Saturday, January 31, 2015

PERKARA PENTING KENA TAHU SEBELUM KAHWIN

TOPIK : PENGALAMAN SAYA SEBELUM KAHWIN


Gambar lama ni snap dari phone je. Sorry la kualiti kurang. Muda lagi mak time ni baru 30+


Kisahnya mak mertua sy siap picit2 jari saya sebab katanya debab2 mcm serai gemuk.. haha
               


Entry kali ni saya nak share pasal persiapan anak dara sebelum jadi mak dara. Ada yg tanya saya apa yg penting luar & dalam. Kalau tanya luar tu semestinya la skin dan body shape. Sebab masa sanding kalau blh nak perfect 10 gituh kan. Jgn jadi mcm saya dah la, time sanding jadi tong sampai koyak baju pengantin. Nasib event malam, tampal kat blkg tak nampak sgt. Kalau idak mmg aibbb.. haha.. Then dalaman mmg penting. Lagi2 org perempuan. Malu kalau laki yang tegur spenda ada tanda kuning, bra lunyai ke, rambut bau kepam.. Dulu masa anak dara rupanya indah luar dari dalam. Bertahan maintain ayu depan laki dalam 5 bulan pertama masa awal kahwin je. Lepas tu korek idung merata, kentut main lepas.. haha.. Kalau blh cover2 la sikit ye kan.. Saya ada sempat buat simple review persiapan sebelum perkahwinan dalam Youtube. Yg ni pun ringkas je khas utk dalaman & luaran. Yg blm tgk blh click SINI utk full video ya


Merisik sudah, bertunang pun sudah, sekarang masanya utk menghitung hari utk melangkah ke fasa seterusnya iaitu pernikahan dan persandingan. Barulah complete semua fasa perkahwinan org melayu. Nak share sikit pengalaman sy sebelum kahwin. Mak saya ni jenis garang sesangat. Dating pun tak blh balik lewat dari jam 6 ptg. End up saya dating kat pasaraya Giant je sbb jumpa pun dalam pkl 4 ke atas. Mana sempatnya nak redah sampai ke Mid Valley nun.. Anak dara nya yg taat ni juga tak pernah ada boipreng. Jadi mak sy mmg tak suka tgk berkepit lama. Kahwin je katanya. Saya nikah umur 19 tahun.. dulu masa nak nikah percaya tak mak saya minta berapa wang hantaran ? Mesti org ingat puluhan ribu kan. Hakikatnya cuma RM1000 sahaja. Duit tu pun katanya hadiah utk saya je. Bukan merendahkan martabat anak, jauh sekali niat nak menjual anak katanya. Alasan mak sy ialah kerana bakal Suami saya tu baru je kerja. Simpanan pun tak ada. Biarlah sederhana je. Pelbagai persiapan harus disiapkan. Tapi sebelah suami nak grand sebab anak lelaki sorang kan, terjebak jugak lah hutang credit card sampai 2 tahun br langsai.. meranaaaaaa... dpt gaji bulanan buta2 byr kredit kad je. So, pesanan sy utk mereka yg baru nak kahwin tu try la elak hutang2 ni. Menyeksa jiwa. Fasa mengenal org baru juga bermula ya. Mak saya kata 1 tahun kahwin honeymoon, 3 tahun kahwin dugaan, 5 tahun ujian hebat.. Kalau lepas 5 tahun tu lega sikit. Tggu nanti lg 10 tahun katanya.. alhamdulillah saya dah lalui fasa tu. Mmg benar belaka apa ckp mak sy tu. Nanti anak sy pun sy akan advice perkara yg sama. Nak masuk 12 tahun kahwin ni pun mcm2 perangai baru yg kita belajar dan detect tau dari pasangan kita. Tapi, itu yg buat hubungan tu lg fun. Bila tgk org bersanding, kami selalu ingat yg baru semalam je kitorg naik pelamin kena kompang cenggitu gak.. cehhh.. perasan.. haha.. 

PENJAGAAN MUKA & BADAN 30 HARI SEBELUM KAHWIN
  • Sebulan sebelum bernikah at least 2 kali buat facial. Tak ada masa ke salon buat je di rumah, Pakai Whitening Flawless Scrub dan Clay Mask ( utk skin oily ) atau Gel Mask ( skin dry ). Lepas tu buat extraction dengan jarum besi jerawat. Lepas tu sapu Acne Toner supaya jerawat tak tumbuh balik di tempat yg sama. Soothing Cream sapu tipis area yg kita dah picit. Tujuannya utk redakan kesan bengkak, menggelupas dan luka kesan picit jerawat, bintik putih & bintik hitam
  • Bakal pengantin jgn terlalu kerap mengenakan mekap yang tebal sebab ia akan menyebabkan kulit naik jerawat terutama skin sensitif bila tak cuci bersih. Pakai Mousse Sunblock atau BB Cream je waktu siang utk protect skin dari sunburn. 
  • Perlu membersih muka dengan sempurna setiap kali mengenakan mekap. Basuh wajah sekurang-kurangnya 3 kali sehari dan elakkan air panas. Ia akan sebabkan skin jadi dry dan pori besar. Malam jangan lupa sapu Serum Stem Cell & 24k Gold utk remove dead cell dan haluskan lagi skin. Pori pun jadi kecil selain blh kurangkan dark circle
  • Utk badan pula mandi dengan Zeodari Soap dan sapu Anti Strecth Mark Cream pada bahagian yg gelap dan berparut. Insyallah akan nampak perubahan dan skin jadi smooth je. Sebolehnya kita taknak lah badan berkerak berdaki sana sini kan.






SUPLEMEN DALAMAN & KEPENTINGANNYA PADA PENGANTIN
  • D'Folia RM28 ialah suplemen herba diperakui berkesan pada dalaman wanita dan bagus diamalkan bagi wanita bujang untuk memelihara dalaman dan kesihatan rahim dari awal lagi. Bagus utk suburkan rahim utk memudahkan kehamilan dan kurangkan masalah keputihan. Kalau tak di rawat ia menyebabkan bau busuk dan menyebabkan ketidakselesaan masa hubungan intim. Ada kes keputihan teruk bg anak dara, masa malam pertama mudah tembus dan disyaki tak dara lagi oleh si suami. Simptom awal masa ambil keputihan keluar lebih banyak dari biasa utk mencuci kotoran dlm rahim. Ia bersifat sementara. Teratas sengal-sengal badan dan bahagian ari-ari.

Diambil 2 biji kapsul 2 kali sehari sebelum mkn..

  • Salmon Plasenta Powder RM55 Suplemen kecantikan kunyah telan terus formula daripada plasenta ikan salmon, kolagen, anggur & Q10. Kaya dengan protein dan vitamin yg dijamin HALAL pengambilannya. Ia memang elok utk merawat kerosakan bdn, menambahkan kesihatan bdn lebih cepat drpd kolagen. Lebih konsentrasi menjadikan kulit lebih tegang, muda dan kurangkan kedutan. Amalkan 30 hari sebelum wedding insyallah akan nampak muka firm dan cerah sekata je. Mekap pun nanti nampak flawless jer..

Serbuk kunyah telan terus perasa anggur


  • Body Contour Cream RM45 berkesan memecahkan selulit, lemak dan lebihan air dlm badan 3x ganda. Mengatasi lengan besar, perut boyak dan lipatan lemak di belakang bdn. So tak payah nak pakai korset masa pakai baju wedding nanti. Selulit pun insyallah licin lepas sapu

Sapu di bahagian bdn 2kali sehari lps mandi.biarkan meresap ke dlm kulit

  • Acne Tablet RM35 tablet kunyah yg sedap dgn perisa strawberi bersama biji anggur dan kolagen utk mengurangkan bengkak, keradangan & kemerahan jerawat juga mengawal pengeluaran minyak berlebihan di muka. Kena start ambil sbb time ni senang breakout sebabnya perubahan hormon. Ia akan mengawal muka dari naik jerawat teruk. Sebolehnya kita nak muka licin je makeup nanti kan


Ada 30 tablet. Makan 2 biji pada waktu pagi

LAST TIPS : Pengantin Kena Ada Persediaan Mental
  • Perlu terbuka & kena face to face kalau ada benda yg kita tak puas hari pasal pasangan kita. Jangan merajuk. melarikan diri dari rumah, mengadu dgn mak atau kawan terus tanpa bertanya pada pasangan. Dapat yg bila bg advice baik membawa ke syurga. Yg musuh dalam selimut, membawa ke neraka semua nasihat2 nya tu.. paham kan ? Lebih2 lagi yg melibatkan masalah seksual.. simpan dalam2 ego tu sebab time emo mmg mcm2 blh berlaku samada perbuatan / percakapan
  • Kesihatan adalah faktor yang agak penting dalam proses pembinaan rumahtangga kerana penyakit kronik hanya akan dianggap menyusahkan pihak yang satu lagi. Jagalah kesihatan untuk orang yang tersayang. Tapi kalau pasangan kita mmg Allah dah bg sakit jgn pula main sedap kita tinggalkan ye. Besar ganjaran tau jaga pasangan masa sakit ni. Ujian utk kita juga sayang tu tahap mana
  • Cubalah belajar untuk berkomunikasi dengan cara yang betul. Hampir 80% kegagalan rumahtangga berpunca dari masalah komunikasi. Masalah dgn couple yg problem ni jenis tak terus terang. Pendam je. Sampai dah tua makin hati. Saya selalu jumpa makcik2 masa tazkirah dok luah perasaan yg suami memasing buat hal buli diorg. Tak blh tgk isteri rehat. Dia nak melenting je. Nak buat mcm mana, ujian utk kita di hujung usia kan. Harap suami sy tak menguji mcm tu la hendaknya..
  • Pasangan juga perlu bersedia daripada soal kewangan/ekonomi. Pastikan ada menyimpan sedikit wang untuk keperluan pada awal perkahwinan. Malah kedua-duanya juga perlu saling bekerjasama dan bantu-membantu. Jangan terlalu boros berbelanja sebaliknya menggunakan apa sahaja yang ada untuk keperluan harian. Belanja ikut kemampuan. Kadang2 tgk org pakai brg mahal2 tu mmg teringin. Tapi ada benda lain yg lebih utama. Time susah benda2 branded tu tak blh nak tolong cash liquid pun kan.. Time berdua mmg tak pakai byk duit, nanti dah mengandung, ada anak, nak sekolah lagi. Isu duit ni jadi isu besar ye. Boleh cerai berai gara2 duit juga.. hmm.. 
  • Pasangan yang bakal berkahwin perlu tahu dan faham skop tanggungjawab masing-masing dalam memainkan peranan sebagai suami mahupun isteri. Bagi saya back to basic. Baik lelaki atau perempuan kena kuat dan faham islam tu apa. Kalau kita faham kehidupoan sebenar dlm islam insyallah rumahtangga tu akan ada penyelesaian dan Allah akan mudahkan segalanya. Bagi sy setiap org ada pasang surutnya dlm sebuah perkahwinan. Sekaligus mematangkan kita sebagai manusia. Jgn lupa, setiap org juga kena lengkapkan diri mengenai ilmu menjadi ibu & bapa juga supaya anak yg lahir nanti sihat. Byk parent muda bila dah kahwin terus bunting pelamin & tak prepare pasal pregnancy dll. Lps tu jadi stress..
Tq pada yg sudi baca sampai habis & hopefully tips pengantin tak berapa lama ni blh membantu anak2 dara yg baru nak kahwin. Doakan perkahwinan sy pun kekal bahagian hingga akhir hayat dan
dunia akhirat hendaknya.. amin..


Bagi yg nak beli online blh click http://sendayutinggi.com/ atau whatsapp order di 019 7917133 / 019 3042133. Produk yg saya nyatakan juga blh di dapati di Watsons terpilih dan Outlet ST seluruh Msia :)


4 comments:

Natasha Imran said...

Salaam Sis Yatie. Acne tablet dab powder ny sesuai utk makan pada usia 22 tahun tak? Ada tak kesan sampingannya? Ramai yg kata kalau amalkan makan suplemen kecantikan kesannya hanya boleh dilihat ketika usia tua nanti. Saya pun jadi ragu-ragu nk makan. Boleh sis Yatie berikan sikit penjelasan supayasy dpt yakinkan mereka dan diri saya?

Zura Jamal said...

as salam sis Yatie...terdahulu saya ingin mengucapkan terima kasih pada produk ST....saya merupakan pengguna baru ST Placenta Powder..saya baru gunakan 2 kotak....saya kira mungkin selepas penggunaan produk ST Placenta Powder.....suami saya sangat memuji kelainan pada kulit saya katanya nampak lebih anjal/tegang,cerah dan halus...saya ingin bertanya pada sis Yatie bolekah saya meneruskan pengambilan produk ST Placenta Powder ini sebab saya tengah mengandung anak yang ketujuh pada ketika ini?

Anjung Serai said...

Assalamualaikum..

~~KAMBING GOLEK HANYA RM1000 SAHAJA~~

PAKEJ PREMIUM ANJUNG SERAI
DEWAN 1000PAX - RM 19.80

MENU UTAMA
Nasi Beriani / Nasi Arab (BERAS PUSA)
Daging Dendeng ASC / Daging Rendang Serai
Ayam Masak Merah / Ayam Palembang
Sambal Sotong Kering
Masak Lemak Nenas Ikan Masin
Dalca Sayur
Acar Buah
Ulaman & Sambal Belacan
Ikan Masin Goreng
Buah Tembikai Merah / Oren Sunkist
Air Kordial Oren Sunquick
Air Minuman

TIT BITS CORNER - 400pax
Air Teh Tarik, Cendol (Siap Bancuh)
Bubur (Kacang Hijau / Pulut Hitam)
Kuih Manis / Kuih Pedas

HIDANGAN ISTIMEWA MAKAN BERADAP
Siakap Sweet Sour, Ayam Golek Madu
Butter Prawn, Puding Karamel
Buah-Buahan, Jus Buah, Air Minuman

PELENGKAP MAJLIS
1 Set Meja Makan Beradap Beserta Dekorasi
1 Pasang Kerusi Pengantin
8 Unit Kerusi Banquet Bersarung & Riben
4 Set Dome VIP Beserta Peralatan
30 Unit Meja Bulat Beserta Alas & Runner
300 Unit Kerusi Plastik (Sarung & Riben)
Centre Peace Setiap Meja Tetamu
2 Buffet Station Beserta Dekorasi
Peralatan Buffet Golden Bell
1 Unit Meja Hadiah
1 Unit Meja Door Gift
1 Unit Meja Tit Bits
PA System & Deejay
Kompang
12 Orang Pramusaji
1 Orang Ketua Pramusaji

KELENGKAPAN PELAMIN / BUSANA
Pelamin Dewan, Kerusi Pengantin,
Bekas Merenjis,, Walk Way 6 Unit,
Pintu Gerbang, Karpet Merah 80 Kaki,
Sepasang Persalinan Sanding L&P,
Bantal Nikah, Mekap, Hand Bouquet.

KEK PENGANTIN
Kek Fondant / Fresh Cream - 3 Tingkat
Meja Kek Beserta Dekorasi

PHOTOGRAPHY (NIKAH & SANDING)
1 Sesi Outdoor, Softcopy Thumbdrive,
1x Crystal Album 8" x 24"
1x Photo Frame 16" x 24"
1x Photo Frame 8" x 12"

TERDAPAT PROMOSI LAIN YANG MENUNGGU****

HUBUNGI SAYA:
IzA 0124110390 (WhatsApp)

Jaja said...

Saya suka tips di sini..betul betul betul..semua kena jaga :)

Post a Comment