Tuesday, July 8, 2014

Jenis Solekan Yg Sesuai Utk Gincu Jenis Matte

Saya nak share dgn penggemar mekap2 mcm saya ni. Gincu bibir wajib ada kan walaupun anda bukanlah seorang yang gemar mekap. Selain color natural seperti merah lembut, brown dan soft pink apa lagi color yang uols suka ?? Kalau saya memang semua color saya suka try.

Pernah try x color oren ?? Color tu mmg tgh "in" sgt di Taiwan. Mekap ala2 Park Sora. blh la google saper tu. Selain surgery yg mencantikkan muka model tu, seriously dia mmg dah cantik pun. Ditambah dengan mekap lagi la meletoppp..


Pict atas ni la namanya Lip Cake. Yummy jer kan tgk, rasa nak makan !! Colornya mmg sweet ler sesangat. Saya suka kod Rose sbb bila pakai siang pun ok. Nampak bibir kemerahan natural dan bibir mmg jadi soft je.
 
Kali ni sy nak share gincu bibir - Lip Art Sendayu Tinggi. Semuanya jenis matte & jgn risau sbb bila apply mmg x berat dan smooth je glide dekat bibir tu. Okay, bagi yang ada masalah bibir super dry tapi mengidam sangat nak pakai gincu jenis mcm ni boleh je. Tips saya, apply Lip Cake sebelum tidur. Esok pagi sure bibir tak kering punya. Then baru apply Lip Art.

Saya ada pakai gincu Lip Art ni utk beberapa event sebelum ni. Antaranya :
Yg ni sy pakai kod Classic Rose. Mcm color merah hati yg bold. Giler meletop color ni kalau tgk live. Bagi yg suka color2 berani wajib try
 
Kalau yg suka color earth kena try color sy pakai ni kod Rose Wood. Mmg romantic colornya.
 
 
Ni la color oren yg saya sangat la suka. Kod Velvet Melon. Tips kalau uols tak suka menyerlah sangat just apply tipis je. Jgn apply byk kali masa sapu. So finishingnya akan jadi soft mcm ni

 
Ada juga yg nak try color fancy tapi takut tak serasi dengan warna skin. Actually, setiap skin ada color yg sesuai. Just try dan berani mencuba. Mekap ni kena eksperimen sikit. So, saya ada sertakan color swatch utk produk Lip Art ni. boleh pilih mana yg berkenan ye cik kak.. haha..





Mcm ni la rupa Lip Art tu. Sesiapa yg nak beli blh ke outlet2 ST, Watsons terpilih atau beli je online kalau duduk jauh.. senang.. confirm sampai depan pintu ;)



 
Click pict ni utk full view - Yg ni color swatch di tangan tanpa flash. direct sunlight je. Actually color ni bila sapu kat bibir lain. Plus kalau color bibir pucat / gelap juga pengaruhi effect setiap individu. Kalau nak bibir nampak full dan sexy ala2 Kylie Jenner uols blh try color Rose Wood tu. Sapu lebih sikit je dari bingkai bibir.
Tips utk color bibir tu nampak mantap & marveles colornya apply 1 layer concealer dulu. Then baru pakai gincu.. mmg colornya superb. Tiny effort can make the whole look different. Blh try concealer ST kod Vanilla.

Yg menyala ni saya pakai kod Rusian Red. Color ni mix antara merah + oren sikit. Fuhh.. mmg my peberet color. Paling best gincu Lip Art ni mmg tahan lama. even dah makan atau minum color tetap maintain yer. Masa mula2 sapu creamy jer. Then lps 1 minit teksturnya akan berubah jadi matte

Nak try color ala2 ombre mix kan 2 color. Saya ada buat dulu utk tutorial di FB dan Instagram. Color lain saya belum sempat try sebab dah jatuh cintun dgn color yg super terang. Tapi kalau utk daily pun ok. Uols jgn la sapu tebal2. selapis jer dah ok. Mmg nampak soft & natural je. Color yg saya pakai terang2 ni sebenarnya masa sapu kat bibir dekat 8 kali kut reapply. hahaha.. pecah dah rahsia susuk mak !!!
 
Utk Ombre style yg simple mcm ni bingkai bibir yg ni saya pakai Classic Rose dan tgh2 bibir Pink Posh.
 
 Ok, kalau nak tgk full mekap yg Natural & Sweet uols blh je tgk mcm mana sy apply masa tutorial di youtube.. Boleh gayakan masa Raya ni atau majlis IFTAR nnti okey !!
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 comments:

Nomie Sarhim said...

Nk tya lip art ni jenis glitter ke.? Atau ada tak yg x glitter @ berkilat..? Sbb bibir sye x sesuai pki yg glitter....

Yatie Sendayu Tinggi said...

Lip art ni kemasan matte pusam tanpa glitter spt color swatch yg sy buat on skin as pict

Nur Afiqah Dagang said...

Kak yatie saya pakai kod russian red .. suke giler :)
tapi kak yatie biler saya applly kat bibir dia mcm x rata n jadi ketul2 kecik (walaupun saya dah ketap2) ...
kenapa yee...?
ke kene guna brush khusus...?

Post a Comment