampai sebulan acne scar dah clear.. 

Sebenarnya skin sy mmg byk jerawat ms remaja lg sbb mslh resdung. Next entry br sy story detail mcm mana sy overcome problem tu. Even sampai skrg kesan berlubang dr acne scar lama masih ada sebenarnya. Tp berkat konsisten sy amalkan Instant Collagen Powder mmg kurang sikit efek berlubang tu area pipi.

So, kali ni sy nk share mcm mana nak kulit sempurna. Walaupun bersifat sementara, kita jg berhak merasa feel kulit sempurna kan.. Ecehhh.. Hahah ( mcm poyo pulak rasanya ni )

Doll Skin Foundation
Bg yg 1st time nak try blh je pergi di mana2 kaunter Watsons atau outlet ST. Produk ni ada 3 color. Sy pakai kod 03 Too Pretty. Jgn risau.. Mmg x gelap pun bila apply. Nampak natural je bila dah siap. 


Bila apply pada belakang tangan kita blh nampak teksturnya yg pekat tu. Blh cover scar, jeragat dan bgs utk semua jenis skin. Tips sy kalau skin jenis cpt berminyak pakai makeup base dulu lps tu br apply Doll Foundation. Lps tu mesti dap dgn bedak Matte Compact Powder utk lbh lasting. Sy ada buat color swatch. Yg tanda x ialah yg tak apply Doll Foundation.

Bila apply pada skin pula effectnya juga x sama. Sy buat comparison sebelah muka sblm dan slps sapu Doll Foundation. Memandangkan sy mmg suka skin nampak dewy polish look, jd sy x apply powder. Kalau nak mekap pergi jalan2 dating bagai sampai meredah terik mentari make sure top up powder sikit!


Amaran : ( sila jgn terbelalak melihat wjh sebelum sy tu ya.. Ya, anda btl.. Sy pun x sempurna. Skin sy bila berumur ni jd cpt kering dan jeragat halus mula menepek dgn jayanya. Benciii !!! ) thats why sy wajib ambil Instant Collagen Powder. Sy pernah skip sbb malas dlm 2 weeks. Habis jahanam skin. Jeragat naik lbh lebat dr biasa. Kali ni kat hidung pulak. Tp lps ambil collgn tu nampak pudar. Peringatan keras sekali lg.. x payah la nak zoom sgt gmbr sblm tu.. Hahaha..



Utk mekap ni sy hanya guna produk Sendayu Tinggi : 

1) Kening ( guna eyeshadow color hitam dlm palet )

2) Palet Fantasy Mermaid ni sy guna eyeshadow warna caramel brown utk kelopak mata

3) Waterproof Liquid Liner saya sapu kat hujung mata sikit je. 

4) Blusher pun sy pakai dalam palet ni. Pendek kata, lengkap dah semua !

5) Saya suka Natural Lip Color sbb merahnya natural dan tahan lama. Sampai patah dah sbb anak sy yg belasah setiap kali dtg meja mekap ni.


Yg saya tandakan ( x ) tu je color yg sy pakai utk mekap ni. Simple je kan :)

Ok.. Yg ni final. Kita selfie sikit :D

Yg ni pict close up

Dannnn... Ini lah tempat favourite sy no 2 selepas kitchen. Time buat tutorial ni tgh cuti Nuzul Quran. Lps ni nak buat Bread Pudding pulak. 

Thank you semua kerana sudi membaca ;)

Bagi yg nak tgk cara saya gayakan eyeliner dengan 6 teknik berbeza feel free view dlm tutorial sy di youtube

9 comments:

YAYA Hashim said...

terbaik...mcm mn pakai tudung tu ..cantik la...

Yatie Sendayu Tinggi said...

sy ada buat tutorial tudung di channel sy.. atau click https://www.youtube.com/watch?v=DU3YgUBRZVA

Bini Abe said...

Byk kali try teknik cm yati buat kening 2.. tapi still x jd jgk

Yatie Sendayu Tinggi said...

kena praktis .. lama2 lembut la tgn tu :)

Cik Iman said...

suke... :)

Zana Hassan said...

Suka suka..1st time guna doll foundation mmg best sgt..gebu gitu..
lepas sis buat tuto pakai tudung tu ye..

misznakkal said...

salam. baru tgk tutorial sis yatie kt youtube. sy nak tanya di mana nk dptkan foundation ST yg sis gunakan tu ye? and sy mmpnyai parut lama di bhgian pp. adakah hanya pnggunaaan foundation ST boleh tutp cela tu? thanks in advance sis

el myrha said...

sudah masuk ke indonesia kah sis ?? bisa beli dimana ya kalo di indonesia ?

the real gadis kampung said...

assalamualaikum.. akak boleh tak share, make up base apa yang elok untuk digunakan bagi mengelakkan muka cepat berminyak.. dan make up tahan lebih lama.. dan saya akui.. pertama kali menggunakan doll skin foundation, kulit saya sangat berminyak...
tapi saya suka sangat dengan doll skin compact powder..

Post a Comment